Atom More BLACK 18W :-) PCB

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

underminded
125...249 postów
125...249 postów

Re: Atom More BLACK 18W :-) PCB

Post autor: underminded »

Jeden z najlepiej przemyślanych i schludnych pajączków jakie widziałem. Skąd masz takie ładne chassis, sam robiłeś czy zamawiałeś, jak to drugie to gdzie
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

Chassis kupiłem "surowe" razem z gotową obudową na portalu aukcyjnym. Nie mam zaplecza technicznego do ich wykonania. Chassis zostało powiercone, przeszlifowane i pomalowane złotym Hammeritem.
GM
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Znakomita robota!!
Wojtek SQ2KRZ
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Pięknie dziękuję za pozytywne oceny pierwszej konstrukcji gitarowej. Wcześniej przymierzałem się do "Champa", ale chyba dobrze zrobiłem stawiając na Atoma.
Zrobiłem dziś próby z klasyczną kostką "distortion" w wykonaniu firmy BOSS i użytkownik wzmacniacza stwierdził, że lepiej brzmi przester samego wzmacniacza. Układ pętli działa właściwie, regulacje sygnału podawanego na kostkę i wracającego z kostki są prawidłowe.
Kończąc temat, mogę stanowczo polecić Atoma każdemu, kto chce wykonać swój pierwszy wzmacniacz gitarowy. Układ wykonany ściśle według przepisu Marvela oraz wskazówek podanych na Forum, startuje od razu i bez przykrych niespodzianek.
GM
underminded
125...249 postów
125...249 postów

Można zobaczyć gdzieś Twoje wcześniejsze konstrukcje ?
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Niech znajomy wykorzysta tego bossa jako booster czyli Volume na maxa, a dist na min. Zagra jeszcze fajniej. Atom lubi być dopalany trebleboosterem, którego można zrobić z każdego distortiona czy overdrivera jesli oczywiście ów posiada gałę Tone lub korektor.
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

underminded pisze:Można zobaczyć gdzieś Twoje wcześniejsze konstrukcje ?
Hmmm...

Z dziedziny audio analogowego "Kundel" czyli jak z trzech gramofonów zrobić jeden: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=750383
Z dziedziny radiokomunikacji lampowej http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=376041
Z dziedziny klasycznego audio lampowego RH84SE w wykonaniu jarmarczno - odpustowym, ale tego zdjęcia mogę podać jutro, bo dziś światło już jest kiepskie.

Obecnie zajmuję się głównie naprawą, konserwacją i regulacją magnetofonów kasetowych, a Atom był miłym przerywnikiem i powrotem do lamp. Obawiam się jednak, że powrotem na krótko. Coraz trudniej jest mi się "zebrać" i zacząć coś od kupki części, kawałków blachy i kłębka drutów. A taką "zabawę" z układami lampowymi lubię najbardziej.
painlust pisze:Niech znajomy wykorzysta tego bossa jako booster czyli Volume na maxa, a dist na min. Zagra jeszcze fajniej. Atom lubi być dopalany trebleboosterem, którego można zrobić z każdego distortiona czy overdrivera jesli oczywiście ów posiada gałę Tone lub korektor.
Znajomy nie wykorzysta, bo nie jest znajomym, tylko moim dwumetrowym synem, który próbuje szarpać druty i wydawać paszczowo niezidentyfikowane dźwięki. :-) Mieliśmy niestety mało czasu na testy, bo kostka pożyczona i musiał ją dziś oddać. Wkrótce wybieramy się do znajomego sklepu muzycznego i tam na spokojnie osłuchamy Atoma na zaplanowanej do zakupu "paczce" 2 x 12" na Celestionach i będziemy mogli wypróbować różne kostki. Wielkie dzięki za sugestię. Skorzystamy z niej na pewno.
GM
underminded
125...249 postów
125...249 postów

Ładne konstrukcję

Z tego co widzę pochodzi Pan z Częstochowy, fajnie że w okolicy jest jakas fachowa ręka :)
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: DaKKi »

Witam,
Przedstawiam mojego Atoma (na razie samo chassis). Trafko zasilające TG40 wstawione na próbę, w przyszłości będzie coś mocniejszego (choć i tak daje rade, po pół godziny głośnych testów tylko lekko się nagrzało). Odpalam go z Celestionem G12T-75.
Ruszył od kopa, gra ładnie, przydźwięk niestety jeszcze na niezadowalającym poziomie (proszę o sugestie).

CDN...

Pozdrawiam !
Załączniki
image815.JPG
image826.JPG
image828.JPG
image830.JPG
image832.JPG
image843.JPG
Awatar użytkownika
kamil93
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: kamil93 »

czy ten wieszak do profili dobrze trzyma trafo?
why so serious
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Sugestie hmmm...
Najpierw pytanie : Gdzie masz podpięty bolec uziemiający od gniazda zasilania ?
Sugestie: uziemienie końcówki TG, skręcenie przewodów żarzenia/przewodów TG do gniazda OUT, ekranowane wejście od gniazda IN, przewody do potencjometrów.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

kamil93 pisze:czy ten wieszak do profili dobrze trzyma trafo?
Daje rade, trzyma się mocno, napisałem, że docelowo będzie inne trafo.
kciuq pisze: Sugestie hmmm...
Najpierw pytanie : Gdzie masz podpięty bolec uziemiający od gniazda zasilania ?
Sugestie: uziemienie końcówki TG, skręcenie przewodów żarzenia/przewodów TG do gniazda OUT, ekranowane wejście od gniazda IN, przewody do potencjometrów.
Bolec uziemiający podpięty do punktu gdzie zbierają się wszystkie masy, na środku chassis.
Uziemienie jednego z końca uzwojenia głośnikowego nic nie daje, a może i pogarsza sytuację.
Przewody żarzenia poskręcane.

Pozdro !
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Bolec uziemiający podpięty do punktu gdzie zbierają się wszystkie masy, na środku chassis.
Daj to na osobną śrubę.
Uziemienie jednego z końca uzwojenia głośnikowego nic nie daje, a może i pogarsza sytuację.
U mnie pomaga, ale u kolegi Painlusta też nie bardzo więc to nie jest reguła.
W torze sygnałowym mogły być też metalizowane rezystory. A ten przydźwięk to nie czasami brak masy?
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
PanG
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PanG »

Pokombinuj z ustawieniem traf względem siebie. Teraz rdzenie obydwu są w jednej płaszczyźnie.
DaKKi
50...74 posty
50...74 posty

Ustawienie traf jest chyba najbardziej standardowe, nie chce kombinować z ustawianiem ich pod kątem względem siebie, środkowy bolec (uziemienie) już podłączone gdzie indziej i niewiele to zmieniło.
Masa prowadzona z każdej płytki, w preampie z dwóch miejsc, przydźwięk prawie zanika po dotknięciu strun gitary, ale zbytnio to nie satysfakcjonuje...
Chyba po prostu zrobiłem za ciasny ten wzmacniacz...
ODPOWIEDZ