Sprawdziłem przed chwilą - Beethoven ładnie i głośno odbiera chińskie i arabskie stacje na 16 i 19 m na KR3. Sprawdziłem też Eroice - ona ma KR od 13 m i na 13 i 16m też o tej porze (12 w południe) odbiera bardzo dobrze stacje. Wieczorami na tych zakresach jest kompletna cisza!TELEWIZOREK52 pisze:Witam i gratuluję.zagore1 pisze:Beethoven jest już u mnie. Dzięki kolegom z forum radio zostało "zestrojone" i otrzymało nową głowicę UKF. Teraz dopiero zobaczyłem co to jest dobrze grający Beethoven!
Ciekawy jestem jak u Ciebie z czułością na KR3
Trafiłem teraz taką zakałę,chodzi jak żyletka z wyjątkiem zakresu KR3.
Janek.
Beethoven - rozszerzenie zakresu UKF do 108 Mhz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- zagore1
- 2500...3124 posty
Re: Beethoven - reanimacja :-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Re: Beethoven - rozszerzenie zakresu UKF do 108 Mhz
Prawdę mówiąc to od paru lat nie sprawdzałem w ciągu dnia,może jutro sprawdzę.Natomiast w nocy odbiera najlepiej jakieś muzułmańskie "melodie" tak jak kiedyś Moskwę.Pozdrawiam - Janek.
- Michał_B
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Może ktoś powiedzieć, lub narysować jak idzie żyłka na kole w głowicy UKF? U mnie z obu stron jest po 2 zwoje i żyłka jest strasznie naprężona- nawet przy zdjętym naciągu.
Ktoś strasznie grzebał to radio- głowica była demontowana, brak w głowicy blaszki ograniczającej położenie, rozregulowane sprzęgło(ustawić je poprawnie to masakra.).
Ktoś strasznie grzebał to radio- głowica była demontowana, brak w głowicy blaszki ograniczającej położenie, rozregulowane sprzęgło(ustawić je poprawnie to masakra.).
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
>Zrobiłem mu lifting, uzupełniając ubytki forniru, drobne a liczne jego otarcia i wgniecenia >podbarwioną żywicą epoksydową, traktując go później rozrzedzoną lakierobejcą w kolorze >mahoniowym.
>Teraz bawię się w jego politurowanie w kolorze rubinowym.
>Zdjęcia zapodam niebawem
Trwało to trochę ale zafiniszowałem. Rezultat moich zabiegów w załącznikach.
pozdr.
>Teraz bawię się w jego politurowanie w kolorze rubinowym.
>Zdjęcia zapodam niebawem
Trwało to trochę ale zafiniszowałem. Rezultat moich zabiegów w załącznikach.
pozdr.
- zagore1
- 2500...3124 posty
Brawo!
Jestem pod wrażeniem
Jestem pod wrażeniem

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Jakościowo super,tylko troszeczkę nie za ciemny ?
-
- 625...1249 postów
Do licha, moja skrzynka choć odnowiona to przy skrzynce Kolegów taka okropna mi się zdaje...
Nie ukrywam, że mam ochotę zrobić jeszcze raz. Na razie zajmuję dość gruntownym odnawianiem wnętrza, bo jednak sporo rdzy było na chassis...
Nie ukrywam, że mam ochotę zrobić jeszcze raz. Na razie zajmuję dość gruntownym odnawianiem wnętrza, bo jednak sporo rdzy było na chassis...
zagore1 pisze:Brawo!
Jestem pod wrażeniem
To chyba przesada z Twojej strony, ale dzięki za uznanie.
Zastanawiam się czy czasem nie "położyć" kilka warstw bezbarwnej politury dla utrwalenia tych ozdobnych złotych pasków.
Ma ktoś doświadczenie w takim asortymencie prac związanych z politurowaniem.
pozdrawiam
- zagore1
- 2500...3124 posty
Ja tak właśnie zrobiłem -4% bielona politura na całość razem z paskamikgeorge pisze:zagore1 pisze:Brawo!
Jestem pod wrażeniem
To chyba przesada z Twojej strony, ale dzięki za uznanie.
Zastanawiam się czy czasem nie "położyć" kilka warstw bezbarwnej politury dla utrwalenia tych ozdobnych złotych pasków.
