Problem z 6P14P SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Problem z 6P14P SE
Problemem jest niska moc, poniżej 1W.. później zaczyna symetrycznie obcinać wierzchołki sinusoidy, w obu kanałach. Przesterowuje się raczej końcówka mocy.
Załączam schemat poglądowy, napięcia względem katod, Ia = 45mA, USZ = 6dB, trafa "własnej produkcji" na rdzeniach 7,5cm2, około 1800 zw. na pierwotnym, szczelina 0,1, 3 sekcje.
Zasilacz standardowy dla tego typu układu, jedyna zmiana to zasilanie siatki drugiej z sekcji przedwzmacniacza.
Będę wdzięczny za jakieś pomysły..
Załączam schemat poglądowy, napięcia względem katod, Ia = 45mA, USZ = 6dB, trafa "własnej produkcji" na rdzeniach 7,5cm2, około 1800 zw. na pierwotnym, szczelina 0,1, 3 sekcje.
Zasilacz standardowy dla tego typu układu, jedyna zmiana to zasilanie siatki drugiej z sekcji przedwzmacniacza.
Będę wdzięczny za jakieś pomysły..
Re: Problem z 6P14P SE
250V to powinno być pomiędzy anodą a katodą, a nie z zasilacza.
Załączam schemat poglądowy, napięcia względem katod
ale przed trafem a nie na anodzie
. Dobra czepiam się ale tu też jest spadek. Takie trafo ma ze 300Om...

a-k - 250V
s2-k - 235V
s2-k - 235V
Dodam jeszcze, że Ug1-Uk = -7V, natomiast podanie już 1,5Vsk na siatkę pierwszą powoduje przesterowanie. TG mają odpowiednie przekładnie.
Witam.
Na mój gust, to lewa strona C1 powinna być połączona z anodą 6N2P (wiem, błąd w rysunku)
A tak na poważnie: zmieniłbym punkt pracy 6N2P , R4-1k2, R5 - 120k (rysunki). C2 także bym zmniejszył do 470 uF. Poza tym dla 6P14P raczej zaleca się Us2=Ua i mniejszy Rk. Ale mogę się mylić.
Może cokolwiek pomogłem.
Pozdrawiam.
Na mój gust, to lewa strona C1 powinna być połączona z anodą 6N2P (wiem, błąd w rysunku)

Może cokolwiek pomogłem.
Pozdrawiam.
Preamp jest w porządku, zepsute się coś dalej.
Wydaje mi się, że te kilka % różnicy względem katalogu nie powinno spowodować pięciokrotnego spadku mocy wyjściowej..
Wydaje mi się, że te kilka % różnicy względem katalogu nie powinno spowodować pięciokrotnego spadku mocy wyjściowej..
Może coś z transformatorami? Nawijałeś drutem "z odzysku"?
Jeżeli tak, to mogły powstać jakieś zwarcia w uzwojeniach...
Jeżeli tak, to mogły powstać jakieś zwarcia w uzwojeniach...
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
Jeśli w obu kanałach tak samo, to oba transformatory z tym samym defektem. Źle połączone sekcje?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A pojemność w katodzie pentody nie jest za duża? Może wzmacniacz się zbudza na infradźwiękach i stąd problemy z przytykaniem?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Najzabawniejsze jest to, ze w połączeniu triodowym mam większą moc niż w pentodowym (1,2W vs. 0,9W). Zwiększałem szczelinę, ale to nic nie zmieniło. Może coś z indukcyjnością pierwotnego.. jedna metoda sugerowała min. 1000 zw. na pierwotnym, druga 2500.. nawinąłem 1800.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Oglądałeś oscyloskopem czy się nie wzbudza?
W triodzie będzie mniejsze wzmocnienie i wzbudzenie nie nastąpi, stąd prawidłowa moc.
W triodzie będzie mniejsze wzmocnienie i wzbudzenie nie nastąpi, stąd prawidłowa moc.
Zaczyna być ciekawie. A próbowałeś odłączyć C2? Jak wtedy z przesterowaniem?
Zrozumiałem, że pierwotne nawijane sekcjami. Może pomyliłeś łączenie sekcji ze sobą.
Marek SP1CBP