Bufor lampowy na PCL ECL ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_idu

Re: Bufor lampowy na PCL ECL ?

Post autor: _idu »

Lampy ECL86 nie są produkowane, nie mają wersji długowiecznej i niestety z powodu tej manii budowania wzmacniacz na ECL86 są coraz droższe.

Proponuję jedną 6N2P-EV i dwie 6P1P-EV. 6P1P-EV jest tania, nadal łatwo dostępna, jest w wykonaniu militarnym o podwyższonej trwałości. Podpasują do niej trafa dla EL84/6P14P. Zamiast dwóch baniek będą trzy. Jeśli czułość będzie za niska można dodać jeszcze jeden stopień w każdym z kanałów na 6N1P-EV.

Zrobiłem kiedyś taki wzmacniacz z trafami wyjętymi z padliny radia Braun. Trafa pracowały z lampami EL84. Pomimo niedopasowania impedancji (bo miałem kolumny 8-omowe a trafa przewidziane były dla głośników 5 omów). Grał zdecydowanie lepiej niż jakikolwiek ECL86 na TG2.5.... Konstrukcyjnie nie był trudniejszy od ECL86. Prostacki wręcz.
W TME można kupić trafa głośnikowe (produkcji Indela) pasujące to tych lamp.

Dlatego polecałbym zamiast ECL86 jedna 6N2P + 2 * 6P1P.

Widok konstrukcji:
Widok02.jpg
Montaz02.jpg
Wnetrze01.jpg
Wnetrze02.jpg
Wnetrze03.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Studi to Twoje dzieło?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
koVal
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: koVal »

do kolegi STUDI:
Wiem że można złożyć wzmacniacz na nowych i stosunkowo niedrogich podzespołach ale jak sie to weźnie wszystko do kupy to cena jest już większa. Nie mam na razie stałych zarobków ponieważ jestem dopiero w 2 klasie technikum(tech. mechatronik) i lampy oraz transformatory(oraz wieeeele innych przydatnych podzespołów) mam z miejsca w którym oddają ludzie stare sprzęty. jestem też zapalonym wędkarzem a na wszystko kasy nie mam narazie...
Wzmacniacz bardzo udany gratuluję :) Kiedyś na pewno zbuduje taki lub lepszy wzmacniacz :D
Awatar użytkownika
Wicker
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Wicker »

Zawsze można spróbować z ECL82, ta jest dalej produkowana.
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Panowie czy to ważne czy lampa jest dalej produkowana czy nie.
6S33S,ECLL800 wielu lamp o których nie wiem, już się nie produkuje ale ludzie nadal budują.
ECL86 występuje w wielu odbiornikach radiowych, które ludzie często oddają nie kompletne, czy jej podobna wersja PCL86 pamiętać o żarzeniu - i nieco inne napięcia .
Ale bardzo podobna.
PCL86 prawie w każdym TV, a napięcie można uzyskać nawijając na trafie 50W RZC góra 2 godziny, jak robią to dwie sprawne w rękach osoby.
Cieszmy się więc, że możemy budować różnego rodzaju kominki grzewcze :)
Dla mnie oprócz tego, to fajne kolejne doświadczenie.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
_idu

koVal pisze:do kolegi STUDI:
Wiem że można złożyć wzmacniacz na nowych i stosunkowo niedrogich podzespołach ale jak sie to weźnie wszystko do kupy to cena jest już większa. Nie mam na razie stałych zarobków ponieważ jestem dopiero w 2 klasie technikum(tech. mechatronik) i lampy oraz transformatory(oraz wieeeele innych przydatnych podzespołów) mam z miejsca w którym oddają ludzie stare sprzęty. jestem też zapalonym wędkarzem a na wszystko kasy nie mam narazie...
Wzmacniacz bardzo udany gratuluję :) Kiedyś na pewno zbuduje taki lub lepszy wzmacniacz :D
6P1P-EV jest tania. Znacznie tańsza od ECL86 a tym bardziej 6P14P-EV.
W czym więc problem?
Do uruchomienia stopnia mocy SE na 6P1P-EV podejdą również trafa TG2.5.
_idu

djivo pisze:Studi to Twoje dzieło?

Tak, kiedyś toto zrobiłem mając minimum narzędzi. Wiertarka, kamień szlifierski stożkowy, pilnik i brzeszczot. Nic więcej.

I jeszcze schemat dla ciekawskich....
schemat.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Jak duża jest czułość takiego wzmacniacza?

