Nie mam tu na myśli singla "Sami słuchamy, sami sprawdzamy" Muza SN 0590, choć właściwie dziś już też jest rarytasem.
Polskie Nagrania STXL001
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Polskie Nagrania STXL001
Czy komuś gdzieś może pałęta się taki twór jak w temacie? Ot, ciekawostka - podobno pierwsza polska płyta demonstracyjna z zapisem stereo. Na Wikipedii można posłuchać króciutkiego fragmentu, ale od lat ciekaw jestem szczegółów wzrokowo-słuchowych.
Nie mam tu na myśli singla "Sami słuchamy, sami sprawdzamy" Muza SN 0590, choć właściwie dziś już też jest rarytasem.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
andrzej_iw
- 100...124 posty

Re: Polskie Nagrania STXL001
Któtka informacja o tej płycie znajduje się w numerze 8 (sierpnień) z 1962 roku, str. 266/267 Radioamatora i Krótkofalowca. Autor kryjący sie pod inicjałami K.W. pisze, że płyta ta pierwszy raz została zademonstrowana w trakcie MTP '61, chwali Polskie Nagrania, że od dłuższego czasu stosują cyt. " słuszną zasadę zapisywania wszystkich ciekawszych pozycji techniką dwukanałową" i delikatnie wzmiankuje o podłej jakości masy plastycznej z której cyt. "jakością... są stale jeszcze kłopoty". Kłopoty z jakością masy plastycznej trwały zresztą stale do kończa PRL-u, a słuszna praktyka rozwinęła się normalnej techniki nagraniowej.
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Czytałem ten artykuł chyba już kiedyś. A pod inicjałami K.W. najprawdopodobniej kryje się znany niemal wszystkim z radiowo-akustycznych artykułów Konrad Widelski.
Polskie Nagrania rzeczywiście od roku 1959 czyli mniej więcej wraz z wprowadzeniem płyt LP rozpoczęły rejestrację stereofoniczną klasyki i wybranych pozycji muzyki nieklasycznej. Większość takich płyt, które ukazywały się w latach 60 w wersjach monofonicznych wznawiano później /od końca lat 60?/ w wersji stereo.
I link do pewnego ciekawego dokumentu: http://pthpionki.pl/pliki/Historia%20t% ... ikacja.pdf
Polskie Nagrania rzeczywiście od roku 1959 czyli mniej więcej wraz z wprowadzeniem płyt LP rozpoczęły rejestrację stereofoniczną klasyki i wybranych pozycji muzyki nieklasycznej. Większość takich płyt, które ukazywały się w latach 60 w wersjach monofonicznych wznawiano później /od końca lat 60?/ w wersji stereo.
I link do pewnego ciekawego dokumentu: http://pthpionki.pl/pliki/Historia%20t% ... ikacja.pdf
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
lj77
- 10...14 postów

Zbieraniem nagrań dźwiękowych zajmuje się Narodowe Archiwum Cyfrowe http://www.nac.gov.pl/ (dawniej Archiwum Dokumentacji Mechanicznej). Ponadto każda bardziej szanująca się biblioteka wojewódzka/miejska mają zbiory nagrań dźwiękowych.
Jeżeli nie masz daleko to podejdź do którejś z tego typu instytucji, przy dzisiejszych dotacjach na zakupy może się okazać że mają jedynie mocno zabytkowe nagrania i znajdziesz poszukiwany krążek :wink: I wiele innych ciekawych nagrań...
Jeżeli nie masz daleko to podejdź do którejś z tego typu instytucji, przy dzisiejszych dotacjach na zakupy może się okazać że mają jedynie mocno zabytkowe nagrania i znajdziesz poszukiwany krążek :wink: I wiele innych ciekawych nagrań...