A co ma niby dawać? Trzyma lampę w odpowiednim miejscu i dociska dla lepszego styku.Co daje mocowanie typu Octal?
Pytania do układu Marshall 1987 Plexi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Pytania do układu Marshall 1987 Plexi
Ja tylko wyciągam wnioski z tego co napisałeś, bo niektóre pytania sa tak kuriozalne, że śmiem twierdzić iż twoje teksty o lataniu po pokoju z wydrukami to ino czcze deklaracje, np.
Ostatnio zmieniony ndz, 5 sierpnia 2012, 16:07 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
No wiesz... dla niektórych może to być zbędny pierścień i nie wyglądać na funkcjonalny.
-
- 6250...9374 posty
Teraz to już w ogóle nie rozumiem o co ci chodzi...
-
- 1250...1874 posty
Mniemam, że chodzi o to : http://amptone.pl/p/8/39/mocowanie-typu ... torow.html.
tutaj masz konkretnie pod EL34 http://amptone.pl/p/8/38/mocowanie-typu ... torow.html
tutaj masz konkretnie pod EL34 http://amptone.pl/p/8/38/mocowanie-typu ... torow.html
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- 250...374 postów
Tak, o to mi chodziło. Bo zastanawiałem się jaki sens ma przykręcanie takich pierścieni, kiedy na zdjęciach konstrukcji albo nie ma w ogóle takich mocowań, albo wygląda jakby tylko sobie były i żadnego kontaktu z lampą nie miały. Nigdy takich części nie miałem w ręku, skąd mam wiedzieć, czy faktycznie w takiej konstrukcji potrzebne jest dodatkowe mocowanie, jakaś ochrona? Dlatego zapytałem.kciuq pisze:Mniemam, że chodzi o to : http://amptone.pl/p/8/39/mocowanie-typu ... torow.html.
To drugie rozwiązanie na sprężynkach wygląda już dużo bardziej funkcjonalnie, pytałem o pierwsze, gdyż takie było na zdjęciach ceriatone.
-
- 6250...9374 posty
Aaa, ten śmieszny uchwycik... On trzyma wewnętrznymi krawędziami otworu za krawędź cokołu lampy. Jedni stosują, inni nie. Kwestia gustu i funduszy.
-
- 1250...1874 posty
Jeden rysunek/zdjęcie warte 1000 słów.
Drugi typ mocowania raczej tylko do EL34 - nie wiem czy obejmie KT66-88 lub inne, raczej nie.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
-
- 250...374 postów
dzięki za zdjęcie, teraz rozumiem.
Chyba zabiorę się za przygotowanie własnego layoutu, próbując dostosować się do udzielonych już rad i wrzucę go tutaj do oceny. Czy jakbym pociągnął szynę masy od EL34 pozaginał, odwrócił o 180 stopni i poprowadził do potencjometrów, a następnie połączył z chassis blisko tych 50+50 kondensatorów to byłoby to prawidłowe prowadzenie masy?
Chyba zabiorę się za przygotowanie własnego layoutu, próbując dostosować się do udzielonych już rad i wrzucę go tutaj do oceny. Czy jakbym pociągnął szynę masy od EL34 pozaginał, odwrócił o 180 stopni i poprowadził do potencjometrów, a następnie połączył z chassis blisko tych 50+50 kondensatorów to byłoby to prawidłowe prowadzenie masy?
-
- 6250...9374 posty
Ważne aby chassis łączyła się z masą układu tylko w jednym punkcie. Najczęściej chassis łączy się przewodem do minusa pierwszego kondensatora zasilacza.
-
- 9375...12499 postów
Te trzymadełka do lamp są ważne w przypadku gdy lampy wiszą do góry nogami (comba i heady w stylu Fendera) lub są zamontowane poziomo w rackach 19". W tradycyjnych headach są niekonieczne, aczkolwiek można je zastosować.
-
- 250...374 postów
no domyśliłem się.
Zapożyczyłem sobie zdjęcie ze strony Marvela.

Montaż wygląda świetnie, duża staranność..
Jeśli dobrze widzę, to masy przez chassis nie łączył, ale z tymi antyparazytami to świadomie tworzył - dokładna kopia, czy taki miał zestaw - gotowy kit?
Z czego może być zrobiony taki turret board? zwykły tekstolit - lakierowany na czarno?
edit. zarzucam tym co ogarnąłem na tę chwilę. Wątpię, czy rozpoznałem antyparazyty..
Przewody sieciowe do przełącznika sieciowego połączyć oba, aby były rozłączane niezależnie, czy niekoniecznie?
nie jestem pewien tej szyny, głupio jakoś to wygląda
może lepiej było te 1R po prostu do gwiazdy połączyć razem z gniazdami wyjściowymi?
Zapożyczyłem sobie zdjęcie ze strony Marvela.

Montaż wygląda świetnie, duża staranność..
Jeśli dobrze widzę, to masy przez chassis nie łączył, ale z tymi antyparazytami to świadomie tworzył - dokładna kopia, czy taki miał zestaw - gotowy kit?
Z czego może być zrobiony taki turret board? zwykły tekstolit - lakierowany na czarno?
edit. zarzucam tym co ogarnąłem na tę chwilę. Wątpię, czy rozpoznałem antyparazyty..
Przewody sieciowe do przełącznika sieciowego połączyć oba, aby były rozłączane niezależnie, czy niekoniecznie?
nie jestem pewien tej szyny, głupio jakoś to wygląda

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Może być textolit, po co malować na czarno.Z czego może być zrobiony taki turret board? zwykły tekstolit - lakierowany na czarno?
Marwel chyba ma to z Kitu.
-
- 125...249 postów
Brązowy 2mm mam w garażu, jak ruszysz coś z projektem poza planami na papierze to Ci utnę tą płytkę.Pytałem taty o tekstolit 2 albo 3mm, ale wątpię czy taki załatwi. Wymiary to pewnie coś koło 30x8. Gdzie można taką zdobyć, albo co powszechnie dostępne można wykorzystać?
-
- 250...374 postów
Chętnie bym ruszył.. Tylko na trafa muszę czekać jeszcze ze 3 tygodnie, na chassis w amptone do ~końca września. Dzięki bardzo za chęci, ale ta płytka by tylko przeleżała przez miesiąc, bo nawet kołków i elementów nie chce mi się zamawiać, kiedy chassis nie będzie i szkoda rozbijać na 2 przesyłki. W tym momencie po prostu szukam jakiegoś dobrego, alternatywnego źródła na chassis, bo to w amptone nie wygląda na jakieś warte dłuższego czekania i jest duża możliwość, że pewnie kupię kawałek blachy, z przesyłką pewnie cena na amptone.. i będę męczył się z nią bez giętarki :p
Na razie mam tylko chassis papierowe :E nawet zespawane klejem, nie tylko pogięte ;]
Na razie mam tylko chassis papierowe :E nawet zespawane klejem, nie tylko pogięte ;]
-
- 6250...9374 posty
Spawałeś gazowo czy elektrycznie?mice.co pisze: chassis papierowe :E nawet zespawane klejem