Wzmacniacz audio na qqe03/20
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Wzmacniacz audio na qqe03/20
Lepsze połączenie równoległe 2 połówek czy układ push-pull? Jaką rezystancje powinien mieć transformator wyjściowy?
Widziałem coś takiego na GU-32 i zastanawiam się czy można dopasować układ do QQE03/20.
Widziałem coś takiego na GU-32 i zastanawiam się czy można dopasować układ do QQE03/20.
-
- 25...49 postów
Re: Wzmacniacz audio na qqe03/20
Przeglądałem noty katalogowe tej lampy ale z racji jej pracy w zakresie VHF-UHF nigdzie nie ma podanego Ra.
-
- 3125...6249 postów
Jest na 100% podane zapewniam Ciebie.chemol pisze:Przeglądałem noty katalogowe tej lampy ale z racji jej pracy w zakresie VHF-UHF nigdzie nie ma podanego Ra.
Co znaczy słowo modulator?
To jest przecież wzmacniacz audio którego wyjściowy sygnał moduluje lampy mocy w.cz.
Teraz już wiesz co szukać w nocie katalogowej?
Zresztą w nocie katalogowej Philipsa jak byk jest napisane L.F. class AB amplifier and modulator.....
Czyli po polskawemu: Wzmacniacz klasy AB niskiej częstotliwości. Oczywiście tylko dla układu przeciwsobnego bo konstrukcja lampy do tego została przewidziana i nieco bezsensem jest budowanie z jej użyciem dwóch stopni mocy single ended.
Strony 9 i 10 noty katalogowej Philipsa, które możesz zobaczyć poniżej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
Dzięki za noty katalogowe. Te od Philips-a mi nie wystarczały. W tych notach Telefunkena jest Ra w układzie pull-push przy 300V 11K. Rozumiem z tego że na 1 systemie jest połowa. Nie chcę robić na tym SE chociaż mam trafa 5,2K ale katody są połączone wewnątrz lampy. Będę miał 2 lampy i kombinuje połączenie równoległe systemów jako SE. W takim razie wyjdzie jakieś 2,5K na jeden kanał. Czy jeśli podniosę napięcie do np:500V to wzrośnie Ra do powiedzmy 5K? Martwi mnie tylko izolacja uzwojenia...Wiem że zadaję podstawowe pytania ale dzięki temu wcześniejszy wzmacniacz na innych lampach chodzi do dzisiaj:-)
Zbliżony punkt pracy do pierwszego zacytowanego w moim poście.chemol pisze:Dzięki za noty katalogowe. Te od Philips-a mi nie wystarczały. W tych notach Telefunkena jest Ra w układzie pull-push przy 300V 11K.
Nie, bowiem jest to głęboka klasa AB a nawet klasa AB z prądem siatki.chemol pisze: Rozumiem z tego że na 1 systemie jest połowa.
Szkoda jej dla wzmacniaczy SE, aż się prosi PP. Nie warto aż tak oszczędzać, jeśli otrzymamy tani i niewielki w ilość baniek zamiennik za PP na EL84..chemol pisze: Nie chcę robić na tym SE chociaż mam trafa 5,2K ale katody są połączone wewnątrz lampy. Będę miał 2 lampy i kombinuje połączenie równoległe systemów jako SE. W takim razie wyjdzie jakieś 2,5K na jeden kanał.
-
- 25...49 postów
OK. Na el84 wzmacniacz już mam. Teraz nakręciłem się na te QQE albo GU32. Mogę zamówić trafo na układ push-pull powiedzmy Rwe=10K. Co sądzicie o tym projekcie? http://www.audiohobbyist.com/images/832/832sch.jpg
-
- 625...1249 postów
Układ działa, testowałem go z uwagi na niską cenę GU32 (Około 5zł/szt), można uzyskać z niego moc ok. 9w przy akceptowalnych jeszcze zniekształceniach rzędu kilku procent (Nie pamiętam dokładnie ale chyba było to poniżej 8-9% THD). „Na desce” nie zanotowałem problemów ze wzbudzeniami, układ zasilałem z trzech połączonych szeregowo zasilaczy P317 Meratronika.chemol pisze:OK. Na el84 wzmacniacz już mam. Teraz nakręciłem się na te QQE albo GU32. Mogę zamówić trafo na układ push-pull powiedzmy Rwe=10K. Co sądzicie o tym projekcie? http://www.audiohobbyist.com/images/832/832sch.jpg
Autor projektu na swojej stronie zamieścił opis i trochę pomiarów http://www.audiohobbyist.com/projects/832.htm (Zgrabna „szufladka” mu wyszła)
Z całą pewnością warto się pobawić z GU32, zwłaszcza, że tanio można zdobyć parowane komplety lamp produkowane przez Laminę.Ta lampka nie umknęła też chińczykom, produkują ją pod oznaczeniem FU32 i wytwarzają też wzmacniacze PP z jej zastosowaniem. Może ona być świetną alternatywą dla EL84, których ceny rosną z roku na rok. Jedyną wadą jest problem ze zdobyciem estetycznych kapturków na wyprowadzenia anod GU32.
