Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy

Post autor: krzem3 »

Witam.
Nie da się ukryć że gnębiło mnie uzyskane górne pasmo 24 KHz,mając trochę czasu postanowiłem wznowić pomiary.
Przed wykonaniem nowych pomiarów odłączyłem kondensator C1,osiągnięty rezultat jest pozytywny,pasmo podskoczyło w górę o 6 KHz do ponad 30 KHz - 3dB.
Piotr zasugerował mi,aby pojemność zmniejszyć,lub odłączyć kondensator C1.
Czy jeszcze można coś uzyskać więcej w zakresie górnego pasma?
Kolego djivo już się na tyle wprawiłem w pomiarach,że zrobiłem dla Ciebie pomiary sinusoidy 10 Hz przy mocy 10 i 24W - 3dB
Wszystkie pomiary wykonałem w trybie triody.

krzem3
Załączniki
Pomiary w trybie triody
Pomiary w trybie triody
Pomiary w trybie triody
Pomiary w trybie triody
Sinusoida 10Hz - 3dB przy mocy 24W.JPG
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Pięknie wygląda :) Cieszę się z Tobą.
Bardzo lubię pomiary ale pochłaniają one lwią część budowy. Wiele razy podczas budowy akceptuję pewne wady danej konstrukcji, bo wszyscy wiemy że potrafią one takowe posiadać. Ale najważniejsze aby starać się to naprawić.
Ostatnio pomierzyłem transformatory sieciowe w układzi push pull mojego kolegi TS53/11 czy coś takiego.
Na słuch gra to normalnie - może słychać że jest dolne pasmo podkreślone.
Ładnie wygląda ten prostokąt przy 30W przy 1Khz.
Mam jednak do was pytanie po co mierzyć 10 czy 30Hz przy przebiegu prostokatnym przeciez wiadomo że prąd stały nie przejdzie dobrze przez transformator w związku z tym cały pomiar dolnego pasma przy tej częstotliwości chyba nie ma sensu.
Chyba że jak czegoś nie rozumiem. Dlatego poproszę was o wyjaśnienie jaki ma to cel.
Rozumiem w przypadku wzmcz tranzystorowego, lub OTL ale przy wzmacniaczu z transformatorem wyjściowym nie wiem - może jeszcze nie wiem :).
Co do słuchania oczywiście masz rację 10W na kanał to bardzo dużo.
Sam mam nie wielki pokój i scianę nagłośnienia. Ostatnio jednak nie mam tak wiele czasu na słuchanie.
Chociaż wczoraj pograłem z kolegą.
Dobierałeś może kondensator do wysokich częstotliwości w USZ?
Bo tego etapu albo nie widziałem albo przeoczyłem jak zwykle :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na prostokącie też widać zniekształcenia,szczególnie jak się przekracza pewną granicę,w moim przypadku powyżej 30W
następuje powolne zniekształcenie w dolnej części. Po prostu zrobiłem pomiar przy maksymalnej mocy dla sprawy poglądowej.
W obecnej chwili,kondensator 280pF jest równolegle połączony z rezystorem 15K w sprzężeniu zwrotnym.
Podwyższanie wartości rezystora ponad 15K np do 22K,powoduje obniżanie się górnego pasma.

krzem3
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Przepraszam jeżeli to przeoczyłem, ale w jakiej pozycji potencjometru robisz pomiary? W połowie rezystancji potencjometr najbardziej ogranicza pasmo, ale 100k nie powinno być aż tak zauważalne nawet w najbardziej niekorzystnym przypadku.

Może też taka uroda transformatora. Pamiętaj, że triody na wyjściu to mniejsza rezystancja wewnętrzna, czyli przesunięcie pasma w dół. Łatwiej uzyskać niską dolną częstotliwość, ale jednocześnie trudno wyjść wysoko z górną. To by dawało do myślenia szczególnie jeżeli dół pasma wypada znakomicie.
Jak wygląda pasmo w trybie UL?

[edit]
Z grubsza licząc w połowie (elektryczniej) ustawienia potencjometru będzie on ograniczał pasmo w okolicy 120kHz, więc nie o to chodzi.

