Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- krzem3
- 1250...1874 posty
Re: Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy
Wykonałem następującą modyfikacje:
C-1 180pF ,R-7 10K,C-X 100pF,uzyskując pasmo 74,45 KHz -3dB przy mocy 20W.
Prostokąt przy tej modyfikacji ma małe widoczne oscylacje,podobnie jak w Concertino.
Nie mam pojęcia,czy te oscylacje mają istotny wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku.
Ewentualnie można jeszcze ograniczyć górny zakres pasma np do 60 KHz,lub zostawić jak jest.
Postaram się jeszcze wymienić w stopniu mocy rezystory 330K przy siatkach 1 na 230K.
Połączyć katody lamp sterujących 6H8C do jednego punktu,dla uzyskania lepszej symetrii.
Maćku wszystko można zrobić,ale lat przybywa i trzeba kiedyś zakończyć tą zabawę.
krzem3
C-1 180pF ,R-7 10K,C-X 100pF,uzyskując pasmo 74,45 KHz -3dB przy mocy 20W.
Prostokąt przy tej modyfikacji ma małe widoczne oscylacje,podobnie jak w Concertino.
Nie mam pojęcia,czy te oscylacje mają istotny wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku.
Ewentualnie można jeszcze ograniczyć górny zakres pasma np do 60 KHz,lub zostawić jak jest.
Postaram się jeszcze wymienić w stopniu mocy rezystory 330K przy siatkach 1 na 230K.
Połączyć katody lamp sterujących 6H8C do jednego punktu,dla uzyskania lepszej symetrii.
Maćku wszystko można zrobić,ale lat przybywa i trzeba kiedyś zakończyć tą zabawę.
krzem3
Oscylacje występujące na przebiegu, pokazujesz przy częstotliwości ok. 1 KHz, przy wyższej, pewnie będą bardziej widoczne. Jednak, jeśli ich amplituda pozostaje tak mała jak widać, dałbym sobie spokój z tym problemem. Można jeszcze pomierzyć, (jeśli masz ochotę), poziom szumów i zakłóceń na wyjściu. Podpinamy woltomierz ( AC), równolegle do obciążenia wzmacniacza, potencjometr rozkręcamy na maksimum głośności i wejście zostawiamy wiszące. Ewentualnie można zmierzyć także poziom przesłuchów między kanałami.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Delikatna oscylacja w dolnej części prostokąta jest nie do zlikwidowania,jeżeli
górne pasmo przenoszenia ma pozostać na przyzwoitym poziomie.
Zwiększanie pojemności kondensatorów C-1,C-X zaniża pasmo do dołu,oscylacja zanika
całkowicie poniżej 40 KHz,więc pozostawiłem górę pasma na poziomie 70 KHz.
Transformatory wyjściowe L.O. mają standardowe pasmo przenoszenia do 60 KHz -3dB.
Wykonałem zdjęcie przy zwartej do masy siatce 1 układu wejściowego.
krzem3
górne pasmo przenoszenia ma pozostać na przyzwoitym poziomie.
Zwiększanie pojemności kondensatorów C-1,C-X zaniża pasmo do dołu,oscylacja zanika
całkowicie poniżej 40 KHz,więc pozostawiłem górę pasma na poziomie 70 KHz.
Transformatory wyjściowe L.O. mają standardowe pasmo przenoszenia do 60 KHz -3dB.
Wykonałem zdjęcie przy zwartej do masy siatce 1 układu wejściowego.
krzem3
Przedstawiony przez Ciebie przebieg oscyloskopowy, to wartość szczytowa szumów i zakłóceń na wyjściu wzmacniacza. Jeśli dobrze widzę, i jeśli mierzyłeś sondą w ustawieniu 1/10, wartość sygnału pp, wynosi 20mV, jeśli sonda była 1/1, napięcie wynosi 2mV. Jeśli odniesiemy te wartości do maksymalnej mocy wyjściowej wzmacniacza 20W/8R, otrzymamy odpowiednio w przybliżeniu -59dB, lub -79dB odstępu od zakłóceń, lub jeśli zrezygnujemy ze znaczka (-) ( minus), przed wartością to możemy mówić o takiej dynamice wzmacniacza. Pierwszy wynik to wartość bardzo dobra, drugi to rewelacja
. Oczywiście, wdg. norm, powinno się mierzyć przy rozwartym wejściu ( wiszącym) i potencjometr na maksimum. Pewnie wtedy będzie trochę gorzej. Dokładniejsze wartości, odczytasz na woltomierzu zamiast oscyloskopu.

