Prośba o diagnozę lamp EL34 Shugang
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Prośba o diagnozę lamp EL34 Shugang
Wpadły mi w ręce takowe lampki i pierwszy raz widzę takie brązowe smugi do góry pod getterem czy to normalne?
Jutro wsadzę na miernik potem do wzmacniacza.
Ale chciałem kolegów zapytać czy możliwe są takowe ślady użytkowania po 2 miesiącach czasu?
Celowo zdjęcie zrobiłem na białym tle aby uwidocznić te cechy.
Jutro wsadzę na miernik potem do wzmacniacza.
Ale chciałem kolegów zapytać czy możliwe są takowe ślady użytkowania po 2 miesiącach czasu?
Celowo zdjęcie zrobiłem na białym tle aby uwidocznić te cechy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 1250...1874 posty
Re: Prośba o diagnozę lamp EL34 Shugang
Czy nikt z was naprawdę nie wie czy tak powinno to wyglądać w tego typu lampach?
Ostatnio zmieniony wt, 22 maja 2012, 10:54 przez djivo, łącznie zmieniany 1 raz.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- moderator
Ciężko wyczuć.
Widziałem takie lampy, które pracowały poprawnie.
Chyba lepiej, żebyś "wsadził na miernik", niż żebyśmy zgadywali po zdjęciu, nieprawdaż?
Widziałem takie lampy, które pracowały poprawnie.
Chyba lepiej, żebyś "wsadził na miernik", niż żebyśmy zgadywali po zdjęciu, nieprawdaż?
-
- 1250...1874 posty
Wkładałem je na miernik wszystko wygląda ok.
Ale coraz częściej jest tak że kupuję coś co ktoś pisze że chodziło 2 miesiące a widzę na oko że chodziło dłużej i mam problem z dokładną diagnozą rozumiesz Piotr co mam na myśli ?
Ale coraz częściej jest tak że kupuję coś co ktoś pisze że chodziło 2 miesiące a widzę na oko że chodziło dłużej i mam problem z dokładną diagnozą rozumiesz Piotr co mam na myśli ?
-
- 9375...12499 postów
chińczyki mogą być takie po tygodniu pracy. Problemem chińczyków jest to że się rozjeżdżają bardzo szybko. Ja kiedyś kupiłem kwadrę która też pracowała 2-3 miesiące we wzmacniaczu audio i jedna lampa miała 75% prądu katalogowego, a reszta po 93-95%. Nie wierzę, ze ktoś tej kwadry nie dobrał jak była nowa.
-
- 3125...6249 postów
Przede wszystkim określenie "dwa miesiące" może oznaczać od zera do ponad 700 godzin pracy w zależności od tego ile godzin dziennie te lampy pracowały. Do tego dochodzą warunki pracy np. mocy wydzielanej na elektrodach (anoda/siatka ekranująca) oraz od jakości ("czystości" elementów składowych) wykonania lamp. Tak duże zaciemnienia świadczą, że te lampy nieźle sobie popracowały (np. po 10 godzin dziennie przez dwa miesiące). Weź pod uwagę, że w niektórych wzmacniaczach użytkownicy nie przestrzegają zalecanych wartości prądów i "żyłują" lampy ponad miarę. Po takich przeżyciach zaciemnienia powstają dosyć szybko. W podobnym stanie widziałem ostatnio EL34 firmy Valvo, ale te nie były wyjmowane ze wzmacniacza od ponad 40 lat!!!. Lampy EL34 produkcji chińskiej wyprodukowane w ostatnich latach są całkiem niezłe (w szczególności właśnie Shuguangi z literką B). Ich jakość w stosunku do lamp wytworzonych np 5-6 lat temu niebywale się poprawiła. Nie wiem z którego roku są Twoje lampy.djivo pisze:Wkładałem je na miernik wszystko wygląda ok.
Wracając do rzeczy. Tak zaciemnione lampy mogą jeszcze popracować całkiem długo. Na Twoim miejscu sprawdziłbym prądy i nachylenia charakterystyk w typowych punktach pracy. Jeśli są OK to po prostu zamknij oczy aby na te lampy nie patrzyć i korzystaj z nich w zaplanowanym układzie

-
- 1250...1874 posty
A co oznacza wspomniana przez Gsmoka literka B to samo co w Rosji W? 
Swoją drogą dziękuję za wypowiedzi.
Jednym słowem lampy wyglądają na mocno eksploatowane tak ?

