Ilmenau Super 675 55 GWU

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
xpiotrekf
25...49 postów
25...49 postów

Ilmenau Super 675 55 GWU

Post autor: xpiotrekf »

Witam

mam takie radyjko jak w temacie, kompletne jedynie bez tylnej ścianki i wskaźnika skali, sama skala jak i obudowa w dobrym stanie, troche uszkodzony materiał maskownicy i membrana w głośniku. Próbuje je uruchomić, po wymianie kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, zastąpieniu selenu diodą radio ożyło, Na długich falach słabo odbiera Program 1, na średnich nie udało mi się nic złapać ale to pewnie przez zakłócenia, ukw tylko cichy szum, po podłączeniu odtwarzacza mp3 pod wejście adapterowe radio gra ładnie. Po wymianie kondensatorów rurkowych radio zaczeło czyściej grać przy odtwarzaczu mp3, ale odbiór radiowy nie uległ zmianie, wydaje mi się że to może być któraś lampa. Mam jakieś doświadczenie w elektronice lecz jeśli chodzi o lampy to już gorzej, zwracam się więc z prośbą o pomoc co w dalszej kolejności robić aby polepszyć odbiór długich i ożywić ukw.

Linki do informacji o radiu:
http://www.drm-berlin.de/ausstellung-ra ... 10961.html
http://www.radiomuseum.org/r/stern_sonn ... 55gwu.html

schemat:
Schaltplan.pdf

pozdrawiam Piotr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Ilmenau Super 675 55 GWU

Post autor: ballasttube »

Witam.
Już któremuś koledze pomogłem lampą UC92 w odpaleniu UKFu.
Mam jeszcze taką lampę na zbyciu.
Z UEL 51 będzie gorzej.Na pustym cokole stalowym można by postawić np.UF 85,89, nawet UBF 80,89
(diody anodami do masy) i UL 84(tą ostatnią dysponuję do zbycia). Na tak wielkim cokole pająk dwu podstawek nowal się utrzyma do prób.Jak bym dostał cokół i pentodę wstępną,(UF/UBF) to odpłatnie za UC i UL i koszt przesyłki całości mogę zrobić przejściówkę.Poza tym radio to nie należy do najczulszych i parę metrów drutu antenowego pomogłoby na pewno długim falom ze Solca Kujawskiego.Na średnich tylko wieczorem i zagranica,chyba że u Kolegi jeszcze coś lokalnie nadają.Też antena pomaga,lub sygnał z kablówki zbiorczej,co kto ma w domu.UKF tutaj też może bez półtroametrowego dipola być słaby.Jest tylko jedna triodzina w głowiczce.Trzeba próbować.Uwaga z tym radiem z uziemianiem go.To jest z tych kopiących i czasem z fazą na chassis.
Pozdrawiam.
Jacek.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Jeszcze jedno: na allegro bywały ostatnio UBF 89,cokół ten sam, o ile pamiętam,co UBF 80, a mocniejsze.
Byle się nie wzbudzała.
Pozdrawiam.
Jacek.
Andrewsky
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Andrewsky »

Witam

Uruchomiłeś to radio ? Jak gra na UKF-ie ? 20 lat temu takie radyjko zepsułem jako dziecko. Zostały mi tylko obudowa, głośnik, potencjometr, filtry, transformator głośnikowy i głowica UKF. Ostatnio je zrekonstruowałem. Mogę powiedzieć, że gra całkiem nieźle, jednak nie obyło się bez przeróbek oryginalnego układu. Długie, średnie były OK, ale UKF... :? Detektor na zboczu krzywej rezonansowej dawał takie zniekształcenia, że nie dało się tego słuchać. Próbowałem dodać jeszcze jeden obwód rezonansowy w pierwszym filtrze p.cz. - było trochę lepiej. Potem dodałem dodatkowy obwód rezonansowy do detektora tak aby otrzymać symetryczny detektor zbocza -znów trochę pomogło, ale ogólnie rzecz biorąc dalej żenada. Ostatecznie problem rozwiązałem budując na bazie wstawionej dodatkowej cewki detektor stosunkowy. Dodatkową cewkę w pierwszym filtrze zostawiłem. Wstawienie cewek było łatwe ponieważ producent przewidział na nie miejsce zarówno we wnętrzu jak i w obudowie filtra. Teraz mogę powiedzieć, że gra pięknie, niestety to już nie oryginalny układ. Zastanawiam się, czy w latach 60-tych w NRD nie mieli przypadkiem dla FM płytkiej modulacji, bo chyba niemożliwe żeby to radio oryginalnie grało tak beznadziejnie. Podzielcie się proszę waszymi doświadczeniami odsłuchowymi z tym odbiornikiem.