Ostatnio zmieniony czw, 12 kwietnia 2012, 13:26 przez ATM, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Aż bałem się tego pomiaru pokazywać,ponieważ miałem wątpliwości co do wyniku.
W kolumnach cisza,żadnego przydźwięku nie słychać.
Sonda ustawioną mam 1/1,właściwie przeważnie przy takim ustawieniu wykonuję pomiary.
Wykonałem również pomiar wzmocnienia kanałów L-R,mają takie same wzmocnienie.
Zapytam jeszcze jak sprawdzić zastosowaną głębokość sprzężenia zwrotnego?
Dziękuję kolego ATM
Pozdrawiam
krzem3
W kolumnach cisza,żadnego przydźwięku nie słychać.
Sonda ustawioną mam 1/1,właściwie przeważnie przy takim ustawieniu wykonuję pomiary.
Wykonałem również pomiar wzmocnienia kanałów L-R,mają takie same wzmocnienie.
Zapytam jeszcze jak sprawdzić zastosowaną głębokość sprzężenia zwrotnego?
Dziękuję kolego ATM
Pozdrawiam
krzem3
Najłatwiej pomierzyć głębokość pętli sprzężenia zwrotnego, podając na wejście sinus 1KHz, o amplitudzie takiej, by na obciążonym wyjściu otrzymać mniej niż połowę mocy. Zapisać napięcie zmierzone na wyjściu . Następnie nic nie zmieniając w układzie, rozpiąć pętlę sprzężenia. Na wyjściu otrzymamy wyższe napięcie. Zapisać. Wzmacniacz nie może być przesterowany ( obcięte połówki sygnału), stąd zalecenie o połowie mocy. Ze stosunku obu pomierzonych napięć, przeliczonego na dB, otrzymamy głębokość pętli NFB.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Napięcie przy zamkniętej pętli sprzężenia zwrotnego wynosi 7,80V,przy otwartej 15V,
pomiar wykonałem przy mocy 10W.
Może ktoś z kolegów pokaże jak się przelicza wolty na dB,myślę że nie tylko ja skorzystam.
Przypadkowo zauważyłem,że poniżej 300 Hz oscylacja w prostokącie jest zupełnie niewidoczna.
Szkoda że autor wzmacniacza Concertino nie pokazał prostokąta po usunięciu oscylacji.
krzem3
pomiar wykonałem przy mocy 10W.
Może ktoś z kolegów pokaże jak się przelicza wolty na dB,myślę że nie tylko ja skorzystam.
Przypadkowo zauważyłem,że poniżej 300 Hz oscylacja w prostokącie jest zupełnie niewidoczna.
Szkoda że autor wzmacniacza Concertino nie pokazał prostokąta po usunięciu oscylacji.
krzem3
Odpowiem tabelką
, która powinna wszystko wyjaśnić.

- krzem3
- 1250...1874 posty
W moim przypadku chodzi o otrzymanie wyniku ze stosunku obu pomierzonych napięć
i przeliczenia na dB,interesuje mnie w jaki sposób ten stosunek napięć otrzymać?
Pozdrawiam
krzem3
i przeliczenia na dB,interesuje mnie w jaki sposób ten stosunek napięć otrzymać?
Pozdrawiam
krzem3
Kiedyś do przeliczania dB, były publikowane odpowiednie tablice, można też liczyć „ z wolnej ręki” używając kalkulatora. Dziś, są dostępne łatwe w użyciu programy. Przeglądając naprędce sieć, natknąłem się na coś takiego –
http://sp-hm.pl/thread-185.html
W pierwszym poście, jest link do programu (zip). Po wpisaniu w tabelkę wyliczonego stosunku napięć lub mocy, otrzymujemy wartość w dB. Wydaje się, że to przydatny program. I jeszcze link do artykułu na temat dB, oraz opis programu.
http://ep.com.pl/files/4169.pdf
Inne materiały-
http://www.sp6pnz.republika.pl/doc/decybel.htm
W przypadku podanych przez Ciebie wartości napięć związanych z pętlą NFB ( 7,8 i 15V), głębokość sprzężenia to ok. 5,6dB, a więc bardzo płytkie.
