Czołem.
silicon pisze:
Tu się mylisz.
Dlaczego PLD jest bezsensowne i dlaczego ma utrudnić późniejsze naprawy ?
Też myślę, że jest bezsensowne. Bazy danych na nim nie zrobisz, nawet malutkiej. Do programowania potrzebujesz hardware'u, a uC zrobimy pewnie w ten sposób, że zaprogramuje się z komputra prostym kabelkiem. Program napisany w C (a nawet assemblerze) można napisać tak, by można go było sobie przystosować do potrzeb.
Programowanie PLD jest duzo mniej popularne od pisania w C, mniej ludzi z tego skorzysta.Program uruchamiać można na emulatorach za parę złotych. Czy są takie do PLD? Komunikacja z PC-tem powinna odbywać się jakimś porządnym protokołem, czytelnym dla człowieka. To znakomicie ułatwia życie. Zrobisz na PLD rozpoznawanie komend z RSa typu S2=102.3? Warto, by kontroler miał możliwość wpisania stałych kalibracyjnych "dopalacza", jakieś limity mocy i co jeszcze przyjdzie do głowy w jakiegoś eeroma.
silicon pisze:
Jest to układ programowalny podobnie jak Eprom który musisz podłączyć do Z80 a swoją drogą Z80 to relikt i niepotrzebnie skomlikuje to układ.
Wziąłeś tak zupełnie serio tego Z80

Propozycję postawienia systemu operacyjnego CP/M też
BTW, jeżeli Z80 drażni Cię patyną, to może jakiś 64180 Toshiby? Trochę nowszy, adresuje megabajty, a ma architekturę Z80 i wbudowaną kupę różnego śmiecia. CP/M też na nim pójdzie...
silicon pisze:
Wydaje mi się że o prostotę układu tu chodzi nonie?
O prostotę, ale przy dosyć dużej funkcjonalności. IMO PLT tego nie daje.
Proponuję na przykład tak:
- AT89LS8252 (chyba ma flasha, ISP i eeprom) + klawiatura numeryczna 16 klawiszy, LCD 2*16
- A/D w zasadzie wystarcza 14 bitów (bo by większa rozdzielczość miała sens trzeba by zrobić niepotrzebnie drogą i precyzyjną część analogową, a do pomiarów charakterystyk lamp rozdzielczość 10uA wystarczy). Dwa kanały do pomiaru prądów separowane wzmacniaczami ISO122., zasilane na przykład DCP021212 (czy jak to się nazywa - taki mały przetwornik DC/DC Texasa), dwa kanały bez separacji. Poszukam jakiejś podchodzącej i nie za drogiej kostki przetwornika (DIP

)
-D/A cztery kanały z wyjściem napięciowym. W zasadzie chyba wystarcza 12 bitów, ale na wszelki wypadek może lepiej 14.
To jak robić? Na przekór Tomkowi nie uważam, by były tu jakiekolwiek poważne trudności, ani w części analogowej, ani cyfrowej. Po prostu robota do zrobienia, całkiem niestety duża.
Czy może macie inne sugestie?
Jasiu