Renowacja skrzynek odbiorników " retro".
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Renowacja skrzynek odbiorników " retro".
Przedstawiam, jeden ze sposobów, chyba dość unikalny!?
http://allegro.pl/stare-radio-schaub-eu ... 03090.html
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 2500...3124 posty
Re: Renowacja skrzynek odbiorników " retro".
Jest to tzw. niemiecka szkoła renowacji ( farbą okienną) Mam Grundiga i Nordmende, które były poddane takiej renowacji:SP5GMV pisze:Przedstawiam, jeden ze sposobów, chyba dość unikalny!?
Pozdrawiam
viewtopic.php?f=11&t=13743&hilit=grundig
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Z pół roku temu na allegro był grundig pokryty decoupagem. Nie mam pojęcia jaka to szkoła renowacji była, ale o zgrozo moja córka wraz z żoną były zachwycone. Do tego stopnia, że coś tam zaczęły przebąkiwać, że to dobry pomysł, że godny naśladowania, bla bla bla i tego typu herezje.
-
- 1875...2499 postów
One są Wenus a my z Marsa.Najpiękniejsze dla Pań to rózowiutkie.Niestety tu się nam samcom gusta rozjechały.Ja uwielbiam techno old look a moja Pani szczeka z daleka.
T
PS Zastanawiam sie jakim cudem sie jej kiedyś podobałem?Bo ona mi wciąż pasuje.No ale nie na 100%.Przez serialki i chorobę ciężką (awersja do piwska i sokoli wzrok w sprawie golenia,brudnych szyb i malowania sufitów.Zapewne tez tak macie.
T
PS Zastanawiam sie jakim cudem sie jej kiedyś podobałem?Bo ona mi wciąż pasuje.No ale nie na 100%.Przez serialki i chorobę ciężką (awersja do piwska i sokoli wzrok w sprawie golenia,brudnych szyb i malowania sufitów.Zapewne tez tak macie.
-
- 3125...6249 postów
Bo byłeś/byłem jak ta skrzynka w latach świetności - błyszczący i nie pokryty od góry siwym kurzem. Jak widać skrzynkę można odnowić a nas??chrzan49 pisze: PS Zastanawiam sie jakim cudem sie jej kiedyś podobałem?
Pozdrawiam.
-
- 125...249 postów
Tak się zastanawiam, poco ja dałem "politrukowi" , 500PLN za renowacje skrzyni mojego Elektrita Superiora Z , mogłem "walnąć" na różowo z fioletowym "szlaczkiem". "SOSU" zostało by jeszcze na co najmniej trzy renowacje, 450PLN zostało by w kieszeni, a potem wszystko na E-Bay !!
Pozdrawiam
GW
Pozdrawiam
GW
-
- 1875...2499 postów
Lubię takie prace ale nie mam za bardzo miejsca.Kilka skrzynek sie udało ale gdzie mi tam do Mistrzów jakich mamy na Triodzie.Największym problemem z jakim sie spotkałem jest warzenie się komponentów.Najlepiej byłoby używać materiałów od jednego producenta ale to nierealne.
Renowuję sporo blaszanych obudów do sprzętu vintage z lat 70-ych i tu inne wyzwania.
Np obudowa Grundiga R 45 za nic nie chciała się pomalować metalikiem i wciąż miałem kilka tęczowych kółek.Okazało się że była puktowo(!) namagnesowana i pigment się zbierał.
Prawdziwym wyzwaniem jest podmalowanie ubytków lakierów proszkowych chyba vinylowanych na obudowach z alu firmy Wega.
Przyjemnej restauracji.
Pozdrawiam T
Renowuję sporo blaszanych obudów do sprzętu vintage z lat 70-ych i tu inne wyzwania.
Np obudowa Grundiga R 45 za nic nie chciała się pomalować metalikiem i wciąż miałem kilka tęczowych kółek.Okazało się że była puktowo(!) namagnesowana i pigment się zbierał.
Prawdziwym wyzwaniem jest podmalowanie ubytków lakierów proszkowych chyba vinylowanych na obudowach z alu firmy Wega.
