Telefunken ( Radiotechna) VIOLA

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Telefunken ( Radiotechna) VIOLA

Post autor: zagore1 »

Trafił mi się taki radioodbiornik. Skrzynka w stanie idealnym, brak tylko z przodu napisu "Telefunken". Chassis kompletne w zasadzie niegrzebane.
Pomału probuję go uruchomić. Urwany był przewód zasilający uzwojenie pierwotne transformatora sieciowego i to wewnątrz transformatora. Odsunąłem trochę preszpan w miejscu w którym wchodził do transformatora urwany przewód i oczyścilem kawałek zwoju, który się tam ukazał, zrobiłem pętelkę z nowego przewodu, przylutowalem i transformator ożył. Nie wiem czy zrobiłem to prawidłowo, ale przezwajanie całego transformatora mi się nie uśmiecha. Odłączyłem te dwa kondensatory 5nF po wtórnej stronie transformatora, oraz podmieniłem kond. 10nF przy siatce AL4. ( tak z ciekawości zmierzyłem póżniej napięcie na wyjściu tego starego to miał 90V!!!) Po włączeniu ( transformator ustawiony na 240V) na pierwszym elektrolicie było 420V, na drugim 380V, a żarzenia 4,9V. ( elektrolit ktoś wcześniej podmienił na 2x16uF Tesli zamiast 2x4uF jak jest na schemacie. Założyłem prowizorycznie po stronie pierwotnej transformatora rezystor 150om 50W. Napięcia spadły do trochę niższych niż na schemacie. 345V, 251v, 233v. Zmierzyłem napięcia na AF7. Na anodzie było bardzo niskie 22V więc wymieniłem kondensator 0,4uF. Napięcie na anodzie skoczyło do 130v ( czyli jest za duże, czy to jest oznaka słabej zużytaj lampy??).
Spróbuję dać AF7 z innego radia: zobadzę czy i jaka będzie różnica.
Na siatce AF7 jest 14V zamiast 22V - zastanawiam się ale jest to chyba wina upłynności kondensatora 0,15uF?
Przy katodzie AL4 podmieniłem - nie wiem czy potrzebnie - kond. el. ( u mnie był 50uF więc dałem 47uF/ 63v). Stary odlutowany jednym końcem więc zawsze można wrócić do stanu pierwotnego.

Podłączyłem antenę: radio bez problemu odbiera na falach krótkich. Na dł i śr odbiór bardzo słaby - stacje w zasadzie słychać tylko wtedy gdy ręką dotykam ośki kondensatora sprzężenia zwrotnego?!? Czy marny stan AF7 może się tak objawiać, że na kr. odbiera a na śr i dł bardzo słabo? Wyliczyłem ( mając za dane wartość rezystorów przed anodą AF7 i spadek napięcia jaki na nich następuję) że przez anodę płynie prąd 0,4mA zamiast 0,7mA
Mam jeszcze pytanie do czego służy przełączenie przy cewkach na kond. 150pF? ( 8 na 8a) Z tyłu radia jest to opisane : A, B a w czeskim opisie " włączenie dodatkowego kondensatora" bez informacji co to daje.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Telefunken ( Radiotechna) VIOLA

Post autor: AZ12 »

Witam

Jeśli sygnał na falach krótkich jest mocny, to słaba emisja lampy może dawać właśnie taki efekt. Jeśli wymiana lampy nic nie da, to przyczyną może być uszkodzenie cewek lub rozstrojenie odbiornika.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

AZ12 pisze:Witam

Jeśli sygnał na falach krótkich jest mocny, to słaba emisja lampy może dawać właśnie taki efekt. Jeśli wymiana lampy nic nie da, to przyczyną może być uszkodzenie cewek lub rozstrojenie odbiornika.
Sygnał jest mocny - gra na kr. głośno. Dziwi mnie to że "dotykanie" ośki kond. sprzężenia zwrotnego wpływa na odbiór śr i dł?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Następuje zmiana reakcji, stąd ten efekt.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

AZ12 pisze:Następuje zmiana reakcji, stąd ten efekt.
Wymieniłem AF7 na inną - bez zmian , napięcie na anodzie nadal 130V odbiór j.w.

I tu nastąpił przełom :oops: Gdy ponownie wkladałem antenę do gniazdka radia - stawiała opór więc nią pokręciłem - radio mamentalnie zaczęło odbierać głośno na średnich. Najprawdopodobniej gniazdo było zaśniedziałe w środku. Nie rozumiem tylko dlaczego odbierało na kr?
Na długich na razie tylko głośny szum, ale o tej porze (wczoraj godz 21.00 ) na innych radioodbiornikach też nie złapałem na dł jedynki.
I jeszcze jedno - co wg Was jest lepiej - montować obok starych kondensatorów nowe, czy robić ze starych "wydmuszki" i w środku montować nowe kondensatory??
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Zobacz jak dokładnie wygląda gniazdko do podłączenia anteny. Na 99% jest tam antena świetlna, stąd ten kondensator 350p zaraz za bezpiecznikiem po stronie pierwotnej trafa. Włożenie wtyczki bananowej (ważna jest średnica wtyczki) powoduje odłączenie teko kondensatora od obwodów wejściowych i sygnał jest pobierany z anteny. Czasem przy tej "antenie świetlnej" sporą poprawę odbioru może dać obrócenie wtyczki w kontakcie.

Btw. sprawdź dokładnie ten kondensator 350, czy nie ma upływności czy coś. Wiadomo dlaczego :)
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

jacekk pisze:Zobacz jak dokładnie wygląda gniazdko do podłączenia anteny. Na 99% jest tam antena świetlna, stąd ten kondensator 350p zaraz za bezpiecznikiem po stronie pierwotnej trafa. Włożenie wtyczki bananowej (ważna jest średnica wtyczki) powoduje odłączenie teko kondensatora od obwodów wejściowych i sygnał jest pobierany z anteny. Czasem przy tej "antenie świetlnej" sporą poprawę odbioru może dać obrócenie wtyczki w kontakcie.

Btw. sprawdź dokładnie ten kondensator 350, czy nie ma upływności czy coś. Wiadomo dlaczego :)
Radio ma antenę świetlną, ten kondensator jest sprawny.

Nauczyłem się obsługiwać radio i teraz "gra" na wszystkich zakresach.( Kwestja odpowiedniej regulacji dwoma pokrętłami!!
Na długich teraz ( 21,00 )gra bardzo czysto i głośno.Śr. i kr. też odbierają.
Radio złożone, skrzynka odświeżona politurą i kolejny "półkownik" w kolekcji :-)
Wołyń 1943. Pamiętamy!