Wzmacniacz słuchawkowy 6N7S, potrzebny schemat

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Wzmacniacz słuchawkowy 6N7S, potrzebny schemat

Post autor: Mikołaj K. »

Witajcie

Chcę sobie zbudować wzmacniacz słuchawkowy (nie OTL) na triodach 6N7S. Mam dwie sztuki NOS więc mogę dać po jednej na kanał, czyli praca w układzie PP. Czy nie będzie to przegięcie, czy wystarczy zrobić końcówkę SE na jednej triodzie, a na drugiej przedwzmacniacz?
W przypadku układu PP na przedwzmacniacz dałbym po jednej triodzie z 6N9S, taki zestaw lamp powinien bardzo ładnie wyglądać. Choć "oczywiście" nie o to tu chodzi :)

I teraz potrzebuję jakiegoś schematu, noty katalogowe tych lamp są po rusku i absolutnie nic nie rozumiem, choć nawet gdyby były po polsku to miałbym problem z zaprojektowaniem takiego wzmacniacza.
Mogli by Koledzy poratować jakimś schematem albo pomóc (absolutnie nie wyręczyć) przy jego projektowaniu?

Wszystkie transformatory chcę nawinąć sam (będę to robił pierwszy raz), szczytem marzeń była by jeszcze jakaś pasująca do tego lampa prostownicza, może coś pokroju 5C4S.

Pozdrawiam:
Mikołaj Klonowicz

Edit:
No tak, nie pomyślałem że 6N7S ma wspólną katodę i nadaje się chyba tylko do układu PP
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wzmacniacz słuchawkowy 6N7S, potrzebny schemat

Post autor: tszczesn »

Mikołaj K. pisze:No tak, nie pomyślałem że 6N7S ma wspólną katodę i nadaje się chyba tylko do układu PP
Nie, wspólna katoda nie oznacza, że lampa nadaje się tylko do PP. Ale akurat 6Н7С (odpowiednik 6N7GT) tak, to typowa lampa do końcówek PP, konstrukcyjnie przystosowana do pracy z zerowym napięciem siatki, co upraszcza konstrukcję, wymusza co prawda pracę z prądem siatki, ale (przy sterowaniu transformatorowym) obciążenie poprzedzającego stopnia jest względnie liniowe. Da się na niej zrobić wzmacniacz SE, ale wtedy stopień poprzedzający będzie pracował na silnie nieliniowe obciążenie, co go znacząco komplikuje, albo daje brzydkie efekty w dźwięku. Lepiej do takiego układu użyć innej lampy, bo 10W zapewniane przez jedną 6Н7С w układzie PP to cokolwiek za dużo do słuchawek.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję za odpowiedź.
Jakie triody by Pan polecił do słuchawkowca? Pamiętam na Śp. Audiotonie był projekt na 6N13S, jednak to są dość drogie lampy. Po prostu chcę zbudować coś ciekawego, mam małe zaległości z elektroniką lampową i czuję teraz bardzo wielką potrzebę zbudowania czegoś :)

To w takim razie te 6N7S wykorzystam do kolumn, które mam dzisiaj dostać.

Pozdrawiam
"Gdyby Edison ufał autorytetom do tej pory siedzielibyśmy przy lampie naftowej."
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Zamiast 6N13S możesz użyć dwóch sztuk 6S19P. No, ale 6N13S to zdecydowanie ładniesza lampka ;)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

No fakt, najpiękniejsze to one nie są :D Ale z tego co widzę na zdjęciach, to ma ładnie odsłoniętą katodę oraz nie jest zbyt droga. Najprościej by chyba było zrobić to na ECC81/82, ale chcę zrobić coś innego :!:
Jakieś inne ciekawe triody? Najbardziej by mi zależało na cokołach oktalowych(no i stosunkowo tanich :roll: ).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Mikołaj K. pisze:Jakie triody by Pan polecił do słuchawkowca? Pamiętam na Śp. Audiotonie był projekt na 6N13S, jednak to są dość drogie lampy. Po prostu chcę zbudować coś ciekawego, mam małe zaległości z elektroniką lampową i czuję teraz bardzo wielką potrzebę zbudowania czegoś :)
Jak transformator na wyjściu to np. ECC82 lub ECC88 będą spokojnie wystarczające. A jak mają być ładniejsze to 6SN7GT (lub odpowiedniki).
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Myślę, że się skuszę na 6SN7GT, bo mam dostęp do ich radzieckich odpowiedników 6H8C, choć to jeszcze nie jest na 100% pewne (właściciel ma dziwne kaprysy :D )
Schemat znalazłem taki http://gilmore2.chem.northwestern.edu/p ... f3_prj.htm
Dlaczego transformator jest wpięty do katody? Chodzi tutaj o niższy potencjał transformatora?
I co do samego trafa wyjściowego. Ra powinno mieć wartość pomiędzy 7,7k a 8k?

Pozdrawiam
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Mikołaj K. pisze: I co do samego trafa wyjściowego. Ra powinno mieć wartość pomiędzy 7,7k a 8k?

Pozdrawiam
Od 5k do 30k, zależy jaką moc i jakie zniekształcenia zakładasz.
Mikołaj K.
125...249 postów
125...249 postów

Moc to myślę, że maksymalnie 100mW a zniekształcenia, to co chyba oczywiste: jak najmniejsze. Do tego jak najszersze i jak najbardziej liniowe pasmo przenoszenia. Tylko jak wyznaczyć odpowiedni punkt pracy dla takiej mocy? Bez bicia przyznaję się, że nie wiem. Tutaj jest dość obszerny datasheet tej lampy http://www.hifitubes.nl/weblog/wp-conte ... l-6sn7.pdf
seler
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: seler »

Było chyba z milion razy jak to się oblicza.. :)

http://www.fonar.com.pl/audio/teoria/po ... m2/wzm.htm

Kiedyś to liczyłem.. chyba dla trafa 10k, jakieś 0,15W.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Mikołaj K. pisze:Dlaczego transformator jest wpięty do katody? Chodzi tutaj o niższy potencjał transformatora?
Pewnie też to była jedna z przesłanek, w razie jakiegoś przebicia użytkownik nie jest szarpany wysokim napięciem. Ale jest to już inny układ pracy lampy - wtórnik katodowy, zamiast typuowego układu ze wspólną katodą (WK). Ma on mniejsze wzmocnienie (<1), ale za to małą impedancję wyjściową, co jest pożądane.