Słuchawka do "Kolibra"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Słuchawka do "Kolibra"
Jakiego typu słuchawkę podłączało się do radyjka Koliber (Sylwia, Minor, Kamila, Kama)?
Proszę o podanie oznaczenia i impedancji albo i wklejenie fotki, jeśli kto ma. Była w komplecie z odbiornikiem, czy trzeba było dokupić osobno?
Proszę o podanie oznaczenia i impedancji albo i wklejenie fotki, jeśli kto ma. Była w komplecie z odbiornikiem, czy trzeba było dokupić osobno?
_
-
- 1250...1874 posty
Re: Słuchawka do "Kolibra"
Witam.
Trochę żartem, ale osobiście sprawdzonym sposobem były wkładki telefoniczne, chyba W 60, takie jasno popielate. Jakoś trzeba było słuchać muzyki w szkole.A dawały czadu. Z dwóch gwożdzi została zrobiona wtyczka do tego i Minorek pokazał jaki jest rzeczywisty zakres przenoszonych m cz.
Pozdrawiam
tedi.
Trochę żartem, ale osobiście sprawdzonym sposobem były wkładki telefoniczne, chyba W 60, takie jasno popielate. Jakoś trzeba było słuchać muzyki w szkole.A dawały czadu. Z dwóch gwożdzi została zrobiona wtyczka do tego i Minorek pokazał jaki jest rzeczywisty zakres przenoszonych m cz.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 1250...1874 posty
Słuchawka nazywała się chyba SM73 marki Tonsil... ale nie przypominam sobie żeby dołączana była jako wyposażenie dodatkowe do radioodbiorników....fugasi pisze:Jakiego typu słuchawkę podłączało się do radyjka Koliber (Sylwia, Minor, Kamila, Kama)?
Tutaj masz wszystkie dane i zdjęcia....http://oldradio.pl/karta/1482/inne_tonsil_sm_73-4.html
Mam tego kilka ładnych sztuk, fabrycznie zapakowanych ...jeśli jesteś zainteresowany.... pisz na PW...
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
-
- 3125...6249 postów
Akurat taką słuchawkę mam, ale wydaje mi się że to jakiś nowszy produkt, nie z epoki Kolibra.
Kiedyś w szufladzie jakiegoś oldboya widziałem słuchawki w stylu jak na obrazku poniżej, więc myślałem że to są kolibrowskie.
Kiedyś w szufladzie jakiegoś oldboya widziałem słuchawki w stylu jak na obrazku poniżej, więc myślałem że to są kolibrowskie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_
-
- 1250...1874 posty
Fakt, słuchawki SM produkowano w latach 70-tych .
Ta której zdjęcie załączyłeś jest na pewno starsza, ale mimo że w tatach 60 miałem Kolibra, a później Monora, to nie kojarzę by słuchawka była w komplecie z radioodbiornikiem....
Ta której zdjęcie załączyłeś jest na pewno starsza, ale mimo że w tatach 60 miałem Kolibra, a później Monora, to nie kojarzę by słuchawka była w komplecie z radioodbiornikiem....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
-
- 3125...6249 postów
A czy przypadkiem nie była to słuchawka piezoelektryczna? Taka jaką już przestawiałem:
viewtopic.php?f=48&t=19287&p=230928&hil ... 7a#p230928
-
- 6250...9374 posty
Wydaje mi się, że całkiem nieźle, pomimo że o jest o około dekadę młodsza, pasowałaby do "Kolibra" słuchawka TM4, którą dołączano do radioodbiornika "Biwak":
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 3125...6249 postów
O, coś takiego miałem na myśli wklejając foto w czwartym wpisie. Ale to bez wątpienia produkt radziecki (78г). Rozkręcałeś go? Co jest w środku: ceweczka czy kryształek?
_
-
- 6250...9374 posty
Myślałem, że to oryginał od "Biwaka", ale fakt, coś tu nie gra, bo w instrukcji stoi że w kompelcie jest "Wtyk słuchawkowy WS-2-1-668 prod ZR ELTRA. Jutro popytam starszego, czy tej słuchawki nie dorabiał i obejrzę samą słuchawke dokładniej. Dziś ją wygrzebałem przypadkiem, szukając czegoś w szpargałach i przy okazji trzasnąłem fotki na potrzeby tego wątku.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Pudło.... Nie nadawałaby się do radii tranzystorowych jak, Koliber, Selga itp...Tomek Janiszewski pisze:A czy przypadkiem nie była to słuchawka piezoelektryczna? Taka jaką już przestawiałem:
Miały one impedancje kilkaset omów. Nie więcej jak 600 omów.
-
- 500...624 posty
Znalazłem w moim garażu słuchaweczkę magnetyczną
. Cewka wewnątrz magnesu pierścieniowego i membrana, zupełnie jak w starych słuchawkach radiowych. Średnica 15 mm, przewód odciąłem, bo się rozłaził, można dolutować nowy z wtykiem, słuchawka ma przejście - rezystancja 12 omów. Montaż zatrzaskowy, łatwo się rozbiera, chętnemu mogę oddać.
PS. Nie ma żadnych napisów ani numerków, pochodzi prawdopodobnie od TV SONY KV 1820R, ale na pewno nie wiem - kupiłem ten TV w 1977 roku - stoi u szwagra i działa
. W.

PS. Nie ma żadnych napisów ani numerków, pochodzi prawdopodobnie od TV SONY KV 1820R, ale na pewno nie wiem - kupiłem ten TV w 1977 roku - stoi u szwagra i działa

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 500...624 posty
Wprawdzie tylko telefoniczne, ale dwa zdjęcia rzeczonej słuchaweczki. W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 1875...2499 postów
Witam.
Jak przez mgłę historii pamiętam że była podobna do tej sowieckiej,słuchać się nie dawało bo jakość dźwięku nad wyraz podła .Podobnie jak Kolibra.Raczej to było extra wyposażenie.
Jak przez mgłę historii pamiętam że była podobna do tej sowieckiej,słuchać się nie dawało bo jakość dźwięku nad wyraz podła .Podobnie jak Kolibra.Raczej to było extra wyposażenie.