Witam
Chcę zmienić trafa głośnikowe , w tej chwili mam 4ohm ale zdobyłem fajne kolumny do wzmacniacza ,ale są 8ohm żeby nie kombinować z rezystorami chcę zmienić transformatory .
Według opisu z książki potrzebuję transformatory głośnikowe
Transformator EL84
Pwy=10W ,Raa=8k Robc =8R
Znalazłem w sklepie ale Raa=10k ,czy mogę taki zastosować?
Drugie moje pytanie jaką opinie mają te trafa ? czy są dobre ?
http://sklep.lampyelektronowe.pl/?9,tgl ... 4%29-indel
6P6S\ 6N9S PP
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Re: 6P6S\ 6N9S PP
Kupię NTE132
-
- 3125...6249 postów
Zważ ze po takiej zamianie zwiększy się głębokość USZ, co może wymagać korekty rezystorów w pętli sprzężenia dla uniknięcia niestabilności.Ryba pisze:Witam
Chcę zmienić trafa głośnikowe , w tej chwili mam 4ohm ale zdobyłem fajne kolumny do wzmacniacza ,ale są 8ohm żeby nie kombinować z rezystorami chcę zmienić transformatory .
Drugie moje pytanie jaką opinie mają te trafa ? czy są dobre ?Znalazłem w sklepie ale Raa=10k ,czy mogę taki zastosować?
Odchyłka Ra od optymalnej wartości wynika z tego że te transformatory są zasadniczo przewidziane do układu UL (siatki pentod końcowych dołączone do oczepów na uzwojeniu anodowym. Wydajność prądowa lamp końcowych zmniejsza się nieco wówczas, i dlatego celowe jest pewne zwiększenie Raa dzięki czemu spadek mocy wyjściowej nie będzie tak duży. Można oczywiście je zastosować do dwoch EL84 lub ECL86, w układzie UL lub nawet w zwykłym. Natomiast może się trochę nie podobać zauważalna asymetria rezystancyjna połówek uzwojenia anodowego (154/144 omy), co nie świadczy dobrze o staranności zaprojektowania.
-
- 375...499 postów
Mój układ nie jest podłączony pod UL .
Dzięki poszukam lepszych traf .
Dzięki poszukam lepszych traf .
Kupię NTE132