Odbiornik lampowy UKF-fm mono
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Odbiornik lampowy UKF-fm mono
Schemat układu w wersji z EABC80 i stopniem mocy pp na ECL86.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ten odbiornik zagra, ale tylko w pobliżu nadajników. Czemu?
Mieszacz na triodzie bez dodatniego sprzężenia zwrotnego dla p.cz. da b. małe wzmocnienie przemiany. Uzyskasz co najwyżej 10 krotne wzmocnienie. Kolejny stopień - tylko jeden i to na przeciętnej pentodzie. Jeśli już tak oszczędzasz to daj EF183 czy EF184. Dwukrotnie większe wzmocnienie p.cz. uzyskasz. Kolejny problem wg mnie - przy tak niskim wzmocnieniu zrezygnuj z diod próżniowych w detektorze stosunku - koniecznie. Przejdź na diody półprzewodnikowe - obniżysz próg demodulacji. Wzmacniacz przeciwsobny - hmm wg w tym odbiorniku to przesada...
Moje propozycje
Zrób normalną głowicę. Jeśli nie chcesz mostka w mieszaczu to zastosuj to co robiono za wielką wodą. Oddzielny mieszacz na pentodzie i oddzielna heterodyna. Polecam PCF801 - mimo iż wspólna katoda zmusi do nieszablonowego podejścia do heterodyny jesłi zechcesz przestrajać elektronicznie.
Inne lampy - od biedy 6F1P czyli ECF80, ECF82. Warto sie pochylić nad radzieckimi 6Ż38P, ale za to niestety dodatkowa trioda dla oscylatora (albo 6Ż1P w połączeniu tirodowym).
Wzmacniacz w.cz. - masz do wyboru:
- zwykły o podstawie mieszanej lub siatkowej. Lampy - np. EC92, 6S4P, EC86.
- kaskoda - ECC88 lub 6S3P + 6S4P (6S3P i 6S4P - sa praktycznie identyczntymi lampami ale inny ukłąd wyprowadzeń czyni - 6S3P zoptymalizowaną do układów w.cz. o podstawie katodowej a 6S4P do ukłądów w.cz. o podstawie siatkowej)
- użyj tzw neutrody - czyli EC900 albo lątwiejszej do nabycia PC900.
Polecam zawziąć się i zdobyć PC900 i zrobić zgrabną głowice PC900 + PCF801. miałem w rękach radio stereo Philipsa z malutką głowicą UKF na dwóch PC900 - czułość rewelacyjna. (p.cz. w tym radiu to tylko dwie lampy ECH81 i EF183).
Zawsze możesz podpatrzeć -> (wiem inną lampę dla wzmanciacz w.cz. trzeba użyć...) http://www.jogis-roehrenbude.de/UKW-Pro ... eibung.htm
tor p.cz.
Jako minimum dwie lampy. Polecam dwie EF183, tania, spore wzmocnienie.
Detektor stosunku - przy powyższej koncepcji możesz dać diody próżniowe (choć półprzewodnik będzie lepszy...).
Wzmacniacz m.cz. - wg Twojego uznania.
mi chodzi po głowie inna konstrukcja. Na przeszkodzie stoi czas i niedobór kasy (okrutny kryzys, w moim mieście gigantyczne bezrobocie - oficjalnie 35% czyli totalna zapaść gospodarcza
...).
Głowica UKF na lampie ECC85 z radia Grundig. Z diodą ARCz. Żeby było ciekawiej to wzmacniacz w.c.z jest też wzmacniaczem dla ARCz (przy okazji "odwraca" ch-kę przestrajania ARCz).
Pierwszy stopień p.cz. - 6K13P (EF183) z klasycznym ARW (czemu o tym później).
Drugi stopień p.cz. - EF80 z ARW poprzez trzecią siatkę
Ogranicznik - 6BN6
2 ogranicznik i driver demodulatora - pentoda z lampy ECF82.
Demodulator - detektor stosunku na diodach Ge (gotowy filtr)
Przedwzmacniacz m.cz. - trioda z ECF82
Wzmacniacz mocy - EL95
Oczka magiczne: dwa: EF87 i EAM86
Cztery funkcje:
Poziom sygnał z wejścia ogranicznika 6BN6,
Poziom sygnału z demodulatora FM,
Poziom interferencji (tzw "multipath")
Wskaźnik wysterowania audio.
Dlaczego ARW? Lampa 6BN6 jest świetnym ogranicznikiem. Ale niestety nie można podać za dużego sygnału na jej wejście. Ogranicza od około 1.5 - 2V na siatce i z dobrym efektem robi do dla sygnału mniejszego niż 20 - 30V.
Ideałem byłoby tak się wpasować aby dla słabych sygnałów 6BN6 jeszcze nie ograniczała a robił to detektor stosunku.
