Punkt pracy KT88

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Punkt pracy KT88

Post autor: slawekt »

Witam wszystkich
Mam prosbe , jakis czas temu kupilem okazyjnie transformatory Lundahl ll1679 , transformator mocy i dlawiki. Jako ze posiadam kwartet lamp KT88 zastanawiam sie czy mozna z tego zestawienia zlozyc dobrz brzmiacy wzmacniacz .
Dane traf wyjsciowych:
impedancja 2k6 - 4k5 - 9k7 z odczepami UL 36%
Transformator mocy daje mi 2x 470V po wyprostowaniu i filtrowaniu i obciazeniu ok.100 - 120mA transformator ma nastepujace uzwojenia;
2x 340V-400mA
2x 100V-100mA
2x 6,3V- 8A
2x 6,3V -3A

Moje pytanie brzmi , ktora impedancja jest najbardziej odpowiednia dla lamp KT88?
Jak sie zabrac do wyznaczenia optymalnych warunkow pracy lampy przy zalozeniu ze mam okreslona impedancje i napiecie na anodzie ?
Z gory dziekuje i przepraszam za nie uzywanie polskich znakow (mieszkam poza krajem)
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Re: Punkt pracy KT88

Witam
Wykreslilem krzywe obciazenia dla klasy A i B dla Ia=470V ,Ia=60mA i Raa=4.5k
kt88 ul.jpg
Moge policzyc P dla klasy A dla jednej Kt88:
P=sq(470-334)/2*1125 = 8.2W
czyli dla obu bede mial 16.4W
Minimalne napiecie
Ua=60V
Maksymalne napiecie
Ua=470-60=410V pk
czyli Vrms anoda do anoda
Va-arms= 2*410* 0.707= 579.74 V
Maksymalna moc klasa AB
Pab=sqVrms/4500=74W

i co dalej ? czy to jest dobry punkt pracy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Witam
Jeszcze jeden wykres tym razem z uwzglednieniem max. mocy admisyjnej -42W
W przypadku Kt88 podawana jest wartosc maksymalna 42W i wartosc projektowa 35W , czy powinienem wziasc pod uwage 35W?
kt88 ul_.jpg
Dla klasy B czesc wykresu znajduje sie ponad max wartoscia admisyjna , czy to zle ?
A z kolei prost dla klasy A nie zbliza sie do maximum .
Ktokolwiek pomoze?
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Czym mam sie kierowac przy wyborze punktu pracy?
Powinienem podniesc wartosc pradu spoczynkowego, dzieki czemu zwieksze ilosc klasy A i zmniejsze znieksztalcenia .Powiedzmy tak jak druga zielona linia na wykresie:
kt88 ul__.jpg
Jak policzyc znieksztalcenia dla UL w klasie AB?
Odpowie ktos , czy wiem ale nie powiem zasada opanowala to forum?
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Pomoze mi ktos?
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Mocy admisyjnej bym nie przekraczał.
Są w internecie metody analizy graficznej - z wyrysowanych prostych obcuiążenia można wyliczyć zniekształcenia.
Czy widziałeś może te wyniki:
http://www.pmillett.com/push-pull_kt88_ ... er_pcb.htm
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Dziekuje za odpowiedz
Wydaje mis sie ze mocy admisyjnej nie przekraczam , punkt spoczynkowy jest pod krzywa 42W, chwilowe wykroczenie prostej(krzywej) w klasie B raczej nie jest niebezpieczne - niech mnie ktos skoryguje jesli sie myle. Wiaze sie to z kolejnym pytaniem jak policzyc czy te chwilowe wykroczenie ponad dopuszczalne Pd jest w granicach bezpieczenstwa?
Widzialem , ale on uzywa 6k6 transformator wyjsciowy.
Ja myslalem o troche innej topologii wzmacniacza - transformatorze wejsciowym odwracajacym faze , parze pentod polaczonych jako triody w ukladzie LTP i transformatorze miedzystopniowym . Jest to nastepny etap , w tym momencie chcialbym wyznaczyc parametry pracy stopnia wyjsciowego a dopiero wtedy zastanowie sie nad topologia drivera.
Zastanawiam sie nad zmiana transformator mocy , zejsc moze troche nizej z napieciem , podciagnac prad by zyskac troche wiecej klasy A.
Pozdrawiam
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Witam
Wrysowalem jeszcze jedna prosta obciazenia dla 70mA i 470V
kt88 ul__.jpg
czy bedzie to juz zbyt wiele , w punkcie pracy moc wydzielona na anodzie 32.9W.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

O, dawno nie zaglądałem do tego działu, bo myślałem, że odpowiadających będzie na pęczki, a tu susza...

