Filtr RIAA

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

e1mo
4 posty
4 posty

Filtr RIAA

Post autor: e1mo »

Witam

Mam taki oto układ przedwzmacniacza z korekcją RIAA. Czy mógłby ktoś wytłumaczyć dokładnie, na jakiej zasadzie działa filtr w tym układzie ?

Obrazek

Wiem, że kondensatory C105, 106, 107 i 108, razem z rezystorami R10 i R11, tworzą filtr górnoprzepustowy (po zwinięciu kondensatorów i rezystorów otrzymałem rezystor zbocznikowany kondensatorem, tak więc wnioskuję, że będzie to "przepuszczać" częstotliwości wyższe), który jest podłączony na katodę pierwszej triody, tworząc ujemne sprzężenie zwrotne (jako że trioda 1 i 2 tworzą układ WK - WK, tak więc mamy sygnał odwrócony w fazie względem sygnału na wejściu.) Dzięki takiemu zabiegowi układ tłumi częstotliwości wyższe, wzmacniając basy.

Czy mój tok rozumowania jest poprawny, czy błądzę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Filtr RIAA

Post autor: tszczesn »

e1mo pisze:Czy mój tok rozumowania jest poprawny, czy błądzę?
Jest poprawny. Tak właśnie działa korektor RIAA. Zauważ tylko, że masz tam dwa obwody RC, dające różną siłę tłumienia dla różnych częstotliwości. bo charakterystyka RIAA nie jest prostoliniowa.
e1mo
4 posty
4 posty

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pytałem, bo nie byłem pewny czy taki filtr jest poprawny, w literaturze dot RIAA (np w książce Morgana Jonesa) takiego rozwiązania nie widziałem
e1mo
4 posty
4 posty

Witam

Przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale po przerwie wróciłem do projektu :) Preamp udało sie mię polutować, i odpalić, i co najważniejsze GRA :) ściągnąłem z niego charakterystykę RIAA,
Obrazek
jednak nie rozumiem skąd autor projektu dobrał takie a nie inne wartości elementów filtrów RIAA ? Bo rozrysowałem sobie elementy tych filtrów,
Obrazek
tylko nie jestem pewny który odpowiada za którą stałą czasową (i dlaczego) Licząc T=RC nijak mi to nie wychodzi ;/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

e1mo pisze:Witam

Przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale po przerwie wróciłem do projektu :) Preamp udało sie mię polutować, i odpalić, i co najważniejsze GRA :) ściągnąłem z niego charakterystykę RIAA,
Obrazek
jednak nie rozumiem skąd autor projektu dobrał takie a nie inne wartości elementów filtrów RIAA ? Bo rozrysowałem sobie elementy tych filtrów,
Obrazek
tylko nie jestem pewny który odpowiada za którą stałą czasową (i dlaczego) Licząc T=RC nijak mi to nie wychodzi ;/
Górny obwód ma 75µs, dolny 6600µs.
e1mo
4 posty
4 posty

Po raz kolejny dzięki za pomoc, teraz już zakumałem o co biega :) Ciekawe, że pomimo dwóch stałych czasowych (chyba około 20 Hz, i pewnie dlatego niskie tony są ciut bardziej tłumione, i 2122Hz), charakterystyka nie wygląda tak tragicznie.

Wychodzi na to że układ nie jest zgodny z RIAA, trzebaby zmodyfikować ciut układ filtrów. Ale juz teraz dla mnie wszystko jasne, jeszcze raz dzieki za pomoc, mozna ewentualnie zamknąć.

Pozdrawiam