Muszę się pochwalić :)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Re: Muszę się pochwalić :)

Post autor: nixie2 »

marcin_oizo pisze:Antena to około 2,5m kabla za oknem. Dziękuję!
Dobra czułość. Sam stroiłeś?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czułość super ale antena na falach długich jest podpięta bezpośrednio do kond. zmiennego z powodu masakrycznego rozstrojenia obwodów wejściowych. Tam są takie rdzenie że nie mam ich nawet jak ruszyć i nawet nie wiem jak to zrobić :roll: Reszta zakresów działa bardzo dobrze na normalnym wejściu antenowym. Podobnie miałem z Tefagiem ale tam udało się ruszyć rdzenie. Zapraszam do oglądania innych filmów!
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
nixie2
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: nixie2 »

marcin_oizo pisze:Czułość super ale antena na falach długich jest podpięta bezpośrednio do kond. zmiennego z powodu masakrycznego rozstrojenia obwodów wejściowych. Tam są takie rdzenie że nie mam ich nawet jak ruszyć i nawet nie wiem jak to zrobić :roll: Reszta zakresów działa bardzo dobrze na normalnym wejściu antenowym. Podobnie miałem z Tefagiem ale tam udało się ruszyć rdzenie. Zapraszam do oglądania innych filmów!
Pozdrawiam!
Zrób sobie stroik. Z tego co pamiętam tam są rdzenie z łbami o przekroju pięcio lub sześciokątnym. Zanim ruszysz rdzenie, możesz tam wkropić trochę spirytusu lub oliwy, może na mokro będą dały się wykręcić.
Obejrzałem i inne filmy, pozostałe radia też się ładnie prezentują.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tam są rdzenie okrągłe o średnicy około 1,5cm z płaskim garbem przez środek rdzenia. Są zalane lakierem :evil: W długi zimowy wieczór napewno pobawię się z nim ale po co, ładnie wygląda, to pamiątka rodzinna i jest włączane raz na kilka miesięcy żeby uformować elementy coby się nie zastały. Z resztą robię tak z wszystkimi sprzętami, muszą trochę pochodzić raz na jakiś czas. Niebawem więcej filmików ale internet... No comment...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Sprawdź i przeczyść przelącznik zakresów, może cos nie kontaktuje i dlatego nie odbiera z wejścia antenowego?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Przełącznik antenowy jest OK.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pablo19666
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pablo19666 »

obrazy z telefonu 035.jpg
obrazy z telefonu 047.jpg
obrazy z telefonu 053.jpg
obrazy z telefonu 026.jpg
obrazy z telefonu 026.jpg
Witaj oto moja Saba S446WLK .To jej fotki.Potrzebuję do niej schemat .Na falach długich gra pięknie , na średnich słabo, krótkie nie odbierają wcale.Saba typu S446wlk ma minimalnie inną budowę od zwykłej 446WLK bez literki S .Ten schemat Saby s446wlk jest w radiomuseum ale nie mam tam dostępu.Proszę o pomoc-dziękuję.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć! Super że masz to radyjko, nie ma ich dużo :)
Oto schemat, średnia jakość ale zawsze coś. Możliwe że mam u siebie ksero w lepszej jakości, muszę odszukać...
http://elektrotanya.com/PREVIEWS/634632 ... .pdf_1.png
73
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
pablo19666
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: pablo19666 »

obrazy z telefonu 040.jpg
Dzięki Marcin za schemacik ,niestety to nie jest ten .SABA S446 WLK ta literka S w nazwie radia i schemat już jest nieco inny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Post autor: _idu »

nixie2 pisze: Zrób sobie stroik. Z tego co pamiętam tam są rdzenie z łbami o przekroju pięcio lub sześciokątnym. Zanim ruszysz rdzenie, możesz tam wkropić trochę spirytusu lub oliwy, może na mokro będą dały się wykręcić.
To zależy czym zalane. Najczęściej jakaś masa łatwotopliwa - np. szelak, wosk, parafina.
Wtedy wystarczy użyć suszarki do włosów. Niektóre te masy po roztopienia działają jak smar. Radzę po stopieniu masy wykręcić rdzeń nadal podgrzewając karkas - wtedy usuniemy masę i nie będzie ona utrudniać strojenie gdy zakrzepnie. Po zestrojeniu można zalać rdzenie np. zwykłą parafiną.

Spirytus to wtedy jak do unieruchamiania rdzeni użyto lakieru (raczej mało prawdopodobne). Niektóre tworzywa sztuczne mogą po potraktowaniu spirytusem minimalnie się rozpuścić (nowsze cewki - na pewno nasze używane np. w radiu Relaks II).

Od oliwy byłaby lepsza nafta (rewelacyjnie wsiąka w pory), ale to tylko wtedy gdy karkas nie jest wykonany z temoplastycznego tworzywa, bowiem nafta może nieznacznie rozpuszczać tworzywa.