Mieszacz na triodzie bez dodatniego sprzężenia zwrotnego dla p.cz. da b. małe wzmocnienie przemiany. Uzyskasz co najwyżej 10 krotne wzmocnienie. Kolejny stopień - tylko jeden i to na przeciętnej pentodzie. Jeśli już tak oszczędzasz to daj EF183 czy EF184. Dwukrotnie większe wzmocnienie p.cz. uzyskasz. Kolejny problem wg mnie - przy tak niskim wzmocnieniu zrezygnuj z diod próżniowych w detektorze stosunku - koniecznie. Przejdź na diody półprzewodnikowe - obniżysz próg demodulacji. Wzmacniacz przeciwsobny - hmm wg w tym odbiorniku to przesada...
Moje propozycje
Zrób normalną głowicę. Jeśli nie chcesz mostka w mieszaczu to zastosuj to co robiono za wielką wodą. Oddzielny mieszacz na pentodzie i oddzielna heterodyna. Polecam PCF801 - mimo iż wspólna katoda zmusi do nieszablonowego podejścia do heterodyny jesłi zechcesz przestrajać elektronicznie.
Inne lampy - od biedy 6F1P czyli ECF80, ECF82. Warto sie pochylić nad radzieckimi 6Ż38P, ale za to niestety dodatkowa trioda dla oscylatora (albo 6Ż1P w połączeniu tirodowym).
Wzmacniacz w.cz. - masz do wyboru:
- zwykły o podstawie mieszanej lub siatkowej. Lampy - np. EC92, 6S4P, EC86.
- kaskoda - ECC88 lub 6S3P + 6S4P (6S3P i 6S4P - sa praktycznie identyczntymi lampami ale inny ukłąd wyprowadzeń czyni - 6S3P zoptymalizowaną do układów w.cz. o podstawie katodowej a 6S4P do ukłądów w.cz. o podstawie siatkowej)
- użyj tzw neutrody - czyli EC900 albo lątwiejszej do nabycia PC900.
Polecam zawziąć się i zdobyć PC900 i zrobić zgrabną głowice PC900 + PCF801. miałem w rękach radio stereo Philipsa z malutką głowicą UKF na dwóch PC900 - czułość rewelacyjna. (p.cz. w tym radiu to tylko dwie lampy ECH81 i EF183).
Zawsze możesz podpatrzeć -> (wiem inną lampę dla wzmanciacz w.cz. trzeba użyć...) http://www.jogis-roehrenbude.de/UKW-Pro ... eibung.htm
tor p.cz.
Jako minimum dwie lampy. Polecam dwie EF183, tania, spore wzmocnienie.
Detektor stosunku - przy powyższej koncepcji możesz dać diody próżniowe (choć półprzewodnik będzie lepszy...).
Wzmacniacz m.cz. - wg Twojego uznania.
mi chodzi po głowie inna konstrukcja. Na przeszkodzie stoi czas i niedobór kasy (okrutny kryzys, w moim mieście gigantyczne bezrobocie - oficjalnie 35% czyli totalna zapaść gospodarcza

Głowica UKF na lampie ECC85 z radia Grundig. Z diodą ARCz. Żeby było ciekawiej to wzmacniacz w.c.z jest też wzmacniaczem dla ARCz (przy okazji "odwraca" ch-kę przestrajania ARCz).
Pierwszy stopień p.cz. - 6K13P (EF183) z klasycznym ARW (czemu o tym później).
Drugi stopień p.cz. - EF80 z ARW poprzez trzecią siatkę
Ogranicznik - 6BN6
2 ogranicznik i driver demodulatora - pentoda z lampy ECF82.
Demodulator - detektor stosunku na diodach Ge (gotowy filtr)
Przedwzmacniacz m.cz. - trioda z ECF82
Wzmacniacz mocy - EL95
Oczka magiczne: dwa: EF87 i EAM86
Cztery funkcje:
Poziom sygnał z wejścia ogranicznika 6BN6,
Poziom sygnału z demodulatora FM,
Poziom interferencji (tzw "multipath")
Wskaźnik wysterowania audio.
Dlaczego ARW? Lampa 6BN6 jest świetnym ogranicznikiem. Ale niestety nie można podać za dużego sygnału na jej wejście. Ogranicza od około 1.5 - 2V na siatce i z dobrym efektem robi do dla sygnału mniejszego niż 20 - 30V.
Ideałem byłoby tak się wpasować aby dla słabych sygnałów 6BN6 jeszcze nie ograniczała a robił to detektor stosunku.
-
- 3125...6249 postów
Re:
O ile w ogóle wzbudzi się heterodyna. Nie widzę tam żadnego sprzężenia zwrotnego, chyba że przez pojemność Cag. Tak więc mielibyśmy w siatce i anodzie dwa obwody nastrojone na inne częstotliwości, do tego jeszcze pierwszy z nich jest mocno tłumiony anteną. Nie liczyłbym tu na jakikolwiek odbiór, nawet sygnałów z generatora. Należałoby poradzić Autorowi aby zapoznał się z budową samodrgającego mieszacza UKF na triodzie, ze zrozumieniem do czego który element służy. Ale już w tej sytuacji, przy zaprezentowanym podejściu faktycznie będzie pewniejszy mieszacz na pentodzie z oddzielną heterodyną, bez względu na większe szumy.STUDI pisze:Ten odbiornik zagra, ale tylko w pobliżu nadajników.