[edit2]
Już poza sprawą - ja bym zmniejszył wartości R31 i R32 (siatkowych lamp mocy) na przykład do 220k. Zawsze lepiej rozsunąć fd poszczególnych stopni, a lampy mocy szczególnie lubią małe Rg.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Prawdopodobnie Piotrze sprawa się wyjaśniła,pomiary wykonywałem na nisko rozkręconym potencjometrze.
Przy rozkręconym potencjometrze na 95% wyniki są takie.
W trybie triody pomiar przy 20W pasmo wynosi 43 KHz,spadek mocy na końcu pomiaru na 10W.
W UL pomiar przy 28W pasmo wynosi 43 KHz,spadek mocy na końcu pomiaru na 15W.
Pomiary wykonałem ze spadkiem -3dB,rozpoczęcie od 1 KHz 7 podziałek,kończyłem na 5 podziałce.
Aleksander dobrze wywnioskował z pomiaru prostokąta i napisał że pasmo jest niższe jak 50 KHz.
Zastanawiam się dlaczego spadek mocy na końcu pomiaru jest taki duży,a może to jest prawidłowe?

Rezystory siatkowe przy lampach mocy 330K faktycznie należy wymienić na 220K,ponieważ lampy sterujące
za duże dają wzmocnienie,szczególnie jak spróbowałem wymienić kondensatory sprzęgające w stopniu
mocy z 220nF na 470nF,widoczne było przesterowanie. Powróciłem jednak do pojemności 220nF.
W poprzednim wzmacniaczu red carnival w trybie triody,górne pasmo było na poziomie 50 KHz,przy podobnym schemacie.
Muszę przyznać że słuchanie muzyki w trybie triody,to jednak dużo lepsza atmosfera.

krzem3
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Uzyskany przez Ciebie spadek mocy na krańcu pasma podczas pomiaru, jest jak najbardziej normalnym zjawiskiem. Przy stosunku mocy wyjściowej 15/28 W, spadek wzmocnienia to -2,711dB. Inaczej liczymy spadek wzmocnienia dla stosunku napięć a inaczej dla stosunku mocy.
Kondensatory sprzęgające, powinny być jeszcze mniejsze, tak by przy dolnej częstotliwości ok. 15Hz, był już widoczny spadek -3dB. Dążenie do nadmiernie niskiej dolnej częstotliwości granicznej, niższej niż 20-15Hz, jest zupełnie zbędnym.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

20Hz to już trochę przesada, teoretycznie muzyka zaczyna się od 16Hz. Ale sama idea nie przesadzania z wielkością kondensatorów jest słuszna.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Poszukiwanie poprawienia górnego zakresu pasma trwa,a pomiary są obiecujące.
Przy otwartej pętli sprzężenia zwrotnego uzyskałem już 27 KHz,wynik pomiaru byłem winien
koledze witko,jest o wiele wyższy jak początkowy przy symulacji.
Dziękuję koledze ATM za obliczenia,Piotrowi za informacje dotyczące ustawienia potencjometru.
Na zdjęciach wstępne pomiary przy zamkniętej i otwartej pętli sprzężenia zwrotnego przy 20W -3dB
w trybie triody,zakończenie pomiaru na 10W.
Muszę jeszcze wykonać kilka poprawek,myślę że końcowy rezultat po korekcji będzie poniżej 60 KHz.
Warto było szukać przyczyny zawężenia górnego pasma.

krzem3
Załączniki
Otwarta pętla sprzężenia zwrotnego przy 20W.JPG
Zamknięta pętla sprzężenia zwrotnego przy 20W.JPG
witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

Gratulacje, bardzo przyzwoity wynik.
Krzemie możesz opisać jakie modyfikacje poczyniłeś ?
pozdr, wk
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam.

