Fender Reverb Unit
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- grzechotnik
- 50...74 posty
Re: Fender Reverb Unit
Ładnie. Jest jakaś domowa metoda wyfrezowania wczepów bez specjalistycznego sprzętu czy trzeba to zlecić?
Jeśli nie możesz czegoś naprawić młotkiem - potrzebujesz większego młotka
- grzechotnik
- 50...74 posty
Wielkie dzięki
Widzę że w moich warunkach nawet nie warto się za to zabierać. Marzyło mi się gładziutkie połączenie i cabinet z drewna, bez toleksu tylko bejca i lakier...

- grzechotnik
- 50...74 posty
Kolego wrzucisz jakieś próbki tego cuda?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Na razie gra dość ładnie, ale muszę pomęczyć się z masą, bo szumy zbieram, mógłbym pójść na łatwiznę i zerżnąć, z gotowca, ale nieeee...I jeszcze muszę statyw+uchwyt do mikrofonu kupić, powiem tylko tyle że zapowiada się obiecująco. Jeszcze jeden minus mam - brak czasu.
- Jimi Hendrix
- 125...249 postów
Tak przy okazji reverbu accutronics, czy próbował ktoś może przewijać cewkę sterującą reverbu? Mam sprężynę taką jak była w starych Ampegach, o impedancji wejściowej 1475om. W oryginale była sterowana z anod i dławik, przez dwie połączone równolegle 12BH7. Sprężyna jest z Hammonda L100, przerabiałem wzmacniacz by mieć wibrato na tym wirującym kondensatorze powietrznym, dlatego połówka 12BH7 zasila linię opóźniającą, a druga połówka trafko wyjściowe dające zbalansowany sygnał do wzmacniacza, wywaliłem wzmacniacz na 2x6AQ5. Chciałbym te 8 om mieć i sterować tak jak w fenderach, dać ECC81 na sterowanie, a drugą połowę na wzmacnianie sygnału ze sprężyny. Myślę, że da się to zrobić. Czy macie jakieś doświadczenie w tej materii?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Łatwiej było by zastosować Twop jako trafo sterujące.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Na osiem ohm jest dość gruby drut, ale nie wiem dokładnie ile zwoji. Sam drut jeszcze jestem w miarę małego błędu zmierzyć suwmiarką.
ale co ci da przewinięcie? A zresztą, rób co uważasz.