Prośba o sprawdzenie płytki PCB oraz schematu.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
Re: Prośba o sprawdzenie płytki PCB oraz schematu.
Nie mam. Generalnie firmy omijają drugi lub nawet pierwszy stopień wzmacniający ale tego przed wtórnikiem chyba nikt. Nie spotkałem się z tym. Ja preferuję bypasy stopni środkowych. Nigdy pierwszego i nigdy ostatniego (wtórnik dla mnie nie jest stopniem).
-
- 50...74 posty
Czyli jednak trzeba będzie przerobić PCB albo podłączyć w ten sposób i zobaczyć co otrzymam:P ewentualnie ominąć switcha i regulować tylko potencjimetrami. A prosiłbym jeszcze kogoś o ocenę PCB bo jeżeli okaże się że jest jeszcze sporo do poprawy to wsumie zmienie już projekt i zamienie miejscami stopień drugi z trzecim i wstawię switcha przed V2.
-
- 125...249 postów
Trochę lepiej, ale ciągle można zrobić tę płytke prościej i skuteczniej. Warto podpatrzeć niektóre bardzo podobne rozwiązania preampu.
Sprawa, którą pominąłem to napięcie zasilania. Jeśli dasz 350V AC (bo rozumiem, że o to chodziło, a nie o 700V AC), to kondensator na 450V będzie dosłownie na styk. Zastanów się nad tym.
Sprawa, którą pominąłem to napięcie zasilania. Jeśli dasz 350V AC (bo rozumiem, że o to chodziło, a nie o 700V AC), to kondensator na 450V będzie dosłownie na styk. Zastanów się nad tym.
-
- 50...74 posty
Mam dokładnie 375V już po wyprostowaniu, więc ten kondensator będzie wydaje mi się ok:) tym bardziej że to vishay. na schemacie jest błąd z oznaczeniem tego złącza pierwotnie był on chyba od czegoś innego;p A jeżeli chodzi o pcb to mógłbyś wrzucić jakieś projekty pcb? Ewentualnie podać o jakie konstrukcje dokładnie chodzi? Bo szukać na ślepo po google to ciężko:)
-
- 125...249 postów
A choćby Atomic w ogólnodostępnej wersji Marvela. Weź też sobie do serca, to co pisał painlust. I nie staraj się wszystkich elementów umieszczać na płytce. Korekcję możesz przecież zrobić w pająku, już w chassis.
Poza tym na obu schematach za pin sygnału robi masa gniazd wejściowych:D
Poza tym na obu schematach za pin sygnału robi masa gniazd wejściowych:D
-
- 50...74 posty
Hehe:P Masz racje:P Nawet nie zwróciłem uwagi na to ale i tak gniazda będą dołączone kablami... Nie mam zbytnio zaufania do pająka ale może rzeczywiście masz racje... Myślałem że rozwiązanie z całością na płytce jest dobre w przypadku większych projektów gdzie mamy do czynienia z większą ilości stopni i ustawień więc chciałem od początku przygotowywać się do takich rozwiązań... A powie mi ktoś jeszcze jak połączyć te masy żarzenia i napięcia anodowego?:) Bo nikt jeszcze mi takiej skromnej informacji nie udzielił;p
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 9375...12499 postów
Jakbyś poszukał PCB Marvelovego Atoma to byś wiedział...
-
- 375...499 postów
Może troszkę mniej na temat. Wydaje mi się ,że podstawki masz na odwrót , chyba że lampy mają być umieszczone po stronie elementów , a wszystko schowane w pudełko . 
Jak widać używasz programu eagle . Podpowiedzią z mojej strony będzie , jak robić zworki w eagle
Używając narzędzia "route" najeżdżasz na wybrana ścieżkę do zrobienia ( nieuformowana - cieniutka brązowa ) . Powiedzmy że używasz layer - bottom , (czyli niebieskiej - dół płytki) . Po przejechaniu do miejsca gdzie zamierzasz mieć zworę ,zmieniasz layer na np TOP (czyli czerwoną ) i kontynuujesz tworzenie "rysowanie " ścieżki . Zaobserwujesz że automatycznie pojawi ci się punkt przelotowy na płytce (vias/pads w programie) . Po przejechaniu do miejsca docelowego - kolejna zmiana z top na bottom spowoduje takie samo działanie programu - zworka gotowa . Zmiana wielkości pada robiona jest poprzez opcję drill . Tworzenie tak zworek bardzo pomaga i ułatwia tworzenie płytek . Mam nadzieje że moja podpowiedź pomoże , pozdrawiam .

