Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Czego słuchamy

Post autor: tedikruk111 »

Jak się zrobił kącik SAT to jeszcze parę słów.Ten tr przeszedł chyba na nadawanie MPEG-4 czyli tuner HD. W wykazie brak wyżej wymienionej stacji. Na ASTRZE
19,2*E w wykazie jest a praktycznie brak. A ja myślałem właśnie o tą ASTRZE.
tedi
Ps:może brat pomoże?
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
zakrzesiu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: zakrzesiu »

Witam
A ja polecam Panie:
Janive Magness jak ktoś lubi bluesa
Joss Stone
Mary J. Blige uniwersalna
Yolanda Adams
Warto ich posłuchać.
Pozdrawiam
Andrzej
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Ostatnio zakochałem się w disco polo

http://www.youtube.com/watch?v=KaOEVHQoHzM :)
_idu

Post autor: _idu »

ankowalik pisze:wszechobecne bagno serwowane w radiu.
A propos czy ktoś z radiosłuchaczy wie, na jaki transponder Astry
przeniosła się holenderska Arrow Classic Rock ( kompletne zaprzeczenie pierwszego zdania) :?:
Salut
andy[/quote]

Holendrzy powoli wynoszą się z pozycji 19.2'E. Tak więc musisz przestawić antenkę na 23.5'E. Transponder emituje w standardzie DVB-S czyli używa modulację QPSK, tani stary cyfrowy tuner odbierze. (Na tym transponderze są emitowane kanały TV ze standardem wizji MPEG-$ ale modulacja to nadal DVB-S czyli QPSK a nie 8PSK czy 16PSK <- rzadkosć w EU).
Popróbuj jeszcze pozycji 28.2'E. Poza Astrą 2D coś ciekawszego da je się jeszcze złapać w Polsce na typowej antenie.

http://www.lyngsat.com/Astra-3B.html
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tomasz6662 »

Mimo, że od wielu wielu lat już nie słucham tego gatunku to ogarnęła mnie ostatnio nostalgia i sobie przypomniałem młode lata - uwaga dość ciężkie http://www.youtube.com/watch?v=bk7YMRPc ... re=related .
Grupę Moreland & Arbuckle usłyszałem pierwszy raz na antenie radia, przesłuchałem kilka razy i mnie wciągnęło, po kilku tygodniach jadąc autobusem zobaczyłem plakat o ich trasie koncertowej w Polsce i co najważniejsze zahaczyli o moje miasto, byłem, słyszałem, widziałem, nawet płytę z autografem kupiłem
http://www.youtube.com/watch?v=IyTrbH16 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=lYcW9FI1 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=6zWYcJHt ... re=related
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
trzaska456
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: trzaska456 »

A ja słucham metalu ostatnio podchodzi mi grupa Children od Bodom ale słucham również polskiego rock'a np Hurt Myslovitz, Zabili mi żółwia itp... nie lubie obecnej muzyki techno i hardbasu.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Dzięki uprzejmości jednego z kolegów powróciłem do słuchania Time - Electric Light Orchestra ulubione to - Wiadomo Lights go down....
Pozdrawiam każdy lubi jak gaśnie światło i lampy się świecą.
And the night goes on and on....
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam
Mam takie pytanie, skąd można zdobyć legalnie,tylko dla osobistego użytku płytę ELO Hotel California ? Oczywiście CD ale nie z poucinanymi początkami i końcami?
Te nagrania mają prawie 40 lat! Dalej obowiązuje prawo autorskie? Ostatecznie to nie jest wino. Poszukiwania w necie pokazują ceny jak za 100 letni płyn zwany
potocznie Jasiem Wędrowniczkiem.....
Pozdrawiam
tedi.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Chyba nigdzie, bo w dyskografii E.L.O. nie ma takiej płyty... Nie chodzi przypadkiem o The Eagles?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

ALE PLAMA!!!
tedi.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tu mają kilka wersji:
http://www.fan.pl/katalog/p90008809_the ... ornia.html
może któraś to ta właściwa?

