Przedwojenne wtyczki sieciowe

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Przedwojenne wtyczki sieciowe

Post autor: Jado »

Witam,

Mam pytanko - czy w przedwojennym sprzęcie powszechnego użytku (radia, wzmacniacze, itp) występowały również wtyczki zasilajace (220V) z bolcem czy też zawsze były bezbolcowe?
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Przedwojenne wtyczki sieciowe

Post autor: AZ12 »

Witam

Wydaje mi się, że wtyczki z bolcem w Polsce upowszechniły się dopiero w latach 60 wraz ze sprzętem AGD, gdzie uziemienie było niezbędne.
Ratujmy stare tranzystory!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Jado pisze:Witam,

Mam pytanko - czy w przedwojennym sprzęcie powszechnego użytku (radia, wzmacniacze, itp) występowały również wtyczki zasilajace (220V) z bolcem czy też zawsze były bezbolcowe?
Ciekawe pytanie, nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Widziałem stare instalacje gdzie bolec łączony był oddzielnym przewodem z instalacją (w mieście) wodociągową a na wsi do wiadra zakopanego pod oknem. Dopiero w latach 50/60 (?) jako zabezpieczenie stosowano mostkowanie bolca z zerem. Jeszcze w latach 60-tych pralki Franio - podobne wyposażone były w linkę miedzianą zakończoną krokodylkiem który podłączało się do uziemienia.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Wynalazek powojenny.Frania to było coś.Wsio robiła a najlepiej mieszała spiryt z woda oraz flaki prała.
Co ciekawe w sklepach AGD nadal franiopodobne w cenach że ho ,ho ale o rodowodzie koreańskim.Za to maja wtyczkę z bolce.Z bolcem to nawet tango było ,co nie Telewizorze?
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Te instalacje ,gdzie bolec był podłączony do rury,to były w poniemieckich ruderach.Był to układ TT,gdzie środkiem ochrony było UZIEMIENIE.Zaś te gdzie bolec jest połączony z przewodem"zerowym"(PEN),to układ TN-C, stosowany powszechnie za komuny i dziś się zdarza(ja mam tak w domu i we wszystkich blokach z epoki Gierka on jest)Jest to bardzo niebezpieczne rozwiązanie,będące przyczyną wielu tragedii("upalenie się zera") i obecnie NIE WOLNO robić nowych instalacji TN-C(Dozwolone jest TN-C-S, ale MUSI być rodzielony przewód PEN na PE i N i w punkcie rodziału UZIEMIONY lub najpowszechniejszy układ TN-S.W obu układach występuje wyłącznik różnicowoprądowy i 3 przewodowa instalacja.Przed wojną był najczęściej pruski układ TT(uziemienie) lub wcale nie było ochrony.Nierzadko występował też(na wsiach) prąd stały(stąd spotykane,nie tylko w Polsce ale też w Niemczech radia z zasilaniem"uniwersalnym".Zdarzają się nawet radia na lampach serii U z UKF-em,np dużo starych Philipsów.)

9
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Fajnie i wyczerpująco, ale wyjaśnij jak wiesz skąd na wsi prąd stały. Bo w mieście już się dowiedziałem: np elektrownia która zasilała sieć tramwajową zasilała też np. dwa kwartały miasta. A na wsi? Z małej elektrowni wodnej z generatorem na prąd stały?
Robert SP5RF
bonzo.pl
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: bonzo.pl »