-
- 1875...2499 postów
Witam
Wiem ,że w radiu grundiga zostawano podobny schemat do głowicy która jest w radiu które buduj .
http://oldradio.pl/karta/679/Radiola_Gr ... 040_W.html
interesował by mnie więc schemat radia Grundig Musikschrank 6040 W
pozdrawiam
Wiem ,że w radiu grundiga zostawano podobny schemat do głowicy która jest w radiu które buduj .
interesował by mnie więc schemat radia Grundig Musikschrank 6040 W
pozdrawiam
-
- 1875...2499 postów
poprawka do schematu cz1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Nadal brniesz w ciemno, dorzucając kolejne elementy w sposób całkowicie chaotyczny, i oczekujesz że w końcu zadziała. Obecnie możesz oczekiwać że heterodyna wreszcie się wzbudzi: na częstotliwości... pośredniej 

-
- 1875...2499 postów
Interesował by mnie schemat tego radia co w linku :
-
- 3125...6249 postów
Ponieważ zakarbowałeś sobie że glowica ma być na jednej EC92 a w żadnym wypadku na ECC85, jak niemal wszędzie? Koniecznie chcesz zagłuszać sąsiadom odbiór? Bo jeżeli nie - to dowiedz się najpierw co to takiego mostek heterodyny, i uwzględnij go na schemacie.
-
- 1875...2499 postów
Witam
Głowica będzie jednak z pracowała na lampach :ECC85 i EF80 ponieważ udało mi się kupić na allegro sprawną używaną fabryczną głowice UKF z radia RFT Dominate
schemat podeśle niedługo.
Zakres częstotliwości to 88MHz-100MHz.
Pozdrawiam
Głowica będzie jednak z pracowała na lampach :ECC85 i EF80 ponieważ udało mi się kupić na allegro sprawną używaną fabryczną głowice UKF z radia RFT Dominate
schemat podeśle niedługo.
Zakres częstotliwości to 88MHz-100MHz.
Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
EF80 jako mieszacz na ten zakres częstotliwości będzie miał niezbyt dobre parametry, Dużo lepiej będzie działać tu EF184.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 1875...2499 postów
ze schematu radia dominate wynika że jako mieszacz i heterodyna pracuje ECC85 a EF80 jako pierwszy stopień pośredniej
-
- 3125...6249 postów
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 8_05_1.htmCHOPIN66 pisze:ze schematu radia dominate wynika że jako mieszacz i heterodyna pracuje ECC85 a EF80 jako pierwszy stopień pośredniej
Trzy stopnie p.cz. FM w zupełności wystarczą aby zbudować odbiornik UKF stereo. Jeżeli nie przewiduje się odbioru AM-można zamiast lampy ECH81 użyć jakiejś innej, pozwalającej osiągnąć większe wzmocnienie: EF89, EF80 a nawet EF184. Szczególnie w ostatnim stopniu warto zastosować lampę o krótkiej charakterystyce (EF80 lub EF184) co polepszy działanie ograniczające. Stosując w tym miejscu selektodę (EF85, EF89 lub EBF89) warto zastosować w końcowym stopniu wzmacniacza p.cz. pętlę ARW z wykorzystaniem siatki trzeciej, tak jak to zrobiono np. w odbiorniku Orion: http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... _ar602.htm
-
- 1875...2499 postów
Witam
dziękuje za radę będę o tym pamiętał przy budowie układu
Narzazie będzie to odbiornik monofoniczny , wiadomo jeśli wszystko będzie działać to przyszłości nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby rozbudować odbiornik o do stereo.
Czy w tym wypadku lepsze będą diody próżniowe czy germanowe (wykorzystując filtry od Sarbandry)
pozdrawiam
dziękuje za radę będę o tym pamiętał przy budowie układu
Narzazie będzie to odbiornik monofoniczny , wiadomo jeśli wszystko będzie działać to przyszłości nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby rozbudować odbiornik o do stereo.
Czy w tym wypadku lepsze będą diody próżniowe czy germanowe (wykorzystując filtry od Sarbandry)
pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
Jedne i drugie się nadają: już w dwustopniowym wzmacniaczu p.cz na lampach ECH81 i EBF89 można uzyskać kilkadziesiąt woltów napięcia p.cz. na wyjściu. W roli detektora stosunkowego (lub dyskryminatora fazy) lepsza będzie w odbiorniku stereo śmieciówka EAA91 niż lampa EABC80, jako że z uwagi na uziemioną katodę użyteczność triody lampy EABC80 będzie w stereodekoderze problematyczna.CHOPIN66 pisze:Czy w tym wypadku lepsze będą diody próżniowe czy germanowe (wykorzystując filtry od Sarbandry)
-
- 1875...2499 postów
czyli jeśli chciał bym zastosować diody germanowe to czy miało by to jakiś wpływ jeśli zastosował bym diody AAP152 (takie akurat posiadam )zamiast DOG58 .