5 watowy Orange, zasilanie, napięcia.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Re: 5 watowy Orange, zasilanie, napięcia.
Kurcze, musiałbym coś kombinować bo moje szaszka ma dziwne 32..
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Wymiary to 304x84 milimetry z boków będą jeszcze uszy do przykręcenia do budy, czyli dojdą 2 milimetry do długości. Cenowo to przy 5 sztukach wychodzi około 30 plnów za sztukę, przy jednej ponad dwa razy tyle... 

-
- 125...249 postów
To Ja był bym chętny! na jedna sztuke.
- Razor89
- 500...624 posty
Ja też jestem chętny na jedną.
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ok, wezmę 5, najwyżej reszta dołączy na półkę z niewykorzystanymi gratami na której leży już mi czarne chassis. Rysowanie w miarę skończyłem, brakuje tylko śrubek w sumie.
Już pytałem wcześniej ale zapytam raz jeszcze: czy ktoś ma pomysł dlaczego ostatnio ef806 tak podrożały masakrycznie? Popularne wśród audiofili czy jak?
witam wg mnie rączka jest dużo za duża , może to błąd w wymiarach rysunku . Zawsze można fabryczne rączki troszkę skrócić , można by było dać rączkę jak ze starych szafek w kształcie litery c lub [ - długość takiej to góra 10cm . Ostatecznie można rączkę spokojnie zrobi samemu z pręta 5/6mm nagwintować końce i spokojnie zamontować . Ale to takie propozycje do konceptu komputerowego , jak będzie naprawdę nie wiadomo
. Lepszy kolor niebieski , już jeden orang jest , nazwa bluenote do czegoś zobowiązuje .

- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Myślałem nad skróceniem, ale raz, że nie da się skrócić "trochę" tylko trzeba odciąć cały otwór i zrobić nowy a dwa, że po takim zabiegu rączka byłaby zwyczajnie niewygodna, więc jak już to można dać coś innego. Tolex mam pod kolor kolumny
jak trafie na niebieski to pomyślę. Na żywo wygląda tak:
Póki co prowizorka, w przyszłym tygodniu powinienem skończyć o ile szybko mi zrobią kratki i dojdą loga 

- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Ok, loga dotarły, kratki odebrałem dzisiaj więc wzmacniacz gotowy:
koledzy, którzy chcieli po krateczce są nadal zainteresowani?
-
- 125...249 postów
Ile za komplecik tył + przód, albo za samą kratkę jak na tyle ?
Ja niestety odpadam. Kratka jest zbyt krótka jak na moje chassis.
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Tylko przody mam, tył jeszcze z poprzedniego zamówienia został, i dlatego w sumie za niski jest, teraz bym zrobił wyższy ale możne podmienię przy okazji.
yellow_ pisze:Myślę, że ten link zasługuje na osobny temat. Jak dla mnie rewelacja. SPICE znam, ale w życiu bym nie pomyślał żeby użyć go w taki sposób.popiol17 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=63sqqas_JOU
Witam
Jak kopiował schemat hioctane do programu?
Jakoś mi uciekło

- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Pogrzebałem trochę we wzmacniaczu, bo gram ostatnio w drop B i brakowało mi niskich częstotliwości, więc pomyślałem o dołożeniu ujemnego sprzężenia zwrotnego, co powinno wyrównać trochę pasmo końcówki. Preamp posiada master volume a lampy pracują praktycznie cały czas nieliniowo, bo to higain, więc tradycyjne podejście do USZ odpada. Pogrzebałem trochę i na forum ax84.com znalazłem opcje z użyciem uzwojenia wtórnego transformatora głośnikowego w katodzie lampy mocy (taki pseudoquad). Nie podobało mi się tylko to, że powoduje to przedostawanie się składowej stałej na wyjście wzmacnicza, więc podpiąłem tylko ujemny biegun kondensatora katodowego. Układ działa, nawet znalazłem temat gdzie rozważano użyciesamego kondensatora w sprzężeniu:
http://www.ax84.com/bbs/dm.php?thread=452304
ale nikt nie potrafił powiedzieć czy jest to dobre podejście, tak samo jak nikt nie potrafił stwierdzić czy użycie rezystora w takiej pętli sprzężenia ma sens - po mojemu powinno mieć, bo tworzy on dzielnik z rezystorem katodowym, ale chciałbym usłyszeć opinie kolegów na ten temat. Wszelkie informacje teoretyczne, bądź odnośniki do literatury na temat tego zagadnienia również mile widziane.
Schemat wzmacniacza po modyfikacjach w załączniku.
http://www.ax84.com/bbs/dm.php?thread=452304
ale nikt nie potrafił powiedzieć czy jest to dobre podejście, tak samo jak nikt nie potrafił stwierdzić czy użycie rezystora w takiej pętli sprzężenia ma sens - po mojemu powinno mieć, bo tworzy on dzielnik z rezystorem katodowym, ale chciałbym usłyszeć opinie kolegów na ten temat. Wszelkie informacje teoretyczne, bądź odnośniki do literatury na temat tego zagadnienia również mile widziane.
Schemat wzmacniacza po modyfikacjach w załączniku.
- Załączniki
-
- schemat_1.3.pdf
- (33.6 KiB) Pobrany 387 razy
- federerer
- 125...249 postów
- Kontakt:
Sam sobie odpowiem (daleko nie trzeba było szukać): https://sites.google.com/site/krzacze/nr501part1
Plik .pdf w poprzednim poście się wykrzaczył (można usunąć), więc wrzucam jeszcze raz aktualny schemat jako obrazek.
Plik .pdf w poprzednim poście się wykrzaczył (można usunąć), więc wrzucam jeszcze raz aktualny schemat jako obrazek.
-
- 375...499 postów
Robiłeś próby z odłączaniem USZ w trakcie gry? czy ono podbija dół czy tnie górę?
Z symulacji mojego wzmaka wynika że przepięcie kondensatora 100uF z masy na wtórne trafa w zależności od strony podpięcia do trafa albo przycina całe pasmo, albo obcina dół i dodaje góry,
rózowy
- kondensator do masy
zółty, niebieski - kondensator do wyjścia trafa w fazie i przeciwfazie
Z symulacji mojego wzmaka wynika że przepięcie kondensatora 100uF z masy na wtórne trafa w zależności od strony podpięcia do trafa albo przycina całe pasmo, albo obcina dół i dodaje góry,
rózowy

zółty, niebieski - kondensator do wyjścia trafa w fazie i przeciwfazie