Pomoc w ustaleniu typu radia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Pomoc w ustaleniu typu radia
Witam.
Ostatnio trafił w moje ręce radio-adapter, prawdopodobnie firmy Philips, niestety w stanie nie pozwalającym na ustalenie jego typu (brak nazwy na froncie, brak tylnej ścianki) Stan elektroniki na pierwszy rzut oka bardzo dobry,raczej niczego nie brakuje, ktoś tylko coś grzebał przy głośniku. Do kupna skusił mnie pełny zakres ukf (88-108).
I teraz moja prośba: czy ktoś z szanownych kolegów zna typ tego ustrojstwa? Jeżeli tak, to bardzo proszę o jakieś informacje, wdzięczny byłbym za schemat.
Garść informacji z oględzin: chyba było to urządzenie stojące na wysokich nogach, świadczą o tym metalowe uchwyty na spodzie obudowy, radio dosyć duże, długość prawie 100 cm. Lampa w końcówce mocy EL84, w zasilaczu chyba EZ81. Pozostałe typy lamp trudno odczytać z powodu naklejenia na nie jakiś plastrów. Czy były one naklejane fabrycznie, a jeżeli tak to po co?
Za każdą pomoc będę wdzięczny.
Ostatnio trafił w moje ręce radio-adapter, prawdopodobnie firmy Philips, niestety w stanie nie pozwalającym na ustalenie jego typu (brak nazwy na froncie, brak tylnej ścianki) Stan elektroniki na pierwszy rzut oka bardzo dobry,raczej niczego nie brakuje, ktoś tylko coś grzebał przy głośniku. Do kupna skusił mnie pełny zakres ukf (88-108).
I teraz moja prośba: czy ktoś z szanownych kolegów zna typ tego ustrojstwa? Jeżeli tak, to bardzo proszę o jakieś informacje, wdzięczny byłbym za schemat.
Garść informacji z oględzin: chyba było to urządzenie stojące na wysokich nogach, świadczą o tym metalowe uchwyty na spodzie obudowy, radio dosyć duże, długość prawie 100 cm. Lampa w końcówce mocy EL84, w zasilaczu chyba EZ81. Pozostałe typy lamp trudno odczytać z powodu naklejenia na nie jakiś plastrów. Czy były one naklejane fabrycznie, a jeżeli tak to po co?
Za każdą pomoc będę wdzięczny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 10...14 postów
Re: Pomoc w ustaleniu typu radia
Tu jest coś bardzo podobne radio Stereomaster Console 03RF563 /00 /01:
http://www.radiomuseum.org/r/philips_st ... _03rf.html
Gramofon sądząc po zdjęciach, także się zgadza i jest to chyba Philips 22GC035.
http://www.radiomuseum.org/r/philips_st ... _03rf.html
Gramofon sądząc po zdjęciach, także się zgadza i jest to chyba Philips 22GC035.
-
- 100...124 posty
Dzięki za odpowiedź, ale to nie to, z zewnątrz podobne ale środek inny.
Nie wytrzymałem i dzisiaj w pracy ( tak,tak, mam taką pracę że mogę) podłączyłem radio. Wcześniej przylutowałem urwaną cewkę anteny ferrytowej i rozruszałem zastany kondensator powietrzny.
Radio zagrało, ale tylko na ok. 5 sekund, później cisza w głośniku. Dziwne bo oczko pokazuje że działa. Po każdorazowym wyłączeniu radia i załączeniu efekt taki sam, czyli ok. 5 s. działa. Wyjęcie lampy EL84 skutkuje tym samym. Czy przyczyny szukać w samej lampie czy gdzieś indziej?
Nie wytrzymałem i dzisiaj w pracy ( tak,tak, mam taką pracę że mogę) podłączyłem radio. Wcześniej przylutowałem urwaną cewkę anteny ferrytowej i rozruszałem zastany kondensator powietrzny.
Radio zagrało, ale tylko na ok. 5 sekund, później cisza w głośniku. Dziwne bo oczko pokazuje że działa. Po każdorazowym wyłączeniu radia i załączeniu efekt taki sam, czyli ok. 5 s. działa. Wyjęcie lampy EL84 skutkuje tym samym. Czy przyczyny szukać w samej lampie czy gdzieś indziej?
-
- 625...1249 postów
Co tu wiele pisać, twoje radio wymaga przeprowadzenia standardowch w takich przypadakch prac konserwacyjno/naprawczych.
Proponuję zacząć od lektury strony jednego z naszych moderatorów:
http://www.stareradia.pl/
http://www.stareradia.pl/theory/index.html - Tu znajdziesz podstawową teorię i zasady lokalizacji uszkodzeń.
Problem grania tylko przez 5s i późniejszej ciszy może miec wiele przyczyn, na przykład uszkodzony kondensator w katodzie EL84, uszkodzony kondensator sprzęgający, potencjometr a nawet "gasnąca" heterodyna... itd. (W jaki sposób oczko "Pokazuje że działa"? czy listki/paski są jednakowo wychylone w trakcie odbioru i po zamilknięciu? Czy reaguje ono na dostrojenie?)
Co z naczy że po wyjęciu EL84 efekt jest taki sam? Też gra przez 5s i milknie czy zwyczajne milczy
Trzeba będzie sprawdzić radio krok po kroku rozpoczynając od poprawnosci pracy zasilacza tak jak opisano to na podanej wyżej stronie. Radio nie wygląda na skomplikowane więc częściowo można sobie poradzić i bez schematu ale dobrze było by go mieć.