http://sp-hm.pl/thread-185.html
W pierwszym poście, jest link do programu (zip). Po wpisaniu w tabelkę wyliczonego stosunku napięć lub mocy, otrzymujemy wartość w dB. Wydaje się, że to przydatny program. I jeszcze link do artykułu na temat dB, oraz opis programu.
http://ep.com.pl/files/4169.pdf
Inne materiały-
http://www.sp6pnz.republika.pl/doc/decybel.htm
W przypadku podanych przez Ciebie wartości napięć związanych z pętlą NFB ( 7,8 i 15V), głębokość sprzężenia to ok. 5,6dB, a więc bardzo płytkie.
Myślę ze powinien na naszym forum znaleźć się taki dział jak Vademecum z tego typu programami.
Oczywiście jeśli są one darmowe.
Strony czasem wygasają i jest że tak powiem zima... bo link jest do donikąd.

Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Można by utworzyć "Przyklejony" temat np w dziale "Dla początkujących", przydatne programy trzeba by zamieścić na serwerze Triody i wyraźnie podać źródła z jakich zostały pobrane. Pytanie tylko czy nie będzie to gorszące dla autorów tych aplikacji? [Jeśli nie zaznaczyli, że program jest ich własnością i nie zastrzegli możliwości publikacji na innych serwerach to nie powinno być problemu]djivo pisze:Myślę ze powinien na naszym forum znaleźć się taki dział jak Vademecum z tego typu programami.
- krzem3
- 1250...1874 posty
Witam.
Wracając do tematu wzmacniacza,informuję że małe oscylacje prostokąta zostały usunięte.
Nie ma to zasadniczego wpływu na górne pasmo wzmacniacza.Wcześniejsze różne próby
usunięcia oscylacji,były tylko połowiczne i miały wpływ na opadanie górnego pasma.
Kolega witko miał rację,co do zastosowania lampy 6H9C w układzie wejściowym,muszę
przyznać że miałem spore trudności z dopasowaniem i wystrojeniem układu wejściowego.
Wymieniłem również rezystory 330K na 220K przy siatkach 1 w stopniu mocy,
połączyłem do jednego punktu katody lamp sterujących dla polepszenia symetrii.
Wymieniłem również rezystory R-3,R-3A 810R w katodzie pierwszego stopnia na 670R.
krzem3
Wracając do tematu wzmacniacza,informuję że małe oscylacje prostokąta zostały usunięte.
Nie ma to zasadniczego wpływu na górne pasmo wzmacniacza.Wcześniejsze różne próby
usunięcia oscylacji,były tylko połowiczne i miały wpływ na opadanie górnego pasma.
Kolega witko miał rację,co do zastosowania lampy 6H9C w układzie wejściowym,muszę
przyznać że miałem spore trudności z dopasowaniem i wystrojeniem układu wejściowego.
Wymieniłem również rezystory 330K na 220K przy siatkach 1 w stopniu mocy,
połączyłem do jednego punktu katody lamp sterujących dla polepszenia symetrii.
Wymieniłem również rezystory R-3,R-3A 810R w katodzie pierwszego stopnia na 670R.
krzem3
- krzem3
- 1250...1874 posty
Po różnych modyfikacjach wzmacniacza,wykonałem dokładny pomiar górnego pasma,
które obecnie wynosi ponad 77 KHz,więc niespodziewanie wysoko.
Wyliczenia kolegi ATM z przebiegu oscyloskopowego,dotyczącego poziomu odstępu od zakłóceń
przy zwartym wejściu do masy,są porównywalne do pomiaru woltomierzem,ustawienie sondy 1/1.
To już zakończenie pomiarów,pozostały jeszcze prace wykończeniowe.
krzem3
które obecnie wynosi ponad 77 KHz,więc niespodziewanie wysoko.
Wyliczenia kolegi ATM z przebiegu oscyloskopowego,dotyczącego poziomu odstępu od zakłóceń
przy zwartym wejściu do masy,są porównywalne do pomiaru woltomierzem,ustawienie sondy 1/1.
To już zakończenie pomiarów,pozostały jeszcze prace wykończeniowe.
krzem3
Krzemie,
możesz podać jeszcze pomierzone punkty pracy lamp ?
pozdr, wk
możesz podać jeszcze pomierzone punkty pracy lamp ?
pozdr, wk