Przywiodła mnie tutaj chęć wskrzeszenia towarzysza historii rodzinnych.
Jak wynika z pieczątki na tylnej pokrywie radia mam od paru dni w garażu Pioniera i-6161.
Radio przez ostatnie lata spoczywało w czarnym worku na strychu.
Nie miałem wcześniej do czynienia z takim sprzętem, ale wraz z kolegą-elektrykiem postanowiliśmy wskrzesić to radio.
Po pierwszym odkurzeniu i podmianie kabla zasilającego (poprzedni był przerabiany i przetarty, co groziło spięciem) - podłączyliśmy do sieci i nic.
Postanowiliśmy wyjąć chassis i przyjrzeć się całości. Pierwszym spostrzeżeniem był odłączony jeden z kabelków od głośnika. Po przylutowaniu rzeczonego podłączyliśmy jeszcze raz do prądu sprzęt. Naszym oczom ukazała się taka rzeczywistość - wszystkie cztery lampy się lekko żarzą, świeci również żaróweczka odpowiedzialna za doświetlenie skali (?). Radio wydaje z siebie niski "szmer" i nic ponadto.
Przejdę do zdjęć i dalszej części opisu stanu zastanego
1.Obudowa po wyciągnięciu chassis - drewno/fornir oceniam na stan dobry i nadający się do wskrzeszenia (czytając poradniki myślę dam radę z spokojem przywrócić do pięknego wyglądu)

2. Chassis w pełnej okazałości - jest delikatnie oczyszczone szmatką z największego brudu. Pozwoliłem sobie też na odkręcenie tego panelu znajdującego się za skalą. W trakcie oczyszczania znaleźliśmy kilka detali, które może pomogą w identyfikacji problemu

3. Spód chassis

Naszą uwagę zwróciło parę rzeczy.
Po pierwsze - czegoś brakuje przy potencjometrze (?)

Po drugie - czarne zabrudzenia i jakby stopiony fragment jednego z elementów

Po trzecie - radyjko chyba było przez kogoś ruszane, bo widać ślady "nowego" lutowania

4. Głośnik wydaj się być w porządku. Z tego co zdążyłem poczytać, to owalny kształt wskazuje na początek produkcji tego Radia

A teraz posypią się pytania.
a) czy ktoś wie co może być nie tak, co i w jakiej kolejności sprawdzać, czy może te "stopienia" wskazują na nienaprawialność radia
b) szukając zdjęć i informacji (m.in. tu http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=49) - nie mogę dojść do tego, jak były wskazywane fale na skali, gdyż w moim modelu nie ma nawet pozostałości po takowym wskaźniku.
c) gdzieś spotkałem się z opinią, że w wszystkich Pionierach były podobne schematy używane, zatem czy można użyć któregoś z tych - http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/index_p.htm - czy są inne?
d) czy zaznaczony na tym zdjęciu element jest podłączeniem anteny? bo może z tego powodu Radio nie gra

Pozdrawiam serdecznie,
WoooD