Skoro masz zamawiać trafa pod ten konkretny projekt lepiej zastosować dwie GU32 na kanał, taki pp na równolegle połączonych GU da Ci więcej mocy, z parowaniem nie ma dużego problemu jeśli zainteresujesz się wyżej wspomnianymi kompletami Laminy.
Dlaczego 10k? Tej lampie nie zaszkodzi praca z prądem siatki. Zamów trafo 6.5k. Prosty inwerter z dzielonym obciążeniem plus dwa wtórniki katodowe.chemol pisze:OK. Na el84 wzmacniacz już mam. Teraz nakręciłem się na te QQE albo GU32. Mogę zamówić trafo na układ push-pull powiedzmy Rwe=10K. Co sądzicie o tym projekcie? http://www.audiohobbyist.com/images/832/832sch.jpg
17,5W zamiast 12W. Klasa AB dobra dla cichego grania jak i mocniejszego odkręcenia "gały". Możesz się pokusić o 30W mocy - dwie QQE03/12 łączone równolegle - czyli trafo 3.25k. To już całkiem spora moc - ceny 6P3S i EL34 wysokie.... a GU17 / QQE03/12 jeszcze nie są "odkryte"....
GU32 czy GU29- z tych lamp można przecież więcej wydusić niż 9W jak pisał jeden z przedmówców. Szkoda lamp o takiej mocy tak marnować. Jedna GU29 / GU32 jako PP powinna dać 20 - 25W.
-
- 625...1249 postów
Gu17/QQE03/12 dodatkowo wyglądają bardzo efektownie kiedy się żarzą za sprawą "okienek" w anodzie 

-
- 6250...9374 posty
Gdyby nie ohydne dresiarskie podświetlenie niebieskimi ledami powiedziałbym, że ładne ustrojstwoMaciek1 pisze:Autor projektu na swojej stronie zamieścił opis i trochę pomiarów http://www.audiohobbyist.com/projects/832.htm (Zgrabna „szufladka” mu wyszła)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 25...49 postów
Robi się coraz ciekawiej
Mam już kilka kukułek 03/12 a 03/20 i GU-32 z jednego sortu Laminy są już w drodze. Jak lampki dotrą na biurko zastanowimy się jaki układ będzie optymalny. Dziękuję za konkretne podpowiedzi. Studi a jak z tym prądem siatki? Chodzi o ujemne napięcie?

-
- 625...1249 postów
Oczywiście można z GU32 wyciągnąć te 20w a z Gu29 jeszcze więcej, 9W dotyczyło układu wspomnianego przez Chemola i wypróbowanego przeze mnie. GU32 ma tam na anodoach ok.200v więc i moc jest mizerna. Po zmianie punktu pracy można bardziej "szaleć". (Szczerze mówiąc moc rzędu 10-12w całkowicie mi wystarcza - z kolumnami o efektywności ok.90dB spokojnie nagłaśnia mój duży pokój więc rzadko interesuję się większymi mocami. )STUDI pisze: (...)
GU32 czy GU29- z tych lamp można przecież więcej wydusić niż 9W jak pisał jeden z przedmówców. Szkoda lamp o takiej mocy tak marnować. Jedna GU29 / GU32 jako PP powinna dać 20 - 25W.
PS.
Chemol, Studiemu chyba chodziło o pracę w głębszej klasie AB(1) z prądem siatki nie o ujemne napięcie polaryzacji.
-
- 3125...6249 postów
Praca z prądem siatki polega na takim wysterowaniu lampy, aby napięcie siatki sterującej przyjmowało chwilowe wartosci dodatnie względem katody. Oczywiście, traci się wówczas jedną z istotnych zalet lamp w postaci dużego oporu wejściowego. Trzeba w zwiążku z powyższem stosować specjalne małooporowe stopnie sterujące, np. wtórniki katodowe, i to najlepiej z wyjściem dławikowym bądź transformatorowym (transformator może jednocześnie pełnić funkcję inwertera). Stosuje się jednak takie warunki powszechnie w przypadku wzmacniaczy większej mocy (zwłaszcza na triodach) gdyż umożliwia to uzyskanie większej mocy i sprawności, szczególnie przy niższym napięciu zasilającym.
-
- 25...49 postów
Przeglądałem schematy na układ PP. W sumie większa moc i sprawność. Poza tym te lampy od początku były projektowane do pracy w takim układzie. Znalazłem trafo które można by było zastosować w tym rozwiązaniu. http://sklep.lampyelektronowe.pl/?9,tgl ... 4%29-indel. Na razie nie wiem jak rozwiązać optymalnie układ sterujący.
Nie musi to być jakiś HI-END ale w miarę proste i wydajne rozwiązanie o akceptowalnej jakości dzwięku czyli dobrej:-)
Wszelkie sugestie mile widziane...
Nie musi to być jakiś HI-END ale w miarę proste i wydajne rozwiązanie o akceptowalnej jakości dzwięku czyli dobrej:-)
Wszelkie sugestie mile widziane...