potencjometr inny niż znane

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

potencjometr inny niż znane

Post autor: romanradio »

przy okazji naprawy zasilacza do radia z lat 20-tych zainteresowałem się potencjometrem w nim zamontowanym, dla "celów naukowych" rozciąłem nierozbieralną(felc) obudowę, niestety nie zrobiłem fotek,zbyt spieszyłem się ,aby radio"zagrało" Szczęka mi opadła -wewnątrz obudowy nie było ślizgacza,warstwy oporowej etc.,ale metalicznie połyskujący proszek, może ktoś podpowie co to??? kręcąc pokrętłem tegoż potencjometru dociskało się jakby praską ten proszek,oczywiście zmierzyłem-zmiana rezystancji od kilkudziesięciu-do kilkuset ohm,ciekawe jaką miał charakterystykę chyba B :D
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: potencjometr inny niż znane

Post autor: staku »

Zasada działania jak w starszych regulatorach obrotów silnika, używanych w maszynach do szycia. Tam w porcelanowych rurkach, ściskany był pakiet krązków. Tak na oko owe krążki wykonane były z grafitu.
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kevin »

Następca mikrofonu węglowego wynalezionego przez Edisona z 50 lat wcześniej... Ciekawe jakie szumy własne ma taki potencjomierz i jak by grał we wzmacniaczu (1.głośność, 2.balans, 3. basy, 4. wysokie)
Marek SP1CBP
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

kevin pisze:Następca mikrofonu węglowego wynalezionego przez Edisona z 50 lat wcześniej... Ciekawe jakie szumy własne ma taki potencjomierz i jak by grał we wzmacniaczu (1.głośność, 2.balans, 3. basy, 4. wysokie)
Nie wiem jak szumy, ale zapewne łatwiej uniknąć trzasków wywołanych niekontaktem ślizgacza ze ścieżką.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Zasada znana i powszechnie stosowana w latach 30 - i później...
W siłowniach telekomunikacyjnych występowały węglowe regulatory napięcia, zbudowane o oparciu o zasadę zmiany rezystancji proszku (lub płytek) węglowych pod wpływem nacisku...
Trafiały się dość skomplikowane mechanicznie regulatory, gdzie do zmiany siły nacisku służył system elektromagnesów i sprężyn....
Majstersztyki mechaniki precyzyjnej....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Regulatory działające na zasadzie zmiany rezystancji ściskanych płytek grafitowych stosowane były również w kolejnictwie, jako regulatory wzbudzenia prądnicy, oraz regulatory napięcia oświetlenia i ładowania akumulatorów. Oczywiście ściskanie kolumny płytek następowało przy pomocy dość skomplikowanego systemu dźwigien, zapewniających liniową zmianę rezystancji, oraz amortyzatorów tłumiących drgania. Regulatory takie stosowane były w wagonach do końca ubiegłego stulecia i myślę że w starszych wagonach działają do dzisiaj. Regulatory węglowe (grafitowe) były produkowane w Zakładach im Dymitrowa (dawniej Szpotańskiego) w Warszawie.
Konstanty