Przyczyna zawężenia górnego pasma była po stronie kondensatora C-1 470pF,
oraz kondensatora 270pF równolegle połączonego z R-7 15K w sprzężeniu zwrotnym.
Kondensator nazwijmy go C-X 270pF nie jest ujęty na schemacie,ponieważ nie brałem
go pod uwagę.W poszukiwaniu dobrego dolnego pasma i zniwelowania zniekształceń
został zastosowany,jednak nie pomyślałem wówczas że może ograniczać górne pasmo.
Również kondensator C-1 w znacznym stopniu ograniczał górne pasmo,na sugestię Piotra
odłączyłem kondensator C-1,co dało rezultat 6 KHz w górę.
Więc już było lepiej,ale poniżej możliwości wzmacniacza,następnym ruchem była wymiana
kondensatora C-X 270pF na 180 pF,pasmo podniosło się na ponad 60 KHz.
Pomiary próbne wykazały:
1.Pomiar z C-1 200pF, R7 15K + C-X 200pF pasmo wynosi 50 KHz -3dB przy mocy 20W.
2.Pomiar bez C-1 200pF ,R-7 15K bez C-X 200pF pasmo wynosi 75 KHz -3dB przy mocy 20W.
3.Pomiar bez C-1 200pF, R-7 15K + C-X 180pF pasmo wynosi 55KHz -3dB przy mocy 20W.
Kolego witko,jak można to proszę zrobić symulację,jaka opcja będzie najbardziej korzystna..
Warianty można zastosować różne,np pojemność C-1 można zmniejszyć do do 47-100pF,
C-X 100pF i zastosować wersję nr.2,pasmo może wynieść około 60 KHz.

Pozdrawiam.
krzem3

P.S
Poszukuję kondensatorów 47pF/350V,100-120pF/350V,150pF/350V,mogą również być na 500V.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Myślę, że symulacja niewiele tutaj da, gdyż nie uwzględnia wielu indywidualnych cech układu, które akurat w tym przypadku są kluczowe.
Trzeba po prostu dobrać Cx tak aby prostokąt dobrze wyglądał, bez rezonansów. Jeżeli prostokąt jest czysty bez Cx, to spokojnie można go pominąć.

ps. Kondensatory raczej są produkowane na 400V i 630V, takie na pewno będzie łatwiej znaleźć, niż 500V.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Bez kondensatora C-1 jest mała na 2-3mm spiralka w lewym dolnym rogu prostokąta,przy mocy
powyżej 15W,prostokąt jest prawidłowy bez skosu. Możliwe że to jest inna przyczyna?
Na zdjęciu spiralka jest widoczna w postaci pogrubionego krótkiego odcinka.
Po podłączeniu C-1 200pF,spiralka się wydłuża i maleje,ale ogranicza pasmo poniżej 45 KHz.
Można jeszcze pominąć C-1,a C-X zwiększyć powyżej 180pF,wymaga to jeszcze dopracowania.
Przy jakiej zakładanej mocy powinno się wykonywać pomiary prostokąta? Jeżeli przy mocy
poniżej 15W to jest wszystko okey,bez C-1 i zwiększania pojemności C-X powyżej 180pF.

krzem3
witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

Krzemie,
tak jak wspomniał Piotr dobór C1 i Cx najlepiej przeprowadzić doświadczalnie,
np w sposób opisany dla Concertino

pozdr, wk
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na rysunku lepiej jest widoczna spiralka przy 60 KHz.

krzem3
Załączniki
Tak to wygląda.jpg
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam.

Widzę, że osiągasz coraz to lepsze efekty :) tylko tak trzymać!

Przyjrzałem się dokładniej zdjęciom twojego sprzętu pomiarowego Krzemie. Widzę że masz dobry dwukanałowy oscyloskop i jeśli oczy mnie nie mylą twój generator ma możliwość przestrajania doprowadzonym z zewnątrz napięciem... aż prosi sie żeby dorobić zewnętrzną podstawę czasu do przestrajania generatora i cieszyć się z posiadania wobuloskopu mcz.! :))
[Na początek można by zbudować prosty układ generatora na NE555 i dołożyć mu układ formujący (prosty r-c) piłę, na wyjściu dodać opampa pozwalającego regulować napięcie na wyjściu tak aby odpowiednio przestroić VCO]

Dzięki takiej prostej przystawce mógłbyś śledzić charakterystykę budowanego układu w czasie rzeczywistym.

[EDIT]

W numerze z marca 1994 czasopisma "Praktyczny Elektronik" (Dostępny na "chomiku") opisano przystawkę wobulacyjną do generatora [Nawet z wygaszaniem powrotów!] - Łatwo można by ją dostosować do prawie każdego generaatora przestrajanego napięciem.
ODPOWIEDZ