Ps.
Jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz? (Generator lub choć GDO?)
Przed pomiarami dobrze jest porządnie wyczyścić radio, tak dla pewności że np przez wilgotny kurz napięcie nie pojawia się gdzieś gdzie być go nie powinno.
Proponuję zacząć od lektury strony jednego z naszych moderatorów:
http://www.stareradia.pl/
http://www.stareradia.pl/theory/index.html - Tu znajdziesz podstawową teorię i zasady lokalizacji uszkodzeń.
Problem grania tylko przez 5s i późniejszej ciszy może miec wiele przyczyn, na przykład uszkodzony kondensator w katodzie EL84, uszkodzony kondensator sprzęgający, potencjometr a nawet "gasnąca" heterodyna... itd. (W jaki sposób oczko "Pokazuje że działa"? czy listki/paski są jednakowo wychylone w trakcie odbioru i po zamilknięciu? Czy reaguje ono na dostrojenie?)
Co z naczy że po wyjęciu EL84 efekt jest taki sam? Też gra przez 5s i milknie czy zwyczajne milczy

Trzeba będzie sprawdzić radio krok po kroku rozpoczynając od poprawnosci pracy zasilacza tak jak opisano to na podanej wyżej stronie. Radio nie wygląda na skomplikowane więc częściowo można sobie poradzić i bez schematu ale dobrze było by go mieć.
Ps.
Jakim sprzętem pomiarowym dysponujesz? (Generator lub choć GDO?)
Przed pomiarami dobrze jest porządnie wyczyścić radio, tak dla pewności że np przez wilgotny kurz napięcie nie pojawia się gdzieś gdzie być go nie powinno.
-
- 100...124 posty
Listki oczka są jednakowo wychylone w trakcie odbioru jak i po zamilknięciu. Reaguje ono na strojenie. Wymieniłem wcześniej kondensator w katodzie i sprzęgający, nic się nie zmieniło. Wyjęcie i włożenie lampy EL84 daje taki sam efekt jak włączenie i wyłączenie odbiornika z sieci. Zasilacz raczej sprawny, napięcia w normie przy tej opcji końcówki mocy. Co jeszcze?
-
- 625...1249 postów
Podaj na wejście wzmacniacza mcz. jakiś przebieg o częstotliwości akustycznej i sprawdź czy wtedy ten efekt występuje. Jeśli tak to usterka leży we wzmacniaczu mcz. (Najprawdopodobniej tak właśnie jest skoro ARW działa)
Warto z pewnością potraktować potencjometr kontaktem PR.
Warto z pewnością potraktować potencjometr kontaktem PR.
-
- 3125...6249 postów
Zacznij od rzeczy najprostszych, podstaw inną lampę. Z Twojego opisu wynika że najprawdopodobniej lampa zwiera po nagrzaniu.slawekgaj3 pisze:Wyjęcie lampy EL84 skutkuje tym samym. Czy przyczyny szukać w samej lampie czy gdzieś indziej?
-
- 100...124 posty
Brawo Panie TELEWIZOREK52! po wyjęciu lampy z radia i włożeniu jej do innego, sytuacja się powtórzyła, więc to ewidentnie wina lampy. Nagrzewając się zwierała wewnątrz.Jutro włożę sprawną do radia i sprawdzę. Jak to jest z tymi zwarciami wewnątrz lamp?
Pojawił się natomiast inny, chyba większy problem. Otóż zauważyłem że urwane są mocowania ruchomych metalowych rdzeni w głowicy ukf. Jednego wydobyłem z cewki, natomiast drugiego brak. Moje pytanie dotyczy materiału z jakiego wykonane są rdzenie, czy można je dorobić, zastąpić czymś czy użyć z innej głowicy?
Pojawił się natomiast inny, chyba większy problem. Otóż zauważyłem że urwane są mocowania ruchomych metalowych rdzeni w głowicy ukf. Jednego wydobyłem z cewki, natomiast drugiego brak. Moje pytanie dotyczy materiału z jakiego wykonane są rdzenie, czy można je dorobić, zastąpić czymś czy użyć z innej głowicy?
-
- 625...1249 postów
Dziwne, wyżej pisałeś że wszystkie napięcia są dobre jak na ten rodzaj wzmacniacza mcz... Któreś musiało budzić zastrzeżenia skoro wystąpiło zwarcie międzyelektrodowe.
Z rdzeniami będzie faktycznie problem... jeśli nie masz czym zestroić głowicy od zera to lepiej tego chwilowo nie ruszaj.
Z rdzeniami będzie faktycznie problem... jeśli nie masz czym zestroić głowicy od zera to lepiej tego chwilowo nie ruszaj.
-
- 3125...6249 postów
Niekoniecznie zwarcie. Może być i rozwarcie i nie zawsze napięcia zmienią się w zauważalnym zakresie a ten rodzaj uszkodzenia, po wymianie xxxx EL84/ ECL82/6 mam po prostu w uchu jako charakterystyczne "puk"
Rdzenie w głowicach były ferrytowe, aluminiowe lub mosiężne ale z tego co piszesz wynika ze rdzenie masz tylko uszkodzone jest ich mocowanie. Dobrze zrozumiałem?
Rdzenie w głowicach były ferrytowe, aluminiowe lub mosiężne ale z tego co piszesz wynika ze rdzenie masz tylko uszkodzone jest ich mocowanie. Dobrze zrozumiałem?