Elektrit Allegro - kilka pytań

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Elektrit Allegro - kilka pytań

Post autor: zagore1 »

romanradio pisze:
zagore1 pisze:Czy ktoś z Kolegów może mi podać dokładne wymiary tylnej ścianki w Allegro ( wysokość i szerokość)
Wg moich pomiarów tyłu radioodbiornika wyszło 490x290mm .
A może ma ktoś rozrysowaną i pomierzoną całą ściankę?
Witaj,dokładnie 485mmx287mm
Dziękuję - kolega robi rysunek ścianki w autocadzie na podstawie zdjęcia więc te wymiary są bardzo ważne.
Przedstawiam
skan tego rysunku. Może ktoś zweryfikowałby pozostałe wymiary?
Pozdrawiam
Janusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Pod koniec tygodnia doszła do mnie przesyłka "Mały drukarz - ALLEGRO" - kit do samodzielnego montażu.
Porobiłem pieczątki i jak za dawnych odbrych czasów klepałem najpierw po papierze, a potem po ściance. Jak na moje marne umiejętności to wyszło całkiem dobrze. W komplecie mam jeszcze drugą zapasową ściankę :-)
Na trzecim zdjęciu na dorobionej ściance położyłem pożyczoną oryginalną. Widać jak precyzyjnie Kolega dorobił ściankę mając do dyspozycji tylko zdjęcie. Jest tylko minimalne przesunięcie w tym wycięciu na przewód. Reszta jak z pod jednej sztancy ;-)
Różnica w dolnych bocznych wycięciach jest spowodowana tym ,że były różnice w oryginalnych ściankach.
Dziękuję i pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

No, prawie się udało. Ktoś zwędził napis "GRAMOFON" :wink: .
Teraz na tydzień do kurnika i nikt się nie połapie :lol:.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

staku pisze:No, prawie się udało. Ktoś zwędził napis "GRAMOFON" :wink: .
Kurcze trafiłem "gramofonem" w dziurę. Pierwsze koty za płoty :(
Muszę jeszcze poeksperymentować z "tuszem". Te napisy robiłem tuszem do pieczątek, ale jest on coś za bardzo wodnisty :-(. Nie kryje dokładnie pieczątki tylko tworzą się miniaturowe kropelki, a między nimi widać gołą gumę. Po przybiciu już jest lepiej.

A zamiast do kurnika dam dzieciom do zabawy. Dzieci antykizują rzeczy z prędkością jednego roku na godzinę. Po tygodniu ścianka powinna swobodnie wyglądać na siedemdziesięcioletnią.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

staku pisze:No, prawie się udało. Ktoś zwędził napis "GRAMOFON" :wink: .
Kurcze trafiłem "gramofonem" w dziurę. Pierwsze koty za płoty :(
Muszę jeszcze poeksperymentować z "tuszem". Te napisy robiłem tuszem do pieczątek, ale jest on coś za bardzo wodnisty :-(. Nie kryje dokładnie pieczątki tylko tworzą się miniaturowe kropelki, a między nimi widać gołą gumę. Po przybiciu już jest lepiej.

A zamiast do kurnika dam dzieciom do zabawy. Dzieci antykizują rzeczy z prędkością jednego roku na godzinę. Po tygodniu ścianka powinna swobodnie wyglądać na siedemdziesięcioletnią.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

zagore1 pisze: Muszę jeszcze poeksperymentować z "tuszem". /.../
Ja od lat używam tuszu PILOT, jest genialny! Krycie, adhezja, tylko trzeba to robić b. szybko. Jest w różnych kolorach w sklepie papierniczym. Ja mam pół buteleczki czarnego. Prześlij mi adres na priv. to Ci wyślę do eksperymentowania.

Ps. Po tygodniu ścianka będzie wyglądała na 170 letnią... Czyli też niedobrze. :D
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

frycz pisze: Ps. Po tygodniu ścianka będzie wyglądała na 170 letnią... Czyli też niedobrze. :D
W nocy na szczęście śpią 8)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Janusz.Przetrzyj gumę stempla na papierze ściernym 800-1000.Odtłuść ekstrakcyjna albo spirytusem bo masz tony denaturatu i tusz powinien zwilżać.