Ma ktoś doświadczenie w takim asortymencie prac związanych z politurowaniem.
pozdrawiam

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Witam
Było trochę ostatnimi czasy mokro więc sprzyjający czas dla kontynuacji renowacji części elektrycznej mojego Beethovena II.
http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... usz4_8.htm
Chcąc "wycisnąć" ze wzmacniacza końcowego docelową moc przyglądnąłem się otoczeniu lamp EL 84 i zauważyłem iż z rezystor(350 ohm) w obwodzie katody jednej z lamp jest zdefektowany.(spalony)
Mam świadomość, iż wymieniając go nie likwiduję przyczyny jego uszkodzenia ,a raczej cytując klasyka rozbijam przysłowiowy termometr.
Ponieważ radio ma już dziesiąt lat i zapewne przeszło przez ręce różnych właścicieli,
więc nie jest dla mnie zaskoczeniem iż było „grzebane”.
Posługując się posiadaną dokumentacją oraz stanem faktycznym, nie mogę jednoznacznie określić która lampa mocy EL84 robi za L9 i L10.
Proszę o pomoc w tym temacie.
Zdjęcia okolić cokołów tych lamp również mile widziane.
Pozdr.
Było trochę ostatnimi czasy mokro więc sprzyjający czas dla kontynuacji renowacji części elektrycznej mojego Beethovena II.
http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... usz4_8.htm
Chcąc "wycisnąć" ze wzmacniacza końcowego docelową moc przyglądnąłem się otoczeniu lamp EL 84 i zauważyłem iż z rezystor(350 ohm) w obwodzie katody jednej z lamp jest zdefektowany.(spalony)
Mam świadomość, iż wymieniając go nie likwiduję przyczyny jego uszkodzenia ,a raczej cytując klasyka rozbijam przysłowiowy termometr.
Ponieważ radio ma już dziesiąt lat i zapewne przeszło przez ręce różnych właścicieli,
więc nie jest dla mnie zaskoczeniem iż było „grzebane”.
Posługując się posiadaną dokumentacją oraz stanem faktycznym, nie mogę jednoznacznie określić która lampa mocy EL84 robi za L9 i L10.
Proszę o pomoc w tym temacie.
Zdjęcia okolić cokołów tych lamp również mile widziane.
Pozdr.
-
- 625...1249 postów
Masz szczęście, bo przy okazji rozbiórki robiłem sobie dokładną dokumentację fotograficzną. Zdjęcie w załączniku, od dołu:
EL84 - końcówka mocy wysokich tonów, ECC83, dwie EL84 - L9 i 10. Uprzedzając: kondensatory z czasów, kiedy wpychałem nowe w stare.
Co prawda w jedynce jest dodatkowy potencjometr symetryzujący, ale myślę, że powinieneś dojść do właściwych wniosków.
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło?
EL84 - końcówka mocy wysokich tonów, ECC83, dwie EL84 - L9 i 10. Uprzedzając: kondensatory z czasów, kiedy wpychałem nowe w stare.
Co prawda w jedynce jest dodatkowy potencjometr symetryzujący, ale myślę, że powinieneś dojść do właściwych wniosków.
Mam nadzieję, że o to Ci chodziło?
Dzięki, wiem już więcej.
pozdr.
pozdr.
Witam
I wiem więcej a może i za dużo.
Coś mi się wydaje a jestem nawet pewien że w moim Beethovenie jest nie oryginalny transformator głośnikowy.
Przesłanka
1. pomimo zgodności napięć na elektrodach lamp w końcówce mocy (EL 84, ECC 83) z ich danymi katalogowymi radio nie może osiągnąć pełnej mocy wyjściowej.
(oczywiście przy wymuszeniu dźwięku z gniazda gramofonowego)
2. brak wyprowadzenia z transformatora głośnikowego obwodu zamieszczonego na
załączonej fotografii.
Co dalej z tym robić?
Mo ktoś na zbyciu oryginalne Trafo. głośnikowe?
I wiem więcej a może i za dużo.
Coś mi się wydaje a jestem nawet pewien że w moim Beethovenie jest nie oryginalny transformator głośnikowy.
Przesłanka
1. pomimo zgodności napięć na elektrodach lamp w końcówce mocy (EL 84, ECC 83) z ich danymi katalogowymi radio nie może osiągnąć pełnej mocy wyjściowej.
(oczywiście przy wymuszeniu dźwięku z gniazda gramofonowego)
2. brak wyprowadzenia z transformatora głośnikowego obwodu zamieszczonego na
załączonej fotografii.
Co dalej z tym robić?
Mo ktoś na zbyciu oryginalne Trafo. głośnikowe?
Czy to uzwojenie nie służyło do sprzężenia zwrotnego ?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5