EYY 13 wie ktoś coś o tej lampie?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
EYY 13 wie ktoś coś o tej lampie?
Tak jak w temacie. Wie ktoś jakie zastosowanie ma ta lampa? Dostałem ostatnio karton lamp i były 3 sztuki tego. Pierwsza z prawej na 100% NOS jeszcze zapakowana kolejna prawdopodobnie nowa a ostatnia używana(była porządnie zakurzona).
http://www.picshot.pl/public/view/full/199645
http://www.picshot.pl/public/view/full/199645
-
- 3125...6249 postów
Re: EYY 13 wie ktoś coś o tej lampie?
Witam
Ta lampa była opracowywana do prostowników sieciowych w układzie podwajacza napięcia Delona, stąd dwie oddzielne katody. Jest wzorowana na słynnej lampie 25Z5.
Ta lampa była opracowywana do prostowników sieciowych w układzie podwajacza napięcia Delona, stąd dwie oddzielne katody. Jest wzorowana na słynnej lampie 25Z5.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
Lampa była używana jako prostownik anodowego w radiach lampowych.
Musze sprawdzić ale chyba mi takowej brakuje.
Musze sprawdzić ale chyba mi takowej brakuje.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Dość popularna w NRD lampa. Dwie oddzielne diody prostownicze w jednej bańce. Uniwersalna w tym sensie że można było podwoić wydajność, zastosować tak jak typowe AZ-tki oraz stosowań w podwajaczach. Najłatwiej w Polsce ja można spotkać w projektorach 36mm we wzmacniaczu. Co ciekawe trafo umożliwiało zastosowanie EYY113 jaki tradycyjnych AZ12.
Jednak w wielu tych projektorach przerabiano wzmacniacze na radzieckie lampy. Czyli łatwiej było o 5C3S niż o AZ12 czy EYY113.
Jednak w wielu tych projektorach przerabiano wzmacniacze na radzieckie lampy. Czyli łatwiej było o 5C3S niż o AZ12 czy EYY113.
-
- 125...249 postów
Jaki max prąd i napięcie moge wyprostować na tej lampce? W przyszłości chcę zbudować wzmacniacz na 6P14P-EW i czy dało by się wykorzystać EYY13 do tego projektu?
Spokojnie pociągnie jeśli stosowano ją do przeciwsobnego wzmacniacza do projektowa na dwóch EL12, trzech EF'kach z serii 11, do tego jeszcze elektromechaniczny gong.
A ponadto zawsze należy przejrzeć notę katalogową lampy EYY13
A ponadto zawsze należy przejrzeć notę katalogową lampy EYY13
-
- 125...249 postów
uuuuuuuuu po niemiecku... będę musiał wynająć kolegę do przetłumaczenia
Wzmacniacz z uzyciem tych lamp powstanie pewnie za kilka lat jak będe miał lepszy dostęp do kasy i już jakieś doświadczenie w budowie wzmacniaczy(w planach mam budowe wzmacniacza na E/PCL86) a ten wzmacniacz chciał bym zrobić do porządku

Wzmacniacz z uzyciem tych lamp powstanie pewnie za kilka lat jak będe miał lepszy dostęp do kasy i już jakieś doświadczenie w budowie wzmacniaczy(w planach mam budowe wzmacniacza na E/PCL86) a ten wzmacniacz chciał bym zrobić do porządku

Nie przesadzaj że nie zrozumiesz tych kilkunastu słów opatrzonych jeszcze symbolami, jednostkami....koVal pisze:uuuuuuuuu po niemiecku... będę musiał wynająć kolegę do przetłumaczenia![]()
-
- 125...249 postów
tyle to potrafię przetłumaczyć ale reszty nie 

-
- 3125...6249 postów
Mnie tak się marzy jej odpowiednik "U": UYY13 do kolekcji...
Taka to by całe radio na lampach "B" i ich odpowiednikach obskoczyła,
albo i radia Loewego na kompaktronach...
Pomarzyć dobra rzecz:-)
Pozdrawiam PT Szanownych Kolegów "nostalgicznie:-)"
w mokry wieczór listopadowy,
Jacek.

Taka to by całe radio na lampach "B" i ich odpowiednikach obskoczyła,
albo i radia Loewego na kompaktronach...
Pomarzyć dobra rzecz:-)
Pozdrawiam PT Szanownych Kolegów "nostalgicznie:-)"
w mokry wieczór listopadowy,
Jacek.