Kolumna basowa 1x15"+tweeter
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Kolumna basowa 1x15"+tweeter
Witam
Przymierzam się do zabudowania głośnika Celestion K15T-100 w obudowie BR do tego tweeter.
Chcę się wzorować na kolumnie SWR golight 1x15, ale nie mam pojęcia jakich wymiarów jest BR.
Przymierzam się do zabudowania głośnika Celestion K15T-100 w obudowie BR do tego tweeter.
Chcę się wzorować na kolumnie SWR golight 1x15, ale nie mam pojęcia jakich wymiarów jest BR.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
-
- 375...499 postów
Re: Kolumna basowa 1x15"+tweeter
Fs: 35 Hz
Vas: 364,7 L
Xmax: 1,5 mm
Qts: 0,616
SPL(1W): 96 dB
Ten Celestion nie za bardzo nadaje się do obudowy bass-reflex.
Dość wysoki współczynnik Qts i bardzo mała amplituda wychyleń membrany wskazują na zastosowanie w obudowie zamkniętej.
Vas: 364,7 L
Xmax: 1,5 mm
Qts: 0,616
SPL(1W): 96 dB
Ten Celestion nie za bardzo nadaje się do obudowy bass-reflex.
Dość wysoki współczynnik Qts i bardzo mała amplituda wychyleń membrany wskazują na zastosowanie w obudowie zamkniętej.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
-
- 1250...1874 posty
Wyszło po obliczeniach obudowa zamknięta.
Projekt już na ukończeniu, chwilowo brak narożników obicia (i chyba tak zostanie) z przodu będzie krata.
Jak zamontuje głośnik to wrzuce jakieś zdjęcia.
Projekt już na ukończeniu, chwilowo brak narożników obicia (i chyba tak zostanie) z przodu będzie krata.
Jak zamontuje głośnik to wrzuce jakieś zdjęcia.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
-
- 375...499 postów
Jaki głośnik wysokotonowy wybrałeś? Ja w planach mam kolumnę na Eminence Kappa 15 i zastanawiam się, czy np. Tonsil GDWT 9/100FP będzie odpowiedni.
-
- 1250...1874 posty
Dałem coś ze stajni STX`a a dokładnie http://stx.pl/gdwt-10-200-8-pb.html
-
- 375...499 postów
Ciekawy pomysł. Neodymowe, więc zawsze trochę mniejsza waga, chociaż biorąc pod uwagę 8kg Eminence i cieżar obudowy nie jest to wielkim pocieszeniem. Zrobiłeś już tę kolumnę? Jestem ciekawy jak uciąłeś tego STX. Był potrzebny tłumik?
-
- 1250...1874 posty
Zostało wszystko wpakować do kolumny, ale z racji zbliżających się świąt - brak czasu.
Napędzać to będę Centurionem ze stajni Peaveya.
Napędzać to będę Centurionem ze stajni Peaveya.
-
- 375...499 postów
Ja będę napędzał headem własnej produkcji -> http://gitaradiy.pl/artykul/id/45.html . Muszę tylko się zmobilizować i go ostatecznie wykończyć, bo gra już od dawna, ale wciąż nie ma obudowy.
Dużą dałeś obudowę do swojego głośnika? Do mojej Kappy Eminence zaleca coś nieco ponad 100l w bas refleks. To raczej spora paczka jak pod bas, ale z drugiej strony nie może być za mało jak ma nisko schodzić, a bas mam pięciostrunowy, więc zejście się przyda.
Dużą dałeś obudowę do swojego głośnika? Do mojej Kappy Eminence zaleca coś nieco ponad 100l w bas refleks. To raczej spora paczka jak pod bas, ale z drugiej strony nie może być za mało jak ma nisko schodzić, a bas mam pięciostrunowy, więc zejście się przyda.
-
- 625...1249 postów
Fajna konstrukcja. Czy radiatory za bardzo się nie nagrzewają? W tej pozycji są raczej mało efektywne
(tzn. słabo odprowadzają ciepło)

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
-
- 375...499 postów
Nie testowałem jeszcze przy większym wysterowaniu, ale niedługo pewnie to zrobię, bo mam już sztuczne obciążenie. Pełnej mocy długo nie wytrzyma, ale do szybkiego testu się nada. Poza tym aktualnie obciążam go impedancją 8 omów, więc ma nieco lżej. W każdym przy nieco głośniejszym domowym graniu radiatory są lekko ciepłe. Dokręciłem je solidnie do chassis i dałem pastę, więc pełnio ono rolę dodatkowego radiatora. Przy tej powierzchni i grubości (2mm) daje to dodatkową powierzchnię do rozpraszania i bufor na ciepło. Od samych radiatorów cieplejsze są chociażby tranzystory sterujące, czy wręcz gorący pomimo zastosowania radiatora tranzystor, który pracuje w klasie A na wejściu, ale to normalne. Niedawno zrobiłem kilka otworów w chassis dla świętego spokoju żeby poprawić im wentylację. To taki wzmacniacz z tego co było pod ręką, co widać po dwóch transformatorach, radiatorach i tranzystorach mocy. Pomimo tego jestem bardzo zadowolony.
-
- 1250...1874 posty
Robiąc kolumnę kierowałem się szerokością wzmacniacza, czyli ma ona 620mm.
http://www.tremolo.pl/Artykuly/Glosniki ... owych.html
Resztę parametrów obliczyłem w programie WIN ISD, tak jak to jest na stronie Tremola.
http://www.tremolo.pl/Artykuly/Glosniki ... owych.html
Resztę parametrów obliczyłem w programie WIN ISD, tak jak to jest na stronie Tremola.
-
- 375...499 postów
Skończyłeś już swoją kolumnę? U mnie jak zwykle się przeciąga, ale niedawno zrobiłem duży postęp. Kolumna w zasadzie już złożona. Pozostało tylko obicie. Zdecydowałem się na większy driver - D-500-8 STX, gdyż miałem do niego horn i chciałem go nisko obciąć żeby nie było dziury w paśmie. Ten GDWT mógłby mieć problemy, a tak mam zapas mocy biorąc pod uwagę to, że jest on na wstępnie stłumiony o 6dB.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Nie jeszcze nie skończyłem kolumna jest teraz rozłożona, przygotowana do obicia.
I tak czeka, trochę poczeka bo inne rzeczy mi teraz wypadły na przód co dasz do swojej?.
Ja mam w planie kratkę 5x5 oczko.
I tak czeka, trochę poczeka bo inne rzeczy mi teraz wypadły na przód co dasz do swojej?.
Ja mam w planie kratkę 5x5 oczko.
-
- 375...499 postów
Całość najprawdopodobniej okleję czarnym skajem. Z przodu będzie czarna kratka z okrągłymi oczkami. Mam ją z innej kolumny estradowej, tylko muszę obciąć trochę, bo jest za długa. Liczę na to, że jakoś te czarne elementy się zgrają z czerwonym frontem. Jeśli nie to przemaluję go na czarno.
-
- 375...499 postów
Jestem już blisko końca. Muszę już tylko zainstalować głośnik i przednią siatkę. Z wyglądu jak na razie jestem bardzo zadowolony. Mam nadzieję, że brzmienie również przypadnie mi do gustu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.