Mariola nie lampowa wprawdzie, ale germanowa :))

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Mariola nie lampowa wprawdzie, ale germanowa :))

Post autor: frycz »

Przyszło do mnie radyjko które chciałem kupić już bardzo dawno, ale egzemplarze na znanym portalu aukcyjnym były tak niemiłosiernie skatowane że nie rokowały. A to brak było unikalnych gałek, a to pęknięte skale. Aż trafiła się radio ładne, kompletne, z odkruszonym rogiem wprawdzie, ale odleję go z żywicy i pomaluję na czarno.. Nie będzie znać.. Podoba mi się prostota, estetyka podporządkowana funkcjonalizmowi, i fajna koncepcja używania odbiornika podpartego na rączce, gdyż głośnik jest "na plecach" radia gdy patrzymy na skalę a nie pod spodem jak we wszystkich innych znanych mi odbiornikach (gdy ustawimy radio głośnikiem do siebie np. słuchając cicho wieczorem meczu, to skala jest od nas odwrócona (sic!)). Świetnie i bardzo lekko chodzi wskaźnik strojenia, na 2,5 obr, podczas gdy w takiej Dorocie potrzebuje 4,5 obrotu gałką i to cięęężko, podobnie w Jowicie. Bardzo podoba mi się układ zasilania na 2 baterie płaskie. Mam nadzieję że odbiornik będzie ekonomiczny, zwłaszcza że na ryku są baterie alkaliczne w rozmiarze 3R12. Raczej zamontuję do wnętrza konwerter UKF co podniesie czułość radia i sprzęgnę rdzeniem na ferrycie od symetryzatora antenowego... Konwerter pobiera pojedyncze miliampery. Antena teleskopowa - fabrycznie dość krótka - jest do wymiany, ale podbiorę coś na Wolumenie. Druga zmiana to założę wyłącznik w potencjometrze głosu, albo taki układ wyłączania radia po 30 minutach. To ułatwi obsługę bo radio ma grać na co dzień w biurze i chcę żeby obsługa była intuicyjna, ale to są detale.
Słowem - radio dostanie drugie życie :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr, 13 czerwca 2012, 17:03 przez frycz, łącznie zmieniany 1 raz.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Mariola nie lampowa wprawdzie, ale germanowa :))

Post autor: AZ12 »

Przestrojenie konwerterem spowoduje zawężenie pasma odbieranych częstotliwości do 7-8MHz, chyba lepiej jest głowicę przestroić chociażby na 87,5-104MHz.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

AZ12 pisze:Przestrojenie konwerterem spowoduje zawężenie pasma odbieranych częstotliwości do 7-8MHz, chyba lepiej jest głowicę przestroić chociażby na 87,5-104MHz.
Te konwertery które ja zakładam mają 3 podzakresy, i wtedy problem odpada. Trzeba tylko zdobyć taki "hebelek" 4-położeniowy i już.
Zresztą ja potrzebuję od-98,8 -Trójka, 101 RDC, 102,4 Jedynka do - 104,9 PR2. Niczego innego nie słucham.
I w takim układzie 7-8 MHz jest zupełnie OK. Dobry nowoczesny konwerter jednak poprawia czułość odbiornika.
Robert SP5RF
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Wstyd się przyznać, ale to było pierwsze radio, które zostało przeze mnie w mało finezyjny sposób rozłożone na części pierwsze. :oops:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

zjawisko pisze:Wstyd się przyznać, ale to było pierwsze radio, które zostało przeze mnie w mało finezyjny sposób rozłożone na części pierwsze. :oops:
Każdy ma takie dramatyczne epizody. Ja kiedyś dostałem od ciotki działającą "Szarotkę" jak to piszą na aukcjach NOS, i wracałem z kumplem do domu (tak ze 3 godziny) i po drodze przez te trzy godziny z ciekawości rozebraliśmy ją do cna... Scyzorykiem.
Miałem wtedy 12-13 lat... Ale jak o tym pomyślę to jeszcze dziś mi się słabo robi.. :?
Robert SP5RF
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

frycz pisze:
zjawisko pisze:Wstyd się przyznać, ale to było pierwsze radio, które zostało przeze mnie w mało finezyjny sposób rozłożone na części pierwsze. :oops:
Każdy ma takie dramatyczne epizody. Ja kiedyś dostałem od ciotki działającą "Szarotkę" jak to piszą na aukcjach NOS, i wracałem z kumplem do domu (tak ze 3 godziny) i po drodze przez te trzy godziny z ciekawości rozebraliśmy ją do cna... Scyzorykiem.
Miałem wtedy 12-13 lat... Ale jak o tym pomyślę to jeszcze dziś mi się słabo robi.. :?
.... hm.. radio jak radio ale ja rozebralem bąka zeby zobaczyc co tam w srodku buczy......
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

frycz pisze:a podporządkowana funkcjonalizmowi, i fajna koncepcja używania odbiornika podpartego na rączce, gdyż głośnik jest "na plecach" radia gdy patrzymy na skalę a nie pod spodem jak we wszystkich innych znanych mi odbiornikach
Uważam że lepiej jak głośnik jest pod spodem niż na wierzchu, Unika się w ten sposób wpadania wszelkiego syfu do membrany a ustawione na drewnianym blacie daje lepszy efekt akustyczny.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

