H&K Crunch Master

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kelly
125...249 postów
125...249 postów

H&K Crunch Master

Post autor: kelly »

Wszedłem właśnie w posiadanie całkiem ciekawego urządzenia o nazwie H&K Crunch Master :)

Z uwag własnych:
- okropnie się przesteruje ;)
- lampy oryginalne (z logo H&K)
- całkiem poręczne

Wzmacniaczyk brzmi trochę jak Fender, tylko ten nieszczęsny przester bardzo mi się nie podoba.

Wrzucam fotki oryginału, bo pewnie niedługo zostanie poddany poważnym modyfikacjom ;)
Załączniki
SAM_0041.JPG
SAM_0042.JPG
SAM_0043.JPG
SAM_0044.JPG
Schemat
Schemat
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: H&K Crunch Master

Post autor: Thereminator »

Gratuluję zakupu. W maju widziałem go na Allegro, nawet zapodawałem linka w "Znalezione..". To ten sam? Co planujesz odnośnie modyfikacji?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki.

Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, czy to ten sam - dopiero niedawno wróciłem z pracy i zacząłem przeglądać allegro.

Odnośnie modyfikacji, to chcę przebudować preamp w topologię P1 ze strony ax84.com. Dodatkowo planuję wyrzucić ze środka całą zbędną mi elektronikę (symulator paczki, itp) i zamontować w środku booster na oddzielnej płytce, oraz pętlę efektów Marvela - oba układy chcę załączać footswitchem. Czyli, jak widać, nic specjalnie ambitnego - ot, po prostu takie mam wymagania i preferencje ;)

Myślałem o czymś bardziej rozbudowanym (np. trzystopniowy preamp Plexi), ale ogranicza mnie miejsce w środku, a poza tym nie jestem pewien, czy TS uciągnie mi kolejną lampę...
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Cabsim zostaw, a nuż się kiedyś przyda.
Na początku pomierz jakie Ra daje TG - może da się zaaplikowac jakąś mniej prądożerną lampkę w końcówce, a zaoszczędzony prąd wykorzystać do żarzenia dodatkowej duotriody w preampie.
Szczerze mówiąc, to mi byłoby trochę szkoda przerabiać w niezbyt przemyślany sposób ten od dawna nieprodukowany i stosunkowo unikalny na naszym rynku wzmacniacz. Bardzo fajnie przebudował niegdyś inny podobny wzmacniacz z tej serii kolega PzP: viewtopic.php?f=19&t=13334
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
kelly
125...249 postów
125...249 postów

Częściowo masz rację - trochę szkoda dewastować sprzęt, którego nie można już dziś łatwo dostać. Z drugiej jednak strony - przester jest naprawdę okropny... ;)

Rozumiem, że Crunch Master do raczej urządzenie do domowego studia, ale dla mnie ma to być po prostu practice amp - innego nie posiadam, a żadnego home recordingu ćwiczyć nie zamierzam ;)

Na pomysły i propozycje jednak jestem jak najbardziej otwarty - jeszcze jakiś czas urządzenie postoi w niezmienionej formie, a może przez ten czas trafi mi się inny egzemplarz do przeróbek.
ODPOWIEDZ