Witam.
Mam pytanie do szacownych Forumowiczów,czy ktoś kojarzy gdzie szukać opisu i schematu z początku lat 70 tych?
Układ to efekt zmieniający dżwięk gitary dawniej zwany "kaczką" Tyle pamiętam że brała w tym udział ECC83 jako generator, EM84 sterowała fotorezystorem
FOK 30 lub 32, dwa potencjometry:szybkość i amplituda sterowanie pedałem.Ja wykonałem tą ostatnią rzecz. Na 80% to było w Radioamatorze, chciałbym odszukać
ten schemat jako bazę do nowego projektu.
W kąciku gitarowym zostałbym zadziobany za niefachowy język.
Na Fonarze jest podobny opis w jakimś wzmacniaczu, ale ten którego szukam stanowiło samodzielne urządzenie.
Pozdrawiam
tedi
Układ na ECC83 i EM84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Układ na ECC83 i EM84
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
-
- 6250...9374 posty
Re: Układ na ECC83 i EM84
To nie kaczka tylko tremolo. Kaczka to filtr pasmowy z regulowaną pedałem częstotliwoscią środkową...
Coś podobnego do twojego opisu , ale na tranzystorach było opisane w RA gdzieś koło 74 - 77roku. Lampowego nie kojarzę, poza tym układem z Foniki W701.
Coś podobnego do twojego opisu , ale na tranzystorach było opisane w RA gdzieś koło 74 - 77roku. Lampowego nie kojarzę, poza tym układem z Foniki W701.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 375...499 postów
Ostatnio ratowałem kilogramy Radioelektroników przed złomowaniem,zabrałem wszystkie najstarsze aż do lat '70 którychś,częściowo przeglądałem je w wolnych chwilach i jak pamiętam był tam taki układ o którym piszesz-sprawa jest o tyle łatwiejsza że te egzemplarze w których było cokolwiek o lampach odkładałem na bok a co ciekawsze:wiem na który bok.Jest duża szansa na odnalezienie-idę szukać.
Znalazłem,to Radioamator 10/1970 i artykuł ze strony 238 "Przystawki do gitar elektrycznych"z podtytułem:dla wywołania efektu ,,you-you".Są tam dwa projekty-tranzystorowy i lampowy,zamieszczam fotki tego drugiego(od czerwonej linii):

Znalazłem,to Radioamator 10/1970 i artykuł ze strony 238 "Przystawki do gitar elektrycznych"z podtytułem:dla wywołania efektu ,,you-you".Są tam dwa projekty-tranzystorowy i lampowy,zamieszczam fotki tego drugiego(od czerwonej linii):

µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 1250...1874 posty
Witam,
Fffffffff i kurz opadł z zapomnianego tematu.Na załączonym skanie (wielkie dzięki"stepa") na dole po prawej jest 1/2 ECC83 pracująca jako generator sterujący EM84. Ja do pewnego urządzenia potrzebuję (stroboskop) trochę go przyspieszyć i z sinusoidy zrobić prostokąt. Lampa końcowa to EL84 z żarówką 15W w anodzie i stałym biasie. Zaraz ktoś napisze że się znęcam nad lampami, ale trochę przechodzona da z siebie wiele nawet w granicznych warunkach pracy, W generatorach to ja trochę cienki jestem i dlatego proszę o wsparcie (techniczne). Bardzo liczę na za zainteresowaniem tematem i jakieś sensowne rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam.
tedi.
Fffffffff i kurz opadł z zapomnianego tematu.Na załączonym skanie (wielkie dzięki"stepa") na dole po prawej jest 1/2 ECC83 pracująca jako generator sterujący EM84. Ja do pewnego urządzenia potrzebuję (stroboskop) trochę go przyspieszyć i z sinusoidy zrobić prostokąt. Lampa końcowa to EL84 z żarówką 15W w anodzie i stałym biasie. Zaraz ktoś napisze że się znęcam nad lampami, ale trochę przechodzona da z siebie wiele nawet w granicznych warunkach pracy, W generatorach to ja trochę cienki jestem i dlatego proszę o wsparcie (techniczne). Bardzo liczę na za zainteresowaniem tematem i jakieś sensowne rozwiązanie problemu.
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.