Trochę przeraża stosowanie żarzeniożernej 6N1P, ja stosuję EF80 do sterowania EL84 i też jest dobrze. A może by tak kaskoda na 6N14P (ECC84)
Ratujmy stare tranzystory!
_idu

AZ12 pisze: Jak duża jest czułość takiego wzmacniacza?
Wystarczająca z zapasem dla źródeł nieco dychawicznych jak cyfrowe odbiorniki (poziom 80 - 100mV to norma uwzględniając poziom emisji...)
AZ12 pisze: Trochę przeraża stosowanie żarzeniożernej 6N1P, ja stosuję EF80 do sterowania EL84 i też jest dobrze. A może by tak kaskoda na 6N14P (ECC84)
Można 6N3P. Akurat miałem 6N1P-EV i ta lampa jest bardzo popularna. Wtedy był wysyp 6N2P-EV, 6N1P-EV na Allegro. 6N3P była znacznie trudniej dostępna.
Pentody niestety mikrofonują, w triodzie jest tylko jedna siatka zazwyczaj sztywniejsza niż siatka ekranująca i hamująca w pentodzie..
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

STUDI pisze:
koVal pisze:do kolegi STUDI:
6P1P-EV jest tania. Znacznie tańsza od ECL86 a tym bardziej 6P14P-EV.
W czym więc problem?
Do uruchomienia stopnia mocy SE na 6P1P-EV podejdą również trafa TG2.5.
Widzisz nie chodzi o to w czym jest problem, dla mnie tańsza jest ECL86 niż 6P1P-EV ale dla kogoś innego będzie coś innego.
Kolega Koval napisał co posiada.
Oczywiście nie ulega to wątpliwości że dla kupującego części na znanym portalu aukcyjnym można kupić 6P1P-EV taniej niż ECL86.
To odnośnie tego co napisałeś, napisałem również że PCL86 występuje w dużej ilości niszczonych na złomie Telewizorów.
Masowo da się coś wyciągnąć, zeszły tydzień to obraz 30 sztuk z każdego typu lampy TV.
Dlatego napisałem że mnie kosztują dużo mniej niż zakup nowej dowolnie taniej lampy.
A jeśli mowa o ECL86 EF86 ECC81 każdy polski magnetofon plus gratisowe trafo tg2 i magic eye EM84.
_idu

PCL86 jest pozornie tania.
Problem to żarzenie. Do ECL86 znajdzie się trafo czy to z odzysku czy nowe gotowe dla lampiaka.
Z PCL86 nie jest tak już łatwo. Napięcie żarzenia w przypadku tej lampy nie jest ściśle ustalone - Philips zależnie od okresu produkcji podawał i 13.3V jak i 14.5V!.
Dodatkowe źródła prądowe i dedykowane trafa? To już koszt i w tym przypadku wg mnie taniej wyjdzie taki jak na powyższych zdjęciach.
.

Co do złomowania - ile to tygodniowo złomowanych jest czarnobiałych TV lampowych czy lampowo-tranzystorowych?
Bo to już kolejny mit. 99,5% to bedą TV produkowane w latach 90-tych - nie starsze. Na początku lat 90-tych masowo ludzie się "ukoloryzowali" jeśli chodzi o telewizory - zestaw standardowy TV koreański plus tani odtwarzacz.

Nawet na "pchlim taragu" już się nie da trafić lampowych sprzętów ani podzespołów "z epoki". No, OK pojawi się jakaś padlina ale to tak raz na kwartał.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Musisz jednak do mnie przyjechać koniecznie pokażę Tobie fajne miejsce ale musi być w tygodniu nie weekend.
Oj wież mi będzie się Tobie podobać. A zaproszenie wciąż aktualne :)
Nawinięcie przystosowanie trafa do PCL86 lub ECL86 zajmuje dosłownie 2-3 godziny maksymalnie jeśli mowa o trafie zasilającym.
Tyle ostatnio zajęło nam to czasu wraz z Adasiem trwało to mniej więcej godzinę.
W tym tygodniu mam blisko 40sztuk PL504 tyle mniej więcej OTV straciło życie.
_idu

djivo pisze:Musisz jednak do mnie przyjechać koniecznie pokażę Tobie fajne miejsce ale musi być w tygodniu nie weekend.
Oj wież mi będzie się Tobie podobać. A zaproszenie wciąż aktualne :)
Coś się wymyśli.
Może środa. Nie obiecuję na 100%. Bo może się przedłużyć wyjazd do Skawiny - uzupełnienie szafek o zdalne sterowanie i naklejenie oznaczników na kabelki....

Nawinięcie przystosowanie trafa do PCL86 lub ECL86 zajmuje dosłownie 2-3 godziny maksymalnie jeśli mowa o trafie zasilającym.
Tyle ostatnio zajęło nam to czasu wraz z Adasiem trwało to mniej więcej godzinę.
W tym tygodniu mam blisko 40sztuk PL504 tyle mniej więcej OTV straciło życie.
Tu u mnie już posucha. Tak od 2 lat lampy zniknęły.....
Co do przeróbki trafa, OK ale to nie dla początkującego.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

STUDI pisze:I jeszcze schemat dla ciekawskich....
Trzy stopnie objęte USZ-to dodatkowe przesunięcia fazy, utrudniające utrzymanie stabilności. Dodatkowy stopień triodowy to cena jaką płaci się za użycie lamp o małym wzmocnieniu (6N1P oraz 6P1P) zamiast wysokoczułej (zarówno w sekcji triodowej jak i pentodowej) lampy E/PCL86
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tomek Janiszewski właśnie takie samo odniosłem wrażenie Tomku skoro mówisz o czułości.
To odniosłem takie wrażenie po zastosowaniu rezystora 300ohm w USZ gdybym używał 6N1P-EW to wydaje mi się że musiałoby ich być więcej aby uzyskać to samo wzmocnienie.
Ale dziękuję za utwierdzenie mnie w tym przekonaniu.