Swoją drogą dziękuję za wypowiedzi.
Jednym słowem lampy wyglądają na mocno eksploatowane tak ?
-
- 3125...6249 postów
Większą bańkę.
http://enshuguangtubes.chsee.com/oldchs ... comID=3626
http://enshuguangtubes.chsee.com/oldchs ... comID=3626
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
To nie wygląda na wyeksploatowanie a raczej na wydzielanie się jakiegoś niemetalicznego syfu (być może substancji wiążącej biały izolator na skrętce
) z włókien żarzenia i kondensującego się na zimniejszych partiach szkła.
Zauważcie, że ni naprzeciwko otorów w anodach ni w dolnych strefach lamp nie widać charakterystycznych szarawych "nalotów śmerci" - typowych dla dłużej bądź ciężej pracujacych lamp mocy.
Dlatego warto a wręcz należy kupować lampy NOS (lub pełnosprawne sprawdzone na mierniku używki) z lat pełnego ich rozkwitu - a nie jakieś "zażółcone" gówna i to nierzadko za takie ceny (vide Allegro), że oczy wyłażą z orbit
Jest jakąś paranoją zażądanie 1000zł za czwórkę KT88 np. Gold Dragon czy Shuguang w porównaniu z unikatowym - nie tylko w Europie ale także w USA i nawet Japonii - fabrycznie dobranym pudełkowym kwartetem NOS 6GB8 HiFi (= KT88) Toshiba, którego nie umiałem sprzedać za połowę tej ceny - mimo kilkakrotnego wystawiania na Allegro.
Z wszelkimi aukcyjnymi ochami i achami, cmokami i pieniami zachwytami w opisie ich przymiotów - chyba tylko wytrysku z wyciem rozkoszy brakuje
EL34 - RFT i Tesla ( n.b. "murzynione" jako no name za wymienialne dutki dla renomowanych firm zachodnich - RFT dla Siemensa, TFK, Valvo, Tesla zaś dla Philipsa) i conajmniej takiej samej (albo i lepszej
) jakości niż czysto zachodnie oryginały.
Pozdr. Zoltan

Zauważcie, że ni naprzeciwko otorów w anodach ni w dolnych strefach lamp nie widać charakterystycznych szarawych "nalotów śmerci" - typowych dla dłużej bądź ciężej pracujacych lamp mocy.
Dlatego warto a wręcz należy kupować lampy NOS (lub pełnosprawne sprawdzone na mierniku używki) z lat pełnego ich rozkwitu - a nie jakieś "zażółcone" gówna i to nierzadko za takie ceny (vide Allegro), że oczy wyłażą z orbit

Jest jakąś paranoją zażądanie 1000zł za czwórkę KT88 np. Gold Dragon czy Shuguang w porównaniu z unikatowym - nie tylko w Europie ale także w USA i nawet Japonii - fabrycznie dobranym pudełkowym kwartetem NOS 6GB8 HiFi (= KT88) Toshiba, którego nie umiałem sprzedać za połowę tej ceny - mimo kilkakrotnego wystawiania na Allegro.
Z wszelkimi aukcyjnymi ochami i achami, cmokami i pieniami zachwytami w opisie ich przymiotów - chyba tylko wytrysku z wyciem rozkoszy brakuje

EL34 - RFT i Tesla ( n.b. "murzynione" jako no name za wymienialne dutki dla renomowanych firm zachodnich - RFT dla Siemensa, TFK, Valvo, Tesla zaś dla Philipsa) i conajmniej takiej samej (albo i lepszej

Pozdr. Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 20...24 posty
Moje EL34 B Shugang mają takie zaciemnienia po ok. roku pracy codziennie po 8-9 godzin więc te ze zdjęcia na pewno nie pracowały 2-3 miesiące (no chyba że 24h/24h)