Witam
Wpadło mi w ręce parę lamp ECC82 i ECC83 firmy TELEFUNKEN. Lampy pochodzą z zestawu naprawczego firmy TEKTRONIX. Na jednej z lamp (pokazanej na zdjęciu jest nawet stosowna nalepka ).
Zainteresował mnie fakt, że są one oznaczone dziwnie małym znaczkiem TELEFUNKENA. Jego wielkość jest dwukrotnie mniejsza od normalnego - czyli takiego jakie dotychczas widywałem na tych lampach. Znaczek ten jest nadrukowany nie pod/nad oznaczeniem lamp lecz jest osiowo przesunięty o 90 stopni. Oznaczenia na bańkach są europejsko/amerykańskie czyli ECC83/12AX7, ECC82/12AU7).
Czy ktoś spotkał takie małe oznaczenie? Czy jest to może nadruk przeznaczony dla Tektronixa?
Załączam przykładowe fotografie: znaczka i oznaczenia lampy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Akurat nie mam ECC82/83 dla Tektronixsa. Ale mam ECC81 i znaczek jest normalnych rozmiarów.
Chyba robili, jak im się podobało, bez żadnej reguły (byleby było logo )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A więc raczej odpada, że to mały znaczek na lampach dla firmy Tektronix. Niestety nie wyjaśnia to istnienia tych małych znaczków. Posiedziałem przed chwilą na eBay-u i znalazłem kilkadziesiąt aukcji z lampami ECC firmy TELEFUNKEN. Na wszystkich fotografiach są lampy ze "zwykłym" dużym znaczkiem. Miniaturowego niestety albo stety nigdzie nie znalazłem.
A ja znalazłem coś takiego... podejrzewam, że tak oznaczane szły na rynek USA. Wystarczy na amerykańskim eBayu wrzucić zapytanie i tam te lampy występują - z małym logo telefunkena.
A co w tym dziwnego?
Jeśli lampy szły na eksport np do USA lub tam gdzie ich lampy były typowymi elementami to oznaczano lampę według dwóch systemów.
Stąd można znaleźć w katalogach np. lampy XC900, XF184, LCL86 itd... Jakoś w naszych TV nie stosowano żarzenie szeregowego 600mA (w USA konieczność z racji niskiego napięcia w sieci) i 450mA. Niektóre lampy z za wielkiej wody miały dwa oznaczenia - mam lampy 6U8 produkcji Brimar'a mające naniesione na bańce oznaczenie typu 6U8 / ECF82. Świetny pomysł ułatwiający życie serwisantom.