Słowem - radio dostanie drugie życie

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Te konwertery które ja zakładam mają 3 podzakresy, i wtedy problem odpada. Trzeba tylko zdobyć taki "hebelek" 4-położeniowy i już.AZ12 pisze:Przestrojenie konwerterem spowoduje zawężenie pasma odbieranych częstotliwości do 7-8MHz, chyba lepiej jest głowicę przestroić chociażby na 87,5-104MHz.
Każdy ma takie dramatyczne epizody. Ja kiedyś dostałem od ciotki działającą "Szarotkę" jak to piszą na aukcjach NOS, i wracałem z kumplem do domu (tak ze 3 godziny) i po drodze przez te trzy godziny z ciekawości rozebraliśmy ją do cna... Scyzorykiem.zjawisko pisze:Wstyd się przyznać, ale to było pierwsze radio, które zostało przeze mnie w mało finezyjny sposób rozłożone na części pierwsze.
.... hm.. radio jak radio ale ja rozebralem bąka zeby zobaczyc co tam w srodku buczy......frycz pisze:Każdy ma takie dramatyczne epizody. Ja kiedyś dostałem od ciotki działającą "Szarotkę" jak to piszą na aukcjach NOS, i wracałem z kumplem do domu (tak ze 3 godziny) i po drodze przez te trzy godziny z ciekawości rozebraliśmy ją do cna... Scyzorykiem.zjawisko pisze:Wstyd się przyznać, ale to było pierwsze radio, które zostało przeze mnie w mało finezyjny sposób rozłożone na części pierwsze.
Miałem wtedy 12-13 lat... Ale jak o tym pomyślę to jeszcze dziś mi się słabo robi..
Uważam że lepiej jak głośnik jest pod spodem niż na wierzchu, Unika się w ten sposób wpadania wszelkiego syfu do membrany a ustawione na drewnianym blacie daje lepszy efekt akustyczny.frycz pisze:a podporządkowana funkcjonalizmowi, i fajna koncepcja używania odbiornika podpartego na rączce, gdyż głośnik jest "na plecach" radia gdy patrzymy na skalę a nie pod spodem jak we wszystkich innych znanych mi odbiornikach
Głowica jest strojona kondensatorem (foliowy DUCATI, identyczny jak w Izabelli/Laurze oraz pierwszej wersji Dany), zatem bez problemu da się przestroić na cały zakres CCIR 87,5-108MHz, czego dowodem jest moja Izabella.AZ12 pisze:Przestrojenie konwerterem spowoduje zawężenie pasma odbieranych częstotliwości do 7-8MHz, chyba lepiej jest głowicę przestroić chociażby na 87,5-104MHz.
Przy tak szerokim paśmie częstotliwości trudniej jest zestroić głowicę tak, aby uzyskać w miarę duże wzmocnienie w całym paśmie.Tomek Janiszewski pisze: Głowica jest strojona kondensatorem (foliowy DUCATI, identyczny jak w Izabelli/Laurze oraz pierwszej wersji Dany), zatem bez problemu da się przestroić na cały zakres CCIR 87,5-108MHz, czego dowodem jest moja Izabella.
Bez przesady, i tak nie ma co porównywać problemów współbieżności na UKF, gdzie fmax/fmin to zaledwie 1,23 z falami średnimi, gdzie ten stosunek przekracza 3, i do tego jeszcze częstotliwość pośrednia jest przeszło ośmiokrotnie mniejsza od najmniejszej częstotliowości odbieranej, podczas gdy na falach średnich tylko minimalnie od niej mniejsza. Co więcej, w odbiornikach tamtego okresu stosowało się zwykle paddingi w szereg z obydwiema sekcjami UKF kondensatora strojeniowego, mimo że i dwupunktowe zestrojenie byłoby wystarczająco dokładne.AZ12 pisze:Przy tak szerokim paśmie częstotliwości trudniej jest zestroić głowicę tak, aby uzyskać w miarę duże wzmocnienie w całym paśmie
I bez tych tłuszczów koła zębate przekładni kondensatora częstokroć pękają.Wadą tych kondensatorów jest możliwość zlepiania blaszek rotora i statora. Przyczyną jest używanie radia w oparach tłuszczów.
Żeeeee cooooo?AZ12 pisze:Przy tak szerokim paśmie częstotliwości trudniej jest zestroić głowicę tak, aby uzyskać w miarę duże wzmocnienie w całym paśmie.
[/quote]Wadą tych kondensatorów jest możliwość zlepiania blaszek rotora i statora. Przyczyną jest używanie radia w oparach tłuszczów.
.frycz pisze:Tak sobie myślę że jak ktoś nie ma hobby (...) to jego życie musi być smutne