Atom More BLACK 18W :-) PCB

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Atom More BLACK 18W :-) PCB

Post autor: kciuq »

A może nie masz dobrego uziemienia w gnaizdku.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Słuszna uwaga kciuq, ja mam w domu instalacje starego typu i jest różnica w brumie (czytać obniża się) jeśli dodatkowo umasie szaske jakimś przewodem do kaloryfera :)
Warg
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Warg »

Witam
Podczas powolnego kompletowania części do atoma doszedłem do wniosku że pętla efektów będzie przydatna i pojawił się problem z rozmieszczeniem elementów (pętle złożyłem jak gdy miałem już kupione chassi) wiem że tematów o rozmieszczeniu elementów już trochę było, przeczytałem je, ale nie widzę za dużego pola manewru tym co mam :(. Więc jeżeli ktoś by mógł doradzić które ustawienie było by lepsze pierwsze czy drugie
i jeszcze opis rozmieszczenia po kolei,
wersja pierwsza:
góra: wejście, pre, zasilacz
dół: TG, końcówka, pętla

wersja druga
góra: wejście, pre, zasilacz
dół: pętla, TG, końcówka

TS będzie toroidalny, umieszczony na wierzchu nad zasilaczem

ps. pomyślałem właśnie o 3 opcji, czyli na dole pętla, końcówka i trafo. Po wcześniejszym sprawdzeniu czy TS nie wpływa na TG (test słuchawkowy?)
Załączniki
rozmieszczenie 1
rozmieszczenie 1
rozmieszczenie 2
rozmieszczenie 2
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Jak TS masz na preclu to chyba jeden czort gdzie umiescisz TG jeśli chodzi o opcje które rozważasz.
kristof-72
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kristof-72 »

Hmmm dlaczego rozmieszczasz trafa razem z płytkami co ma jedne do drugiego. Trafa i tak wylądują na chassis. Sieciowy kontra głośnikowy rozumię ale żeby od ułożenia trafa sieciowego czy głośnikowego zależało miejsce osadzenia PCB. Pakuj to gdzie masz miejsce i jak ci pasuje w chassis. Z takim podejściem to na chassis o długości 60 cm braknie miejsca. Na chassis 60 cm długości można posadzić 100 watową "głowę". Wpływ zjawisk elektromagnetycznych od trafa na pcb ma bardzo mały wpływ jeśli chodzi o wzmacniacze gitarowe. No chyba że budujesz coś do radiostacji krótkofalarskiej i są to układy w.cz wtedy to inny temat. A jak nawet i to zepsujesz to coś tam na falach krótkich będziesz mógł na siłę odebrać gitara plus 4 metrów przewodu to dobra antena ( tj. dobry obwód rezonansowy). W dzisiejszych czasach jest w eterze tyle śmieci że szkoda gadać. Prosty przykład oscyloskop plus paluszek. Na oscyloskopie wiadomo nie taka ładna sinusoida daleka od ideału ale jak policzyć na podziałkach jak w pysk prawie 50HZ. Niestety tak to wszystko wygląda linie energetyczne, stacje przekaźnikowe operatorów sieci komórkowych na dachach naszych budynków i wiele podobnych. Jedna wielka mikrofalówka!.
Warg
15...19 postów
15...19 postów

Witam ponownie, po długim czasie udało mi się odpalić atoma.
Wszystkie próby dla pewności bez podłączonej gitary, gniazdo bez wtyku zwiera do masy
Zacznę od początku, przy pierwszym odpaleniu atom strasznie szumiał i brumił. Brum i szum narastał wraz z "rozkręcaniem" gaina. W ruch poszedł przewód ekranowany i poszedł od wejścia do płytki pre, od płytki do potencjometrów, z wyjścia inwertera do końcówki i z anod do TG. Sytuacja się poprawiła jednak pozostał delikatny brum i przy maksymalnym rozkręceniu gain i vol głośny szum. Sytuację z brumem zażegnało umasienie jednego z oczepów uzwojenia wtórnego TG (co ciekawe po umasieniu wcześniej zaczyna sprzęgać z podłączoną gitarą).
Więc jeżeli ktoś mógłby poradzić jak zacząć walkę z szumem byłbym bardzo wdzięczny.

Ps. szumi ewidentnie preamp. z vol. na 0 w głośnikach jest kompletna cisza. Natomiast z gain na 0, vol na maksimum jest już słyszalny szum, sytuacja tylko się pogarsza w miarę "rozkręcania" gain.
Ps2. ekrany na lampach pre nie zmieniają praktyczni nic

w linku poniżej poglądowe zdjęcie
https://docs.google.com/file/d/0B0fTckp ... Y4eEE/edit
w środku panuje trochę nieładu, a widoczne na zdjęciu kondensatory przyczepione taśmą do zasilacza były tylko chwilowo, zanim został umasiony TG
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Jak dobrze widzę na zdjęciu, w preampie użyłeś rezystorów węglowych. Rezystory metalizowane mniej szumią. W preampie nie trzeba rezystorów tak dużej mocy. Tylko w kilku miejscach potrzebne są 2W rezystory.
Warg
15...19 postów
15...19 postów

Wszystkie są 2W bo akurat takie zalegały w szafie, ale były kupowane jako metalizowane 5% :roll:
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Dla 5% tolerancji 4 paski kodu pasują, mogą być metalizowane. Te kilka rezystorów mogłeś kupić 0,5-1W, kosztuje to grosze. Pod takie rezystory Marvel zaprojektował tą płytkę. Nie miałbyś kłopotu z montażem :)
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Przekombinowane z tymi ekranami i "szyną pomocniczą" (a co!) jest.
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Mam jedno pytanie. Jak połączona jest masa z gniazda wejściowego do płytki preampu? Powinna być podłączona osobnym przewodem, nie ekranem przewodu ekranowanego.
Awatar użytkownika
nkas
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nkas »

Nieeee, nie to ale w tym rejonie... :)
'All the stars in the north are dead now.'
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Wiem o co Ci chodziło :) Moje pytanie kierowane było do Warga. Poza tym podobną szynę masy budowałem w moim atomie. U mnie spisuje się to bardzo dobrze, uporządkowuje połączenia. Tylko u mnie taka szyna była na PCB układu przełączającego. Moim zdaniem nie powinna ona powodować problemów, o ile nie ma gdzieś pętli masy.
Warg
15...19 postów
15...19 postów

Gniazdo wejściowe jest podłączone osobnym kawałkiem przedowu ekranowanego ekran jako masa, sygnał idzie gorącą żyłą.
Jak wrócę z pracy i postaram się rozrysować jak wyglądają wszystkie połączenia masy
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Lepiej będzie, jak odłączysz ekran od płytki PCB (tak jak są podłączone potencjometry), a masę podłącz z gniazda innym przewodem. W tej konfiguracji jak masz teraz, ekran nie spełnia swojej funkcji.
ODPOWIEDZ