Od siebie mogę polecić ten sklep - kupuję w nim płyty od około 9 lat.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

A nie mówiłem żeby tyle nie pić bo jest wieczór....
Thereminator tylko czaha na takie błędy !
I nie mam mu tego za złe, ale ma naprawdę umiejętność ich znajdowania.
Pozdrawiam was obu.
Ostatnio zmieniony śr, 4 lipca 2012, 06:01 przez djivo, łącznie zmieniany 1 raz.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za udzielenie podpowiedzi. Posiedziałem tam chwilę i mały oczopląs, chyba życia braknie aby trochę tego przesłuchać.
A za trochę podszczypywania to się nagroda należy, i kto wie może z wpisem do akt?
Pozdrawiam forumowiczów
tedi.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Bez przesady, nie ma co przeżywać, każdemu się moze zdarzyć. Też się dzisiaj dałem złapać na pomyłce w innym temacie, bynajmniej nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni...
_idu

Post autor: _idu »

tedikruk111 pisze:Witam
Mam takie pytanie, skąd można zdobyć legalnie,tylko dla osobistego użytku płytę ELO Hotel California ? Oczywiście CD ale nie z poucinanymi początkami i końcami?
Te nagrania mają prawie 40 lat! Dalej obowiązuje prawo autorskie? Ostatecznie to nie jest wino. Poszukiwania w necie pokazują ceny jak za 100 letni płyn zwany
potocznie Jasiem Wędrowniczkiem.....
Pozdrawiam
tedi.
Poszukujesz nagrań zgranych kodekiem z funkcjonalnością gapless.

Jak chcesz być pewny to ściągaj w formacie FLAC, APE, WAVPACK..... czyli w formatach kompresji bezstratnej (otrzymasz po dekompresji pliki WAV bit w bit zgodne z oryginałem). A ze stratnych to gapless są OGG, WMA PRO 10..... Niestety MP3 w 99.999 % w necie ma uszkodzony (celowo) początek nagrana - taka wymuszona specyfika formatu MP3. Jest chyba tylko jeden kodek MP3 oferujący gapless ale po odpowiednim doborze parametrów- niestety 99.99 odtwarzaczy multimedialnych odtworzy plik MP3 gapless z uszkadzaniem początku.....
Jeżeli odtwarzacz wspiera pliki CUE to możesz mieć cały album w jednym pliku MP3 a dostęp do każdego z utworów (wraz opisami) zapewni plik CUE (tak zazwyczaj się upowszechnia obrazy płyt CD Audio).

Na PC używaj player'a foobar - jest gapless w przeciwieństwie do badziewi jak WinAMP czy WMP.
Z przenośnych zainteresuj się produktami np. firmy COWON albo sprzętem na które dostępny jest alternatywny firmware rockbox (mp. Sansa Fuze+ wersja 4GB kosztuje coś około 200PLN wtykasz kartę 32GB i masz sporo miejsca na muzykę np. w OGG czy WMA PRO 10). Jak poznasz co potrafi rockbox to wywalisz na śmieci iPod'y, iPhony i inne "multimedialne" urządzenia ....

Jeszcze jedno ...

Jak ściągniesz za darmo to nie złamiesz prawa autorskiego. Osobie znajomej możesz podarować kopię muzyki, książek i filmów w pełni legalnie. Prawo nie określa pojęcia osoba znajoma - czyli możesz się z kimś skontaktować (nawet drogą elektroniczną) tylko w celu pozyskania kopii płyty i jest to jak najbardziej legalne. Złamanie prawa nastąpi jeśli za otrzymaną kopię uiścisz jakąkolwiek opłatę. Niestety taka liberalna "opcja" nie dotyczy programów komputerowych. Jeszcze jedno - utwór muzyczny krótszy niż 3 min. nie podlega prawu autorskiemu!!!.

Jak audiofilskość to COWON oferuje np. maleńki przenośny odtwarzacz multimedialny zdolny w pełni wysterować słuchawki o impedancji 600 omów !!!! (na wbudowanym akumulatorku oczywiście).
ODPOWIEDZ