Stolica - nic nie odbiera
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Stolica - nic nie odbiera
Witam, przejdę od razu do setna, od 3 dni walczę z radiem stolica, dostałem je od sąsiadki od nowości cały czas stało w domu, aż sąsiadce około 3 lata temu zamilkło no i dwa tygodnie temu w czasie remontu dała mi żeby go nie zniszczyć, radio w niezłym stanie z zewnątrz jak i wewnątrz, standardowo tak jak miałem do czynienia w mojej Adze, i Syrenie padł głośnik, ale ten do ostro, spaliły się cewka ta co wpięta jest w zasilacz i wzbudza głośnik, nie wiem jak ją nazwać ale membrana w głośniku podarta, cewka spalona więc zastosowałem rozwiązanie z mojej Syreny zamiast cewki wpiąłem dławik 170uH i rezystor 300om 10W, kondensatory przeschnięte więc wymieniłem na dwa 47uF wsadzone w obudowy po starych, wygląda jak autentyk, lampa AZ1 kiepsko działała, więc z braku lampy wyjąłem ją i wlutowałem dwie diody 1N4007, Zasilacz ruszył, napięcia w normie, głośnik wziąłem z moich zapasów 1,5W 8om gabarytowo pasuje pod stary, przemierzyłem wszystkie opory i kondensatory, wszystkie OK, radio i przełączniki dokładnie przeczyściłem włączam radio i klops, wzmacniacz m.cz i zasilacz pracują jak złoto, jak podam sygnał na wejście gramofonowe gra aż miło, żadnego przydźwięku, niestety jak przełączę na radio dowolne fale D, S, K kompletna cisza w głośniku, dodam że napięcia na lampach OK, tak jak w mojej Adze, przełącznik dokładnie przemierzyłem i dział, trzy razy przejrzałem radio, wszystkie elementy są, wszystko podłączona, cewki OK również z 3 razy je przemierzyłem jak i ich połączenia, wymieniłem lampy i nic radio milczy, brak mi pomysłu co zrobić, próbowałem podać sygnał na siatkę lampy EF22 wzmacniacz p.cz po uprzednim odłączeniu filtru p.cz od stopnia przemiany nie ma nawet standardowego szumu. Schemat radia tu http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... 6_01_1.htm Pozostaje mi podłączyć generator ale w które miejsce żeby sprawdzić tor p.cz może ktoś podpowiedzieć jak stroić to radio, gdzie wpiąć generator, od razu pisze że dysponuję generatorami AM i FM z funcją modulacji itd. Może ktoś podpowie dlaczego nie ma nawet szumu, jak sprawdzić czy działa heterodyna, bo wszystko raczej wskazuje na to że milczy. Czytałem że p.cz w tym radiu jest nietypowa bo ma 468kHz a nie 465kHz, będę wdzięczny za podpowiedzi bo brakuje mi pomysłów
-
- 3125...6249 postów
Re: Stolica - nic nie odbiera
Wszystko obejrzałeś ale nie zrobiłeś rzeczy najważniejszej, nie zmierzyłeś napięć zasilających heterodynę i p.cz. Mogłeś w trakcie tych przeróbek coś urwać, przegapić. Zmierz i podaj napięcia.
-
- moderator
To ja zaproponuję udać się na moją stronę, tam w jednym z działów napisałem conieco o uruchamianiu radyj. Przepraszam, ale nie chce mi się tu przepisywać.walllker pisze:[...] brak mi pomysłu co zrobić, [...]
-
- 625...1249 postów
Napięcia mierzyłem i w torze p.cz i stopniu przemiany były w normie, problem się rozwiązał nie wiem dlaczego ale po wymianie podstawki od ECH21 radio ruszyło, jednak nie mam zielonego pojęcia co jest nie tak z tą podstawka, styki czyste, niepourywane, dobrze kontaktują z lampa a układ nie chciał działać, tak czy siak radio ruszyło dziękuje za pomoc
-
- 3125...6249 postów
Najprawdopodobniej musiało coś Ci zwierać w okolicach podstawki, coś czego nie zauważyłeś.W samą podstawkę nie bardzo wierzę, zwłaszcza że jak piszesz tak pięknie wygląda.