No to do dzieła:

1. Z możliwości, które masz do wyboru zerknijmy na 4k5 i 9k7.
Na początku przyjmujemy napięcie zasilania. Jeżeli zastosujesz mostek półprzewodnikowy powinno ono wynieść około 470V, z czego około 40V zostanie przez rezystor katodowy na polaryzację. Zakładam, że polaryzacja będzie automatyczna dlatego, że twój transformator nie ma odpowiedniego uzwojenia do polaryzacji.
Tak więc mamy do dyspozycji mniej więcej 430V. Zakładając tracenie spoczynkowo mocy 35W na anodzie da to prąd 80mA. Przy takim prądzie i obciążeniu 4k5 amplituda napięcia anodowego w klasie A wyniesie 180V, czyli poniżej 250V wchodzimy w klasę B. Przy ua=50V mamy wtedy ia=340mA, co daje Po=65W.
Nie widzę, żeby gdzieś były przekroczone dopuszczalne parametry, ale jest inny problem:
Takie duże wejście w klasę B nie sprawdzi się przy zastosowaniu automatycznej polaryzacji. Może być kłopot. Wydaje mi się, że stała polaryzacja przyniesie lepsze efekty w takiej konfiguracji. Wtedy jednak Ua i tym samym Ug2 wyniesie już 470V. Moce wyjdą jeszcze większe, Po na oko około 75W, więc jeżeli zależy ci na watach, to idź w tą stronę.

Natomiast dla Ra/a=9k7, Ua=430V oraz Ia=80mA otrzymamy piękną klasę A i 30-35W mocy. Gdybym ja robił ten wzmacniacz celowałbym właśnie w ten punkt pracy.

Przepraszam za brak rysunku, ale nie mam pod ręką charakterystyki. Jeżeli któryś punkt rozumowania nie jest jasny, to krzycz, spróbuję opowiedzieć dokładniej.

2. Zniekształceń nie policzysz, trzeba pomierzyć.

3. Topologia sterowania w tym przypadku najlepsza będzie w/g Williamsona, czyli dwie ECC82 albo 6SN7. Wszelkie transformatory międzystopniowe przy pracy bez prądu siatki to nieporozumienie.
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Piotrze dziekuje Ci za odpowiedz.
Z ta polaryzacja to troche sie pospieszylem i kupilem Negative Bias Supply z TentLabs, po trochu z lenistwa , braku czasu (wiekszosc czasu spedzam pracujac poza domem ) i dogodnosci regulacji pradu katody w zakresie do 140mA na lampe.Czyli niestety polaryzacja stala i 470V na anodzie .
Z tymi Watami to tak ze niby ich nie potrzebujemy ale nadmiar nie zawadza, tym bardziej ze przymierzam sie do watozernych kolumienek z Totema , ale z drugiej strony jak zbuduje dobry wzmacniacz to wybiore do niego odpowiednie kolumny .
Mam nadzieje ze jutro skoncze prace troche wczesniej to wrysuje sobie linie obciazenia dla 9k7 .
Jak to jest z ta moca admisyjna dla KT88 , przyjac te 35W jak karty katalogowe zalecaja ?
W tym momencie ze wzgledu na prostote przelaczenia impedancji podaze rownolegle drogami 4k5 i 9k7.
Czyli moj maksymalny prad spoczynkowy dla obu przypadkow moge zalozyc Ia=35/470=75mA.
Z Twoich slow wynika ze glownym czynnikiem decydujacym o wyborze punktu pracy bedzie ilosc klasy A , na co zwrocic uwage w nastepnej kolejnosci ?
I jeszcze jdno pytanie , czy istnieje jakakolwiek roznica (niedogodnosc) pomiedzy wysterowaniem 4k5 i 9k7?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

slawekt pisze:Z ta polaryzacja to troche sie pospieszylem i kupilem Negative Bias Supply z TentLabs, po trochu z lenistwa , braku czasu (wiekszosc czasu spedzam pracujac poza domem ) i dogodnosci regulacji pradu katody w zakresie do 140mA na lampe.Czyli niestety polaryzacja stala i 470V na anodzie .
No ale obowiązku zastosowania przecież nie ma, prawda? Ja bym mimo wszystko dał polaryzację automatyczną. Oczywiście wybór należy do ciebie, ja sugeruję rozwiązanie, które mnie osobiście bardziej się podoba i uwypuklam jego zalety, z których największą jest lepsza stabilność w czasie.
slawekt pisze:Jak to jest z ta moca admisyjna dla KT88 , przyjac te 35W jak karty katalogowe zalecaja ?
Jeżeli nie masz chińskich lamp QQryku, to można wydzielać 42W, natomiast nigdzie nie jest powiedziane, że masz obowiązek obciążać lampę do samych granic wytrzymałości. Możesz też wydzielić na anodzie 25W i będzie dobrze. Obniżona moc zawsze przełoży się na zwiększenie żywotności.
slawekt pisze:Czyli moj maksymalny prad spoczynkowy dla obu przypadkow moge zalozyc Ia=35/470=75mA.
I 80mA dla 430V zakładając wygodne dla lampy 35W. Nie przekreślaj polaryzacji automatycznej. W klasie A przy obciążeniu 9k7 sztywny minus nie ma żadnego sensu, podczas gdy w klasie AB przy 4k5 będzie jak znalazł.
slawekt pisze:Z Twoich slow wynika ze glownym czynnikiem decydujacym o wyborze punktu pracy bedzie ilosc klasy A , na co zwrocic uwage w nastepnej kolejnosci ?
Jak zwykle wybór jest między dużą mocą, a niskimi zniekształceniami. Przy zadanym Ra/a i Ua wielkiego pola manewru nie masz. Sprawdzasz tylko, czy wszystko pasuje do siebie i nie przekracza wartości dopuszczalnych i tyle.
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

