Chyba to już nie będzie to, co prawda jestem dość młody, ale pamiętam lato z radiem u dziadka na pionierku właśnie na 225 kHz, mój jak na razie jedyny lampowy sprzęt (Relax II) konsumuje sobię 70 watów, ale pięknie świeci
W dzisiejszej popołudniówce PR I redaktor poruszył temat wyłączania z użytku fal długich. Na tyle co słuchałem jednym uchem to słuchacze odpowiednio zareagowali... Że za granicą, że w tirach, że wolą słuchać na długich.
No właśnie, tirowcy, nieraz słuchając radia nocami dzwonili do studia, i zazwyczaj mówili, że 225 Relax, możliwe, że na dniach zjawi się Pionierek w bakielicie, z tym że stan agonalny, chociaż cewki wejściowe dla długich i średnich są w miarę w dobrym stanie, to nie ma głośnika, trafa głośnikowego, oraz gałek...
Mając jak mówią nędzne wpływy z abonamentu, zaczynają straszyć coraz nowszymi pogróżkami. Jedynki na długich na pewno nie zlikwidują, prędzej przestaną nadawać ją na UKF-ie.
Harqu pisze:...z tym że stan agonalny, chociaż cewki wejściowe dla długich i średnich są w miarę w dobrym stanie, to nie ma głośnika, trafa głośnikowego, oraz gałek...
Przecież możesz kryzysowo podpiąć jakiś inny TG, który mniej-więcej zapewni odpowiednie dopasowanie i głośnik, który da się bezinwazyjnie zamontować w obudowie. Lampy są naprawdę elastyczne, a Pionier i jego rodzinka są proste w budowie oraz całkiem sympatyczne w serwisie.
Ale uważaj! Przy braku ostrożności i rozwagi dotknięcie praktycznie każdego przewodzącego elementu może skończyć się źle!
Zenek pisze:Jedynki na długich na pewno nie zlikwidują, prędzej przestaną nadawać ją na UKF-ie.
Oj, nie wiem. Nie tak dawno po prostu na jakiś czas wyłączono nadajnik w Solcu z powodu jakiejś tam mega konserwacji. A Raszyn unieruchomiono już wcześniej, więc rezerwy niet.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Przecież możesz kryzysowo podpiąć jakiś inny TG, który mniej-więcej zapewni odpowiednie dopasowanie i głośnik, który da się bezinwazyjnie zamontować w obudowie. Lampy są naprawdę elastyczne, a Pionier i jego rodzinka są proste w budowie oraz całkiem sympatyczne w serwisie.
Ale uważaj! Przy braku ostrożności i rozwagi dotknięcie praktycznie każdego przewodzącego elementu może skończyć się źle!
Tak wiem wiem, faza na chassis, mam jakieś trafo głośnikowe, prawdopodobnie z ZRK Tango, z tego co patrzyłem na wszystkich lampach ta sama data produkcji (1956r.) a idzie gdzieś dostać takie gałki?
Jeśli dobrze poszukasz, to i za przysłowiowego browara dostaniesz. Ostatnio widziałem na pewnym portalu aukcyjnym komplet za... 50PLN. Czy były szczerozłote? Nie wiem.
Faza na chassis - niekoniecznie. Wysokie napięcie względem sieci może pojawić się na każdym metalowym elemencie urządzenia zasilanego bezpośrednio z sieci. Tyle że od tego jak włożysz wtyczkę zależy, czy niebezpieczne może być dotknięcie chassis, siatki sterującej lampy, czy np którejś anody, siatki drugiej lub wyprowadzeń uzwojenia pierwotnego TG. Wbrew pozorom dotknięcie wyprowadzeń TG np łokciem wcale nie jest takie trudne... Tak więc zwykły próbnik instalacyjny /taki z neonówką/, spokój i rozwaga twoimi przyjaciółmi. Oczywiście najlepszym wyjściem byłoby używanie transformatora separacyjnego.
BTW, nie raz nie dwa spotkałem się z wielkim zdziwieniem /często u starszych i - o zgrozo - niebywale chwalących się swoją wiedzą ludzi/, że na wyjściu autotransformatora jest parę V a kopie...
Wisława S.
Patent z próbnikiem znam Gałek będę szukał na starociach w Krakowie, może jutro jak starczy czasu wybiorę się po pioniera, z braków jeszcze brak linki do skali.
Akurat linka skali w Pionierze czy Mazurze to nie jest żadna filozofia
Idealnie do tego nadają się linki wędkarskie, są mocne i elastyczne, w oryginale widziałem sznureczki, dratwę a w jednym z najnowszych była oryginalnie założona żyłka wędkarska
Napęd skali w pionieropodobnych nie jest skomplikowany. W Mazurze żyłka wędkarska Stilon /a więc niepierwszej świeżości/ śmiga już długo bez problemów.
Wisława S.
jacekk pisze:dealnie do tego nadają się linki wędkarskie, są mocne i elastyczne,
Osobiście czuję wstręt do żyłek jako linki napędu i zawsze w pierwszej kolejności je wywalałem. W prostych napędach zawsze daję oryginalną a w odbiornikach wyższej klasy stalową. Żyłka po czasie kostniała i o ile na dużych średnicach kółek jeszcze jakoś pracowała to na ośkach "wpadała w poślizg".
No co to jest za patologia, wyłączać nadajnik z taką liczbą słuchaczy, a równocześnie utrzymywać bandę biurowych pasożytów. W TVP to samo, płaczą, że pieniędzy im brakuje, a dla darmozjadów na wysokich stołkach kasa zawsze jest
Tak
Jak by co można zrobić akcję Triodową pod sejmem, zaspawać im drzwi i niech siedzą w środku słuchając radia Rydzyka na cały regulator. Oczywiście na FMie Tak naprawdę to płaczą bo kasy faktycznie nie ma, bo jest na euro. Macie igrzyska hołoto i wódkę a nawet nie zobaczycie że w radiu głucho To jest właśnie cała Polska