Witam, będzie to w zasadzie moja pierwsza kompletna konstrukcja na lampach chciałbym więc poprosić bardziej doświadczonych kolegów o sprawdzenie przede wszystkim PCB czy takie rozmieszczenie ścieżek i elementów nie będzie powodowało niechcianych szumów. Poniżej zamieszczam schemat i wzór PCB.
Pozdrawiam
Marcin Dudek
Schemat
PCB
Żarzenie będzie prowadzone skręconymi przewodamie i chciałem jeszcze zapytać czy podłączać mase żarzenia do masy napięcia anodowego?
Bardzo mało ergonomicznie. Ścieżki sygnałowe długie, do tego te o skrajnie różnych potencjałach są bardzo blisko siebie. Zmniejszyłbym to wszystko co najmniej o połowę, prościej poprowadziłbym grubszą szynę masy.
Co do schematu, to dwie rzeczy. Bajpas trzeciego stopnia - switch będzie strzelał przy przełączaniu.
Wartość rezystorów w EL34. 10k w katodzie i siatce?
Jakie mostki prostownicze w zasilaczu? Po co tyle tych elektrolitów w żarzeniu i anodowym? Nie wygląda to najlepiej. Dla tego projektu prościej i skuteczniej będzie żarzyć całość symetryzowanym zmiennym, a zasilanie anod dac przez klasyczny układ RC.
Co do pentody to masz racje, zapomniałem wpisać wartości tych rezystorów w katodzie będzie 380Ohmów a siatke drugą planowałem podłączyć bez rezystora do anodowego. a jeżeli chodzi o bypass stopnia trzeciego to w jaki sposób można to rozwiązać bez trzasków? A jeżeli chodzi o ścieżki to cóż hmmm... zacznę od nowa w takim razie. Mostki oba są 500V 4A, jeżeli chodzi o filtracje to wydawało mi się że im więcej kondensatorów tym lepiej:) nie liczyłem stałych czasowych. Jeżeli chodzi o filtr CLC to zastosowałem dławik bo mam trochę niskie napięcie na trafo i nie chciałem tracić więcej na rezystancji filtra, a w kwestii żarzenia to chciałem uniknąć na początku problemu z przydźwiękiem chociaż od żarzenia, dlatego wolałem zastosować kondensatory a mam ich w nadmiarze.
Pozdrawiam
Marcin
z3ro pisze:w katodzie będzie 380Ohmów a siatke drugą planowałem podłączyć bez rezystora do anodowego
To tak na chybił-trafił, czy policzyłeś?
z3ro pisze:w jaki sposób można to rozwiązać bez trzasków?
Dajesz na środkowy pin S2 rezystor 1M-2M2 do masy.
z3ro pisze:jeżeli chodzi o filtracje to wydawało mi się że im więcej kondensatorów tym lepiej:)
no nie do końca.
z3ro pisze:Jeżeli chodzi o filtr CLC to zastosowałem dławik bo mam trochę niskie napięcie na trafo i nie chciałem tracić więcej na rezystancji filtra, a w kwestii żarzenia to chciałem uniknąć na początku problemu z przydźwiękiem chociaż od żarzenia
Zamiast dławika daj po prostu rezystor 100R/5W. Spadek napięcia będzie pomijalny. Z żarzeniem nie będziesz miał problemów. Dobra symetryzacja i robi.
Ostatnio zmieniony sob, 21 lipca 2012, 19:12 przez PanG, łącznie zmieniany 1 raz.
Policzone dla Ra=2500 Omów i Ua=350 Omów, powinno to dać około -19V napięcia polaryzacji (mam przynajmniej taką nadzieje:) ), a ze switchem tak też zrobię... Jeżeli chodzi o PCB to uczę się dopiero więc pewnie jeszcze kilka poprawionych wersji tutaj wrzucę. Mam nadzieję że będzie dobrze. Mam jeszcze pytanie jak bardzo ograniczyć pojemność w filtracji? wystarczy 1 szt tego 220u, rezystor 100 Omów i na wyjściu 47uF?
z3ro pisze:Jak bardzo ograniczyć pojemność w filtracji? wystarczy 1 szt tego 220u, rezystor 100 Omów i na wyjściu 47uF?
Ja bym to rozwiązał tak jak w załączniku.
Spojrzałem na ten schemat znowu i zastanawia mnie jeszcze kwestia wejścia. Popraw, bo jest źle. Żeby było ciekawiej, nie powiem co Taki ze mnie jajcarz!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oczywiście Ua=350V Jak rozumiem rezystor 220k/2W do rozładowywania kondensatorów? Dzięki za schemat, pracuję właśnie nad nową wersją PCB i postaram się uwzględnić. A jeszcze jedno pytanie bo nie jestem pewien czy dobrze rozumiem ale ECC83 mają w standardzie zsymetryzowane napięcie żarzenia tak? i środkiem jest masa w środku?
Mam trafo z rozdzielonym uzwojeniem żarzenia więc nie ma tematu:) a jeżeli chodzi o reszte to zamieszczam poprawiony schemat i PCB, prosiłbym o ponowne sprawdzenie i mam nadzieję że lepiej:)
Jest jakaś sensowna odpowiedź na pytanie dlaczego próbujesz bypasować trzeci stopień zamiast drugiego? Bo w przypadku 3 stopnia każde rozwiązanie jest nie zaciekawe...
Przypominam tylko że jestem nowy w tematyce audio w ogóle więc pomyślałem że pierwsze 2 stopnie będą typowym układem kanału czystego zaczerpnięty, o ile dobrze pamiętam z klasycznych układów fendera, trzeci stopień miał poprostu dostarczyć jak nawiększych zniekształceń (dodać siary:P), dlatego myślałem że będzie to dobry pomysł:) A co powiesz na temat PCB będzie działać czy nie bardzo? Po raz kolejny bardzo wszstkim dziękuję za pomoc i zainteresowanie nudnym tematem pomocy początkującemu.
Z racji tego że sporo projektowałem na PCB to jakoś mam zaufanie do płytek:P wydaje mi się to wtedy takie poprostu solidne:P Starałem się przy projektowaniu uwzględnić wytyczne ale mam świadomość że o wszystkim nie pomyślałem. Chciałem jeszcze zapytać o łączenie masy żarzenia z masą napięcia anodowego. Jak to powinno wyglądać i czy takie połączenie ma sens, no i na koniec jeszcze pytanie czy zmieniać ten bypass czy zostawić tak jak jest? i dlaczego mówisz że to zły pomysł?
Wtórnik katodowy współpracuje z napięciem anodowym, a tego się po prostu nie powinno przełączać przekaźnikiem bo będą popy czyli stuki przekaźnika. Przekaźnik powinien być za kondensatorem przepuszczającym sygnał użyteczny a blokującym anodowe. Tak po prostu jest.