Kiedy wyjeżdżasz bo zamierzam Cie odwiedzić pod koniec sierpnia lub na początku września jak rozmawialiśmy po powrocie z Bukowiny?
Pozdrawiam T
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam,czy skale 1-barwne (czarne napisy) w Allegro,na folii między dwoma szybkami grubości 2mm to oryginał producenta,czy tylko na takie wyglądają?Także,przy oryginalnej ramce i blendzie,jest większa od tej 3-kolorowej- na szkle grubości 4,1mm,ma 206mm x 133mm,a kolorowa 196x131mm?Pozdrawiam R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

Bardzo fajna ta ścianka, ale jeden szczegół lekko mąci - przypalone lekko krawędzie. Może lekkie przetarcie drobnym papierem ściernym by pomogło? Chociaż po porządnym zakurzeniu powinno nie rzucać się w oczy. Jaki to materiał?
zagore1 pisze: A zamiast do kurnika dam dzieciom do zabawy. Dzieci antykizują rzeczy z prędkością jednego roku na godzinę. Po tygodniu ścianka powinna swobodnie wyglądać na siedemdziesięcioletnią.
Tego lata wystarczy wystawić za okno. W ciągu dnia masz zapewniony kilkukrotny cykl - naświetlanie UV/płukanie wodą/suszenie wiatrem.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Blaszka zamykająca tylną ściankę w Allegro. ( Dla kolegi tradytora )- daję tu bo może komuś się przyda.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

romanradio pisze:Witam,czy skale 1-barwne (czarne napisy) w Allegro,na folii między dwoma szybkami grubości 2mm to oryginał producenta,czy tylko na takie wyglądają?Także,przy oryginalnej ramce i blendzie,jest większa od tej 3-kolorowej- na szkle grubości 4,1mm,ma 206mm x 133mm,a kolorowa 196x131mm?Pozdrawiam R.
Nie jest to oryginał. Po wojnie wszedł nowy przydział częstotliwości, może wtedy była wymieniona? Były zakłady rzemieślnicze które się tym zajmowały.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

tszczesn pisze:
romanradio pisze:Witam,czy skale 1-barwne (czarne napisy) w Allegro,na folii między dwoma szybkami grubości 2mm to oryginał producenta,czy tylko na takie wyglądają?Także,przy oryginalnej ramce i blendzie,jest większa od tej 3-kolorowej- na szkle grubości 4,1mm,ma 206mm x 133mm,a kolorowa 196x131mm?Pozdrawiam R.
Nie jest to oryginał. Po wojnie wszedł nowy przydział częstotliwości, może wtedy była wymieniona? Były zakłady rzemieślnicze które się tym zajmowały.
B. dziękuję,dobrze,że znasz temat Elektritów.Skala ma te same oznaczenia zakresów częstotliwości.Różnica to dodane stacje- tylko na zakr. Śr. Naliczyłem 17 dodatkowych.Niektóre nazwy przestawione z lewej,na prawą stronę.Na skali kolorowej Ateny to Athens,a na tej drugiej Athenai.Czy nie jest to kopia skali z wersji Elektrita z żółtym tłem za skalą? i skąd i po co ta różnica w wymiarach.Pozdrawiam.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

romanradio pisze:Nie jest to oryginał. Po wojnie wszedł nowy przydział częstotliwości, może wtedy była wymieniona? Były zakłady rzemieślnicze które się tym zajmowały.
B. dziękuję,dobrze,że znasz temat Elektritów.Skala ma te same oznaczenia zakresów częstotliwości.Różnica to dodane stacje- tylko na zakr. Śr. Naliczyłem 17 dodatkowych.Niektóre nazwy przestawione z lewej,na prawą stronę.Na skali kolorowej Ateny to Athens,a na tej drugiej Athenai.Czy nie jest to kopia skali z wersji Elektrita z żółtym tłem za skalą? i skąd i po co ta różnica w wymiarach.Pozdrawiam.[/quote]

Może. Żółta skala w Allegro to z modelu bateryjnego (nie było z oszczędności podświetlenia skali, to i zwykła skala byłaby mniej czytelna). Może twoja skala jest z wersji eksportowej Allegro? Elektrit sie chwalił, że nie tylko na krajowy rynek robią.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

zagore1 pisze: A zamiast do kurnika dam dzieciom do zabawy. Dzieci antykizują rzeczy z prędkością jednego roku na godzinę. Po tygodniu ścianka powinna swobodnie wyglądać na siedemdziesięcioletnią.
Kiedyś oglądałem taki program w TV...o współczesnym fałszerzu obrazów. Obrazy były malowane oryginalnie na płycie pilśniowej. Facet kupował stary obraz wykorzystywał ramę, tył, gwoździki, itp..żeby wszystko było oryginalne, a na nowej płycie pilśniowej malował fałszywkę.
Ale przed malowaniem, (a może potem?) postarzał płytę pilśniową smarując ją miksturą wykonaną z fusów od kawy (na mokro), a potem wstawiał pilśnię do piekarnika i "wypalał"
I obraz wyglądał "jak stary" :-)
Może i tą metodą dałoby się postarzać ścianki tylne do odbiorników?
Tylko pewnie trzeba wykonać kilka prób ;-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"