Czy da się bez jakichś specjalistycznych narzędzi przestroić tą "głowico-przystawkę" do dzisiejszego zakresu? Przyznam się że trochę boję się jej ruszać bo takie wysokie częstotliwości potrafią czasem nerw napsuć.
Czy może lepszym wyjściem będzie kupno konwertera? Niby to rozwiązanie jest prostsze i lepsze bo można pokryć cały zakres UKF dodatkowo mając trochę wzmocniony sygnał, ale znowu nie wiem jak reakcyjna przystawka by współpracowała z takim konwerterem.
Mam trochę dylemat co wybrać, powoli zaczynam kompletować wnętrzności tego radia, a chciałbym aby i na UKF-ie dało się coś posłuchać.
jacekk pisze:Moje radio ma oryginalnie niski zakres UKF. Nawet na skali jest właśnie taki.
A czy mógłbyś pokazać zdjęcie skali tej Symfonii? Nie widziałem nigdy Symfonii z niskim UkF-em.
A przystawkę masz wyjętą? Jeśli tak to porób zdjęcia to porównamy bo ja mam przystawkę wyjętą z Podhala.
Teraz mnie nie ma w domu wiec dopiero za poltora tygodnia bede mogl zrobic zdjecia. Jak na razie zbieram materialy, brakujace czesci i wiedze na temat tego radia. Przepraszam za brak polskich znakow ale pisze z telefonu.
Być może w nowszych symfoniach był juz dolny zakres.. W mojej symfoni (którą uruchomiłem w pełni kilka dni temu, a nie miałem okazji się pochwalić ), która oryginalnie była przystosowana do zakresu 87,5-100, a później przez kogoś przestrojona wystarczyła wymiana trymera 8-30pF na 2-7pF. Nie robiłem nic innego.
Co do skali UKF, u mnie nie ma napisanych częstotliwości tylko liczby od 0 do 100 cokolwiek mają one znaczyć
dzi_dziuś pisze:Być może w nowszych symfoniach był juz dolny zakres.. W mojej symfoni (którą uruchomiłem w pełni kilka dni temu, a nie miałem okazji się pochwalić ), która oryginalnie była przystosowana do zakresu 87,5-100, a później przez kogoś przestrojona wystarczyła wymiana trymera 8-30pF na 2-7pF. Nie robiłem nic innego.
Co do skali UKF, u mnie nie ma napisanych częstotliwości tylko liczby od 0 do 100 cokolwiek mają one znaczyć
pozdrawiam
Co do skali to częstotliwości są zapisane za klawiszami- po wciśnięciu klawisza pojawia się częstotliwość - dlatego mnie intryguje czy Kolega jacekk faktycznie ma Symfonie z oryginalnym dolnym zakresem ( bo wtedy za klawiszem powinna być zapisana dolna częstotliwość) czy wymieniony tylko trymer. Rocznikowo nie wydaje mi się aby były Symfonie z dolnym zakresem, ale jeśli faktycznie tak jest to byłoby to ciekawe odkrycie.
dzi_dziuś pisze:
Co do skali UKF, u mnie nie ma napisanych częstotliwości tylko liczby od 0 do 100 cokolwiek mają one znaczy
Witam. O ile mnie siwa pamięć nie myli to w posiadanym przeze mnie przed laty Podhalu, skala była wyskalowana od 0 do 100 i nie przypominam sobie innych oznaczeń. Chyba że jestem gapa. Symfonia, Podhale, Śląsk, były produkowane maksymalnie do 1959 roku i pomijając już moją pamięć to wszystkie źródła podają zakres UKR (tak było na skali) 87.5 - 100 MHz. Natomiast zakres 65-73MHz wprowadzono gdzieś w pierwszej połowie lat 60-tych a w tamtych czasach tak dalekowzrocznie raczej nie myślano.
dzi_dziuś pisze:
Co do skali UKF, u mnie nie ma napisanych częstotliwości tylko liczby od 0 do 100 cokolwiek mają one znaczy
Witam. O ile mnie siwa pamięć nie myli to w posiadanym przeze mnie przed laty Podhalu, skala była wyskalowana od 0 do 100 i nie przypominam sobie innych oznaczeń. Chyba że jestem gapa. Symfonia, Podhale, Śląsk, były produkowane maksymalnie do 1959 roku i pomijając już moją pamięć to wszystkie źródła podają zakres UKR (tak było na skali) 87.5 - 100 MHz. Natomiast zakres 65-73MHz wprowadzono gdzieś w pierwszej połowie lat 60-tych a w tamtych czasach tak dalekowzrocznie raczej nie myślano.
Tak skala jest od 0 do 100 ,ale za klawiszem jest wpisany zakres, który widać tylko przy wciśniętym kalwiszu.
Ale numer
A na innych zakresach też nic nie ma za klawiszami??
Ja mam Podhale Śląsk i na obu za klawiszami są częstotliwości. A mógłbyć zrobić zdjęcie całej skali. W wątku viewtopic.php?f=11&t=15364&hilit=projek ... Al%C4%85sk
poruszałem sprawę rodzajów skal w Śląsku, Podhalu i Symfoni.
Teraz patrzę i widzę, że Symfonia była produkowana do 1961 roku czyli musiała w tym czasie mieć dolny zakres UKF:
Tak wyglądała produkcja tej serii:
ŚLĄSK I
1956r - 94szt.
1957r. - 12szt.
1958r. - 2239szt -
ŚLĄSK II
1957r. - 389szt.
1958r. - 0szt.
1959r. - 1szt.
PODHALE
1957r. - 3465szt.
1958r-24044szt.
1959r. - 2szt.
SYMFONIA
1957r. - 1szt.
1958r. - 5291szt.
1959r. - 21670szt.
1960r. - 23126szt.
1961r. - 1090szt.
Kiedy kupiłem to radio, było przystosowane do dolnego UKF, ale data produkcji (maj 1960) sugeruje, że oryginalnie odbiornik mógł być na pasmo 87,5-100 MHz, jednak jego historii nie znam.