Przyjemnej restauracji.
Pozdrawiam T
-
- 25...49 postów
Ja wlasnie stalem sie posiadaczem radia lampowego, i chcialbym sie dowiedziec jaki jest orientacyjny koszt renowacji skrzynki. Polozenie od nowa politury, uzupelnienie ubutkow (kilka wgniecen i rys na obudowie, fornir kompletny na szczescie), na skrzynce sa orginalne napisy przy potencjometrach i chcialbym je zachowac.
Troche niewyrazne zdjecie:
Dokladam zdjecie napisow:
Troche niewyrazne zdjecie:
Dokladam zdjecie napisow:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Witam !
Wydaje mi się ,że zasadnicze pytanie to jest : czy Ktoś się podejmie renowacji ? Dla takiego radia warto jest dać każdą kwotę pod warunkiem , że renowacja będzie wykonana zgodnie z duchem epoki + to co sobie życzysz , czyli zachowanie opisów przy potencjometrach.
Ja się nie podejmuję renowacji , jakbyś przypadkiem mnie pytał ; z obawy że nie sprostam zadaniu.
P.s.
Jak już będziesz dawał Komuś do renowacji to niech Ci wcześniej pokaże kilka odnowionych przez Niego przedmiotów.
Pozdrawiam i gratuluję pięknego nabytku.
Wydaje mi się ,że zasadnicze pytanie to jest : czy Ktoś się podejmie renowacji ? Dla takiego radia warto jest dać każdą kwotę pod warunkiem , że renowacja będzie wykonana zgodnie z duchem epoki + to co sobie życzysz , czyli zachowanie opisów przy potencjometrach.
Ja się nie podejmuję renowacji , jakbyś przypadkiem mnie pytał ; z obawy że nie sprostam zadaniu.
P.s.
Jak już będziesz dawał Komuś do renowacji to niech Ci wcześniej pokaże kilka odnowionych przez Niego przedmiotów.
Pozdrawiam i gratuluję pięknego nabytku.
-
- 25...49 postów
Dlatego nie zamierzam sie na nim uczyc kladzenia politury. Brakuje niestety tylnej scianki, nigdzie nie moge natrafic na zadne zdjecie jak ona wygladala, moze ktos wie? Dorzucam jeszcze jedno zdjecie pieczeci umieszczonej na tylnym, dolnym rancie skrzynki:
-
- 625...1249 postów
Zapoznaj się z tą stroną:
http://zbr.info.pl/Politura%20szelakowa ... mponu.html
Znajdziesz tam dorobek tego konserwatora. Możesz go zapytać czy podejmie się tej pracy.
Gratuluję nabytku.
Pozdrawiam
http://zbr.info.pl/Politura%20szelakowa ... mponu.html
Znajdziesz tam dorobek tego konserwatora. Możesz go zapytać czy podejmie się tej pracy.
Gratuluję nabytku.
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Witam !
Co do tylnej scianki to nie wszystkie radia z lat trzydziestych je posiadały. Philco w latach 34-36 szczególnie w popularnych modelach nie dawał żadnych ścianek. Sprawdż , czy są jakieś uchwyty -mocowania do tylnej ścianki.
Pozdrawiam ed_net.
Co do tylnej scianki to nie wszystkie radia z lat trzydziestych je posiadały. Philco w latach 34-36 szczególnie w popularnych modelach nie dawał żadnych ścianek. Sprawdż , czy są jakieś uchwyty -mocowania do tylnej ścianki.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 25...49 postów
Dzieki chlopaki za podpowiedzi. Napisalem maila, zobaczymy czy ten Pan sie podejmie i czy bedzie mnie stac na jego uslugi. Co do tylnej scianki to sa w skrzynce taki klocki ze sladami ze cos bylo kiedys tam przykrecone, dodatkowo jakies wkrecone haczyki w gornej czesci ktorych przeznaczenia nieznam.
-
- 125...249 postów
Tak wygląda moja skrzynka Elektrita Superior Z po "wizycie" u politruka.
-
- 125...249 postów
I jeszcze jedno ujęcie.