Schemat blokowy radiostacji

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bambus
100...124 posty
100...124 posty

Schemat blokowy radiostacji

Post autor: bambus »

Witam, studiuję już od pewnego czasu technikę radiową (jestem w technikum ale dużo czytam o w.cz. i pobliskim technikom) i nie wiem czy dobrze rozumiem działanie najprostszej radiostacji.
Mój tok rozumowania przedstawiłem na załączonym obrazku, jeśli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Schemat blokowy radiostacji

Post autor: gustaw353 »

Kol. Bambusie, Twój schemat jest mocno "niedookreślony".
Skoro zawiera wej. mikrofonowe to zapewne liczysz na modulację FM, AM a najpewniej SSB.
W strukturze jaką przedstawiasz zapewne można spodziewać się TRX'a SSB z przemianą bezpośrednią.
Mało konkretów w Twoich bloczkach a więc i coś konkretnego trudno Ci doradzić.
bambus
100...124 posty
100...124 posty

Oczywiście chodzi mi o modulację AM, ewentualnie CW (nie uwzględnione na schemacie).
Moce interesują mnie te z niższej półki, (do 10 W) bardzo podoba mi się QRP.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Z modulacją AM powszechnie nadają tylko w paśmie CB, i to tylko w Polsce i w USA, oraz piraci (najczęściej na 160 oraz 80 metrach) i to nie z małą mocą (nie QRP).
Profesjonalnie AM'u używa się w paśmie lotniczym na UKF'ie, no ale tam nam pod żadnym pozorem nie wolno !
CW i do tego QRP to piękna rzecz. Przy tym układy poste.
bambus
100...124 posty
100...124 posty

No o tej modulacji AM to nie wiedziałem, więc zostaje SSB i CW na QRP.
Ale wracając do tematu, czy mój rysunek przedstawia radiostacje czy tylko moje wymysły?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Na upartego przedstawia jakąś radiostację, której nadajnik nie ma wzmacniacza mocy a odbiornik jest w najlepszym razie homodynowy. Coś takiego teoretycznie mogłoby działać, ale ze względu na ilość zakłóceń na krótkofalowych pasmach amatorskich do rozsądnej pracy potrzebny jest czuły i selektywny odbiornik i nadajnik o mocy przynajmniej kilku watów. Modulacji AM krótkofalowcy też używają, ale wymaga to mocy wyjściowych rzędu kilkudziesięciu watów żeby uzyskiwać przyzwoite zasięgi.
Jeśli chcesz własnymi rękami zmontować transceiver krótkofalarski to chyba najlepiej będzie, jeśli zainteresujesz się projektem Taurus (jedno pasmo, modulacja SSB)
http://www.sp5ddj.pl/index.htm
http://www.faltus.neostrada.pl/2143/17343.html
On zapewnia już w miarę przyzwoite parametry, no i masz 2-5W mocy wyjściowej czyli QRP jak się patrzy. Ważne też że odbiornik jest dość mocno oddzielony od nadajnika i na początku możesz uruchomić tylko jego.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
bambus
100...124 posty
100...124 posty

O Taurusie już czytałem dłuższy czas temu, lecz nie przypadł mi do gustu ponieważ jest krzemowy, a ja chciałbym mieć konstrukcję lampową (wiem, więcej problemów, inne napięcia, etc)
Stopień mocy nadajnika oczywiście wstawiłbym pomiędzy modulator i filtry, taki żeby moc wyjściowa była w granicach 5-10W.
Więc co? Mogę się zabierać za kompletowanie części i budowę czy zająć się czymś innym?
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Zdecydowanie powinieneś zająć się doszkalaniem zanim zbudujesz swój pierwszy nadajnik.
Ponad to powinieneś zapoznać się z poniższymi linkami:
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text