Jak widać używasz programu eagle . Podpowiedzią z mojej strony będzie , jak robić zworki w eagle

-
- 50...74 posty
Witam ponownie:) Poprawiłem błędy na schemacie wygląda to teraz w ten sposób

I tak PCB... wydaje mi się że ścieżki są jeszcze troszkę za długie ale nakombinowałem się już sporo i wydaje mi się że nie jest najgorzej... Starałem się jak najbardziej odizolować ścieżki o wysokim potencjale od tych o niskim a w szczególności ścieżki sygnału... mam nadzieje że nie jest najgorzej... I wzorowałem się na atomie marvela troszkę:)

I tak PCB... wydaje mi się że ścieżki są jeszcze troszkę za długie ale nakombinowałem się już sporo i wydaje mi się że nie jest najgorzej... Starałem się jak najbardziej odizolować ścieżki o wysokim potencjale od tych o niskim a w szczególności ścieżki sygnału... mam nadzieje że nie jest najgorzej... I wzorowałem się na atomie marvela troszkę:)

-
- 125...249 postów
Lepiej. Anodowe na drugą i czwartą triodę trochę zbyt blisko pinów. Mogą być problemy, ale nie muszą. Pomyśl o tym, co będziesz ekranował i gdzie podłączysz dodatkowe masy. Pomyśl tez, czy rozstaw potencjometrów jest optymalny, czy rozmiar pól lutowniczych też jest w porządku.
Co do masy. Wszystkie masy podłączasz do jednego punktu na chassis. Może to być gdzieś w okolicy zasilacza. Ważne, żeby było solidnie przymocowane do chassis. Przewód ochronny z gniazda zasilania idzie na jedną ze śrub mocujących krótkim przewodem.
Co do masy. Wszystkie masy podłączasz do jednego punktu na chassis. Może to być gdzieś w okolicy zasilacza. Ważne, żeby było solidnie przymocowane do chassis. Przewód ochronny z gniazda zasilania idzie na jedną ze śrub mocujących krótkim przewodem.
-
- 9375...12499 postów
Przemyśl jeszcze raz schemat. Bo ten niby bypas drugiego stopnia to masakra moim zdaniem.
-
- 50...74 posty
A mógłbyś painlust pokazać jakieś sprawdzone rozwiązanie? Bo szczerze to nie mam za bardzo doświadczenia i nie bardzo wiem z czym to się może wiązać... a jeżeli chodzi o rozstaw potencjometrów to od początku wydawało mi się że są za blisko ale ta konstrukcja jest głównie po to żeby się czegoś nauczyć, myślę że zmienie ją jeszcze conajmniej kilkukrotnie:P
-
- 9375...12499 postów
Po obu stronach powinien być przekaźnik. Taka mała podpowiedź.
-
- 125...249 postów
Myślę, że przewód ochronny biegnący z gniazda IEC, powinien być przymocowany do chassis za pomocą zacisku śrubowego tylko i wyłącznie do tego celu przeznaczonego.PanG pisze:... Przewód ochronny z gniazda zasilania idzie na jedną ze śrub mocujących krótkim przewodem.
Była swego czasu na forum długa dyskusja na ten temat.
GM
-
- 6250...9374 posty
A tymczasem siatka V1B sobie wesoło wisi w powietrzu, pozwalając triodzie szybko przejść do krainy niebytu...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.