Wzamcniacz lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzamcniacz lampowy
Witam.
Mam takie lampy: 6S19P, ECL80, 6C4P, E80CF, 6Ż1P, ECH84, 6AQ5, 6Ż9P, 6N1P, SG1P, 6H2P wiekszość po kilka sztuk.
Do tego mam też chassis od radia Trubadur bez lamp.
Czy da się z wykorzystniem tych elementów zrobić wzmacniacz lampowy?
Pozdrawiam Piotr.
Mam takie lampy: 6S19P, ECL80, 6C4P, E80CF, 6Ż1P, ECH84, 6AQ5, 6Ż9P, 6N1P, SG1P, 6H2P wiekszość po kilka sztuk.
Do tego mam też chassis od radia Trubadur bez lamp.
Czy da się z wykorzystniem tych elementów zrobić wzmacniacz lampowy?
Pozdrawiam Piotr.
Re: Wzamcniacz lampowy
Jakiś się da... zaleźy czego oczekujesz...
Jakis prosty wzmacniacz stereo. Które z tych lamp się nadają?
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Tylko ECL80, jak masz dwie sztuki.
viewtopic.php?f=8&t=13349&p=154063#p154063
viewtopic.php?f=8&t=13349&p=154063#p154063
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Jaką moc miał by taki wzmacniacz na ECL80?
6N1P na przedwzmacniacz możesz śmiało dawać, chociaż ECL80 ma już w sobie triodę...
"Energia elektryczna jest wszech obecna w nieograniczonych ilościach i może zasilać maszynerię świata bez potrzeby węgla, gazu czy innych paliw..." - Nikola Tesla
No co wy... A z 6AQ5 to niby końcówki się zrobić nie da? Przecież to EL90 czyli elektrycznie 6V6; 6L31; 6P1P; 6P6S itd...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ech... powtórzę się raz jeszcze. Wzmacniacza nie robi się z lamp, tylko z transformatorów.
Mając odpowiednie transformatory zawsze jakieś lampy się dobierze, czy z zapasów, czy za kilka złotych.
W drugą stronę jest gorzej. Trzeba zamówić/znaleźć transformatory i resztę drogich części do przypadkowo zdobytych lamp (wartych najwyżej kilkanaście złotych). A jeżeli przez przypadek lampa okaże się wadliwa, zużyta, albo po prostu się stłucze?
Mając odpowiednie transformatory zawsze jakieś lampy się dobierze, czy z zapasów, czy za kilka złotych.
W drugą stronę jest gorzej. Trzeba zamówić/znaleźć transformatory i resztę drogich części do przypadkowo zdobytych lamp (wartych najwyżej kilkanaście złotych). A jeżeli przez przypadek lampa okaże się wadliwa, zużyta, albo po prostu się stłucze?
Mam 9 tych lamp 6AQ5, NOS, Toshiba Japan. Jaki to koszt transformatory i reszta elementów do nich ?
Już patrzyłem na allegro i transformatory głośnikowe nie są tanie.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Panie Piotrze ostatni Pana wpis trzeba zawiesić na forum jako preambuła.
Pozdrawiam
tedi.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Transformatr wyjściowy to jeden z najważniejszych elementów wzmacniacza, od jego parametrów zależy min. pasmo przenoszenia budowanego przez Ciebie wzmacniacza. - Piotr słusznie zauważa, że budowę lepiej zaczynać od zdobycia traf głośnikowych.xpiotrekf pisze:Już patrzyłem na allegro i transformatory głośnikowe nie są tanie.
Jeśli ma to być jakiś mały wzmacniacz do radia to można zastosować względnie tanie transformatory TG2.5-1-666, chociaż ostatnio ich ceny poszły do góry.
Z tańszych nowych traf o dość dobrych parametrach polecam TG5-001 od INDEL`a. http://sklep.lampyelektronowe.pl/?10,tg ... owy-(el84) można go też kupić trochę taniej w hurtowni INDEL. Te trafo nadaje sie do 6AQ5, koszt budowy podbije też o jakieś (50-100zł) transformator sieciowy. Nalerzy dodać do tego koszt wykonania lub zakupu gotowego chassis np. ze sklepu dla "Gitarników" (Amptone sprzedaje fajne "szaski"), koszta reszty elementów można uznać za pomijalne w porównaniu do wcześniej wymienionych części wzmacniacza.
Budowa wzmacniacza lampowego dla osoby początkującej może wydawać się dość kosztowną "zabawą" ale z czasem jak już nazbierasz sobie "zaplecze materiałowe" to konstrukcje SE nie powinny stanowić problemu.
PS.
Do czego ma służyć ten wzmacniacz? (Do słuchania muzyki w domu czy do grania na gitarze?)
Do słuchania muzyki, ale nie sądziłem to aż tak duże koszty.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Wybacz, że się czepiam, ale może wreszcie się dowiem co znaczy "te trafo"Maciek1 pisze:Te trafo

Rozumiem twoją konsternację, przyznaję że w swojej wypowiedzi przekroczyłem pewne granice poprawności językowej oraz
"uslanogwienia". Pisząc "Te trafo" miałem na celu wskazanie koledze Xpiotrekf, że ów transformator produkwany przez zakłady "INDEL" nadaje się do zastosowania jako transformator wyjściowy dla lampy 6AQ5/EL90 pracującej w układzie Single Ended.
Mam nadzieję że nie wprowadziłem w trwałą konfuzję również innych użytkowników.
"uslanogwienia". Pisząc "Te trafo" miałem na celu wskazanie koledze Xpiotrekf, że ów transformator produkwany przez zakłady "INDEL" nadaje się do zastosowania jako transformator wyjściowy dla lampy 6AQ5/EL90 pracującej w układzie Single Ended.

Mam nadzieję że nie wprowadziłem w trwałą konfuzję również innych użytkowników.