Witam.
Poszukuję skanu, albo zdjęcia skali "en face". Moją właśnie zmyślnie zmyłem prawie doszczętnie, bo chciałem wyczyścić do skanowania
Odtworzę sobie bez problemu w programie graficznym, jednak przyda się zdjęcie w przyzwoitej rozdzielczości jako wzór.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Są osoby z tym odbiornikiem, pisałem do nich maile i nic Na szczęście kolego z tego forum zaoferował pomoc, ale w trochę dalszym terminie, więc na razie szukam.
Mam takie radio...
...i niestety - ten sam problem
W tej chwili mam zainstalowaną skalę na folii zakupioną na Allegro. Ale ani "nie wygląda", ani "nie działa" (w sensie - nie podświetla się). Mogę wydłubać i podesłać Ci skan.
Witam.
Jutro (piątek) mam zamiar podejść do muzeum, gdzie na 99,99% stoi to cudeńko, tam zrobię foto. Jeśli się nie uda, to poproszę juju o skan. Mam pomysł na coś lepszego niż te folie, dlatego ścigam ludzi o te zdjęcia
Jeśli wypali i będzie miało jakiś pozytywny efekt, zamieszczę rezultaty i sposoby na forum, na razie nie chcę zapeszać.
Zamknięty temat ale wpadłem na fajny pomysł! Pamiętacie "kalkomanie" z motylkami samolotami oznakowaniami z dzieciństwa? Maczało się w wodzie i jak odchodziło to nanosiło się na okładkę zeszytu, regał. Łapało to nawet nierówne powierzchnie i było trudno zmywalne. Na Allegro znalazłem przeźroczystą kalkomanię do zadrukowania laserem. Drukujemy skalę na takim papierze i nanosimy na szybkę. Ciekawe czy się da? Jeśli tak to było by to kosmiczne! Nieograniczone możliwości odtwarzania napisów.
Technika znany i stosowana cały czas, choćby w modelarstwie. Kalkomanię można kupić do drukarki laserowej jak i atramentowej zdaje się. Myślałem też o tym, ale to mało autentyczna forma w stosunku do farby nakładanej na szkło. "Juju" mi już napisał wyżej, że ma w polonezie skalę kupioną na alle(...) wykonaną techniką druku na folii samoprzylepnej. Ponoć ani nie wygląda dobrze, ani nie podświetla się właściwie.
Kalkomania chyba da się użyć do robienia skal. Poniżej pierwszy test, zrobiony jakiś miesiąc temu.
Nie wiem jeszcze jak z podświetlaniem tak wykonanej skali.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bardzo elegancka skala
Z tym, że inaczej się ma sprawa skal podświetlanych nie z tyłu, jak w tej, ale z góry, jak w Polonezie, Pionierze, itd... Kalkomania jak najbardziej, wydruki foliowe też, ale myślę, że nie do wszystkich skal. Polonez ma żarówki u góry, światło "wchodzi" w szybę i ta skala wtedy ożywa. Dodatkowo na dole szybki mam warstwę białej farby na krawędzi, która zapewne pomaga jako swoiste zwierciadło.
A zastanawiał się ktoś z Was nad drukowaniem UV na szkle? Reklamówki firm które to oferują robią wrażenie. Z ciekawości wykonałem kilka telefonów. Minimalne zamówienie 1m² i cena około stówy bez materiałów. Na metrze kwadratowym to takich skal można zmieścić dużo i tym samym cena jednostkowa skali nie będzie kosmiczna. Tylko ktoś by musiał pozbierać zamówienia od potrzebujących, poskładać to do kupy, potem tylko do konkretnego szklarza i gotowe.
Ja się zastanawiałem, i owszem. Ale właśnie mi wyliczono, że to będzie koszt rzędu 100 netto, więc zupełnie nieopłacalny. To byłaby najlepsza technika, robiona ploterem, dość dokładne. Znalazłem za to firmę, która robi zdjęcia na szkle, również trwałą techniką. Cena za taką skalę to kilkanaście złotych z ich materiałem (!!!), dodatkowo można zamówić szlifowanie krawędzi, zabezpieczenie dodatkowym lakierem. Wszystko za grosze w porównaniu z wydrukiem UV.