W zasadzie nie przekreslam zadnego rozwiazania , czyli do wyboru mam:
- polaryzacja stala - 4k5- 470V
- polaryzacja automatyczna - 9k7-430V , napisales Piotrze ze stala w tym przypadku nie ma sensu , ale czy moze byc zastosowana, jesli tak to nastepna opcja
- polaryzacja stala - 9k7 - 470V
- no i nastepna opcja - nowy transformator mocy i znalezienie napiecia , gzie udzial klasy A bedzie znaczacy czyli jakies 350-400V
Jeżeli nie masz chińskich lamp QQryku, to można wydzielać 42W, natomiast nigdzie nie jest powiedziane, że masz obowiązek obciążać lampę do samych granic wytrzymałości. Możesz też wydzielić na anodzie 25W i będzie dobrze. Obniżona moc zawsze przełoży się na zwiększenie żywotności.
W przypadku jesli pozostane przy moim 430V albo 470V , wyzsza moc powinna przelozyc sie na mniejsze znieksztalcenia , nieprawdaz?
I jeszcze jedno pytanie , jak to jest z ta krzywa klasy B , normalnie wartosci chwilowe przekraczaja moc admisyjna, czy jest jakas metoda oszacowania kiedy staje sie to niebezpieczne ?
Dziekuje i zycze Milej Nocy
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

slawekt pisze:no i nastepna opcja - nowy transformator mocy i znalezienie napiecia , gzie udzial klasy A bedzie znaczacy czyli jakies 350-400V
Ale przy Ra/a=9k7 i obecnym Ua masz klasę A. Bardziej A już nie będzie. Wydaje mi się, że masz do dyspozycji dwa bardzo sensowne rozwiązania i nie ma co wyrzucać pieniędzy na kolejne transformatory.
W pierwszej opcji (Ra/a=4k5, klasa AB) masz pierwsze 15W w klasie A.
slawekt pisze:W przypadku jesli pozostane przy moim 430V albo 470V , wyzsza moc powinna przelozyc sie na mniejsze znieksztalcenia , nieprawdaz?
Wyższa moc wydzielana w anodzie tak. Ale obawiam się, że będą to różnice znikome, więc nie wiem czy jest sens podkręcać zanadto.
Natomiast wyższa moc wyjściowa to już zazwyczaj większe zniekształcenia, gdyż klasa A (układ o niższej mocy) zapewni niższe zniekształcenia od klasy AB (wyższa moc wyjściowa).
slawekt pisze:jak to jest z ta krzywa klasy B , normalnie wartosci chwilowe przekraczaja moc admisyjna, czy jest jakas metoda oszacowania kiedy staje sie to niebezpieczne ?
W klasie B jest łatwo, ale zazwyczaj mamy do czynienia z klasą AB. Obliczenie tego na piechotę jest dość skomplikowane, ale przy odrobinie wprawy można sprawę poprawnie oszacować. Nie podejmuję się podać porządnego i zrozumiałego przepisu w dziale dla początkujących :oops:
Oczywiście przekraczaniem hiperboli mocy przez linię obciążenia się nie przejmuj. Jeżeli nie zaznaczono inaczej, to wszystkie wartości dopuszczalne tyczą się średnich za okres.
slawekt
20...24 posty
20...24 posty

Cos nie moge zasnac , wiec jeszcze jedno pytanie , a mianowicie czulosc wzmacniacza .
Zalozmy , ze lampy mocy sa spolaryzowane napieciem -50V , czyli do pelnego wysterowania potrzebuje
100V szczyt-szczyt , czyli ~35.3Vrms., projektujac przedwzmacniacz jaka wartosc napiecia wejsciowego powinienem przyjac , przy zalozeniu ze wejscie to standardowe Cd z sygnalem wyjsciowym 2Vrms?
Przegladalem rozne karty katalogowe i czulosc jest podawana od 480mVrms do 780Vrms ,
dziekuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Dawniej standardem było 0,775V. Cokolwiek z zakresu 0,3 - 1V będzie w porządku.