Witam szanowne grono.
Przymierzam się do remontu i odświeżenia Poloneza II. Zaczynam kompletować brakujące elementy. Brakuje w nim niestety głośnika i transformatora głośnikowego.
Ponieważ jestem w tematach lampowych zielony, proszę o poradę, jakiego mogę użyć, czy będzie pasował np. pd Pioniera, bo takie można znaleźć. Czy będę musiał zastosować inny i wtedy dobierać lub przewijać trafo głośnikowe...?
Pozdrawiam i liczę na wsparcie
Cześć! Podejdzie głośnik od Pioniera albo innego Mazura. To identycznie chassis jak w Mazurku tylko z gramofonem. Gratuluję odbiornika, od lat marzę by go mieć w kolekcji
Dzięki wielkie. Tak myślałem, że to będzie ten sam, ale ze schematów ni jak odczytać nie mogę, że to to samo. To zamawiam pionierowski
A odbiornik mam w stanie prawie sklepowym Trochę odświeżyć trzeba lakier i uzupełnić niewielkie ubytki forniru. Całe swoje życie stał w ciepełku, w mieszkaniu. Jedynie elektronika i gramofon wymaga większej interwencji, bo jako młody chłopak niemiłosiernie ten odbiornik wymęczyłem
Mam nadzieję na pomoc ze strony kolegów w razie problemów uruchomieniowych. Zamieszczę również fotorelację z całej operacji.
Dzięki i pozdrawiam.