AZ12 pisze:Przestrojenie konwerterem spowoduje zawężenie pasma odbieranych częstotliwości do 7-8MHz, chyba lepiej jest głowicę przestroić chociażby na 87,5-104MHz.
Głowica jest strojona kondensatorem (foliowy DUCATI, identyczny jak w Izabelli/Laurze oraz pierwszej wersji Dany), zatem bez problemu da się przestroić na cały zakres CCIR 87,5-108MHz, czego dowodem jest moja Izabella.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Tomek Janiszewski pisze: Głowica jest strojona kondensatorem (foliowy DUCATI, identyczny jak w Izabelli/Laurze oraz pierwszej wersji Dany), zatem bez problemu da się przestroić na cały zakres CCIR 87,5-108MHz, czego dowodem jest moja Izabella.
Przy tak szerokim paśmie częstotliwości trudniej jest zestroić głowicę tak, aby uzyskać w miarę duże wzmocnienie w całym paśmie.
Wadą tych kondensatorów jest możliwość zlepiania blaszek rotora i statora. Przyczyną jest używanie radia w oparach tłuszczów.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

AZ12 pisze:Przy tak szerokim paśmie częstotliwości trudniej jest zestroić głowicę tak, aby uzyskać w miarę duże wzmocnienie w całym paśmie
Bez przesady, i tak nie ma co porównywać problemów współbieżności na UKF, gdzie fmax/fmin to zaledwie 1,23 z falami średnimi, gdzie ten stosunek przekracza 3, i do tego jeszcze częstotliwość pośrednia jest przeszło ośmiokrotnie mniejsza od najmniejszej częstotliowości odbieranej, podczas gdy na falach średnich tylko minimalnie od niej mniejsza. Co więcej, w odbiornikach tamtego okresu stosowało się zwykle paddingi w szereg z obydwiema sekcjami UKF kondensatora strojeniowego, mimo że i dwupunktowe zestrojenie byłoby wystarczająco dokładne.
Wadą tych kondensatorów jest możliwość zlepiania blaszek rotora i statora. Przyczyną jest używanie radia w oparach tłuszczów.
I bez tych tłuszczów koła zębate przekładni kondensatora częstokroć pękają.
_idu

Post autor: _idu »

AZ12 pisze:Przy tak szerokim paśmie częstotliwości trudniej jest zestroić głowicę tak, aby uzyskać w miarę duże wzmocnienie w całym paśmie.
Żeeeee cooooo?
Kondesator strojeniowy miał dC przystosowany do odbioru pasma CCIR i to pełnego.
Dla OIRT wystarczało dC 8.5pF (kodesator w radiu Asia), dla CCIR dC = 14pF stał się standardem w erze tranzystorów.
Czesi produkowali kondesatory z dC 22,5pF - dawało pokrycie obu pasm UKF bez przełącznika (a w zasadzie trzech, CCIR, japońskiego i OIRT).
Bez problemu uzyskasz współbieżność. Jeśli nie to albo masz za dużą pojemność dołączoną równolegle albo za mało/za dużo zwojów w cewce.
Dobrze skonstruowane głowice dawało się przestroić tylko poprzez zmniejszenie kondesatorów dołączanych równolegle do obwodów LC.
[/quote]
Eeee tam typowa korozja i twardnienie produktów rozkładu tłuszczów roślinnych (zachowują się jak pokost...). Nie widziałeś jak się blokują zachodnioniemieckie potencjometry. Czasem pomagają obok acetonu preparaty typu odrdzewiacz smarujący. Zdecydowanie coś innego niż tandeta o nazwie WD40.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Trochę tego nie lubię robić, bo to mało eleganckie, ale dokupiłem za 6 PLN drugie radio "na części". Ogólnie jest w stanie złym, ale pół obudowy jest idealne, więc już odpadnie mi mozolne odlewanie tych wyłamanych elementów z żywicy, polerownie i malowanie Humbrolem, antena teleskopowa jest cała :D i misterny system zamykania pokrywy baterii 2 x 3R12 jest cały i kompletny, no i rączka jest jak nowa. Bajka!

Jak znajdę czas (pewnie pod koniec lipca) to wtedy usiądę i zacznę mycie i weryfikowanie elementów. Zawsze chciałem mieć to radyjko.
Sam nie wiem czemu tak mi się podoba. Przez ten funkcjonalizm.
Jak już uruchomię to się uśmiechnę się do Tomka J. i może razem przestroimy UKF? A jak nie da rady to zostanie konwerter, co złe nie jest bo to i czułość lepsza i fabryczna antenka dziwnie krótka.

Serwisówkę już mam :)

Ps.

Tak sobie myślę że jak ktoś nie ma hobby, czy to stare radia, czy ryby, czy zegary, (oczywiście nasze hobby jest najfajniejsze z tych wymienionych :) ale jednak gorsze od radiomodelarstwa RC bo radia modelarzy latają w powietrzu i robią beczki a nasze tylko statycznie stoją na półkach :( ) to jego życie musi być smutne.... To taka frajda kombinować co się zrobi, co sklei, co dokręci...
Robert SP5RF
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

frycz pisze:Tak sobie myślę że jak ktoś nie ma hobby (...) to jego życie musi być smutne
.
Zatem kobiety mają smutne życie.
Dzisiaj w pewnym gremium grupa kobiet była w mojej obecności pytana o hobby właśnie.
Tylko jedna miała a i to - męskie (sporty walki!).
_
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Kupiłem kartę gwarancyjną i teraz będzie taki komplecik z epoki. :)
Robert SP5RF
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Trzeba będzie przebić numery :mrgreen:
Wojtek SQ2KRZ