KENOTRON
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
KENOTRON
Witam
Właśnie nabyłem rzadko spotykane radyjko firmy Kenotron. Stan obudowy niezły, brak głośnika, wnętrze mocno rozgrzebane, ale do odtworzenia. Teraz pytanie: może ktoś dysponuje jakimiś materiałami na temat tego sprzętu i w ogóle firmy Kenotron? Osobiście spotkałem się tylko ze wzmianką w "Złotych latach radia..." i paroma zdaniami na stronie old radio (http://oldradio.pl/karta/1395/Radioodbi ... otron.html). Z czterech lamp trzy są wstawione ruskie, na szczęście znośnie przecokołowane. Chętnie zobaczyłbym jakieś reklamy bądź opisy. Jako że sprzęt jest rzadko spotykany, załączam parę fotek (pochodzą z serwisu, jeszcze swoich nie zrobiłem). Pozdrawiam
Właśnie nabyłem rzadko spotykane radyjko firmy Kenotron. Stan obudowy niezły, brak głośnika, wnętrze mocno rozgrzebane, ale do odtworzenia. Teraz pytanie: może ktoś dysponuje jakimiś materiałami na temat tego sprzętu i w ogóle firmy Kenotron? Osobiście spotkałem się tylko ze wzmianką w "Złotych latach radia..." i paroma zdaniami na stronie old radio (http://oldradio.pl/karta/1395/Radioodbi ... otron.html). Z czterech lamp trzy są wstawione ruskie, na szczęście znośnie przecokołowane. Chętnie zobaczyłbym jakieś reklamy bądź opisy. Jako że sprzęt jest rzadko spotykany, załączam parę fotek (pochodzą z serwisu, jeszcze swoich nie zrobiłem). Pozdrawiam
Re: KENOTRON
Dporacowane stylistyczne , ładne i wybitnie rzadkie - musisz je odnowić 

szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
Stylizacyjnie .Stylistycznie dopracowujemy zdanie.Poza tym zgadzam się.
T
T
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mam tez model Kenotrona z tego samego roku, wygląda bardzo podobnie, ale ma jeszcze oko i jest jednak bardziej kompletnyadfam pisze:Właśnie nabyłem rzadko spotykane radyjko firmy Kenotron. Stan obudowy niezły, brak głośnika, wnętrze mocno rozgrzebane, ale do odtworzenia. Teraz pytanie: może ktoś dysponuje jakimiś materiałami na temat tego sprzętu i w ogóle firmy Kenotron? Osobiście spotkałem się tylko ze wzmianką w "Złotych latach radia..." i paroma zdaniami na stronie old radio (http://oldradio.pl/karta/1395/Radioodbi ... otron.html). Z czterech lamp trzy są wstawione ruskie, na szczęście znośnie przecokołowane. Chętnie zobaczyłbym jakieś reklamy bądź opisy. Jako że sprzęt jest rzadko spotykany, załączam parę fotek (pochodzą z serwisu, jeszcze swoich nie zrobiłem).

jak najwięcej informacji (fotki, schemat itp.) o obwodach wejściowych i heterodynie tego radia? W moim egzemplarzu jest tam pełna masakra, nie mam bladego pojęcia jak to miało być w oryginale.
Witam. Jestem na razie poza domem, dopiero w poniedziałek będę mógł wrzucic parę fotek i konkretów, bo jeszcze niewiele zdziałałem w tej materii. Kenotron jest odbiornikiem bateryjnym z lampami serii K. Prawdopodobnie, sądząc po układzie, były to: KK2, KF3, KBC1, KL1. Piszę: prawdopodobnie, ponieważ tylko jedna sztuka została oryginalna, jest to KF3. Pozostałe to jakieś ruskie lampki, jedna oznaczona: 2K2M, pozostałe nieczytelne. Układ jest bardzo podobny do bateryjnej Nory, nie pamiętam typu. W przyszłym tygodniu zrobię wiwisekcję układu, rozrysuję schemat i podzielę się dokładniejszą wiedzą na ten temat. W każdym razie radyjko sprawia wrażenie kompletnego, chociaż widoczne są ślady grzebania i jakiegoś dużego zwarcia (popalone przewody zasilania). Wersja bateryjna nie miała oka magicznego, a sam układ elektryczny był na pewno mocno różniący się od sieciowego. Chociaż obwody wejściowe mogły byc bardzo podobne, zobaczymy. Na chassis brak jakichkolwiek oznaczeń, jest tylko wydrapana liczba (numer fabryczny?) i data z 1938r. Ciekawe, czy na Pańskim egzemplarzu są podobne oznaczenia? Czy Pańskie radio jest tym odbiornikiem, który spotkałem na oldradio?
Dorzucam parę fotek, może kogoś zainteresują. Dodam, że chassis malowane fabrycznie złotą farbą.
Oto ciekawy link do czegoś co chyba też pochodzi z tej wytwórni.
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0002284
- Witek
- 500...624 posty
- Kontakt:
Wygląda na jakiegoś "kundla"maciej1 pisze:Oto ciekawy link do czegoś co chyba też pochodzi z tej wytwórni.
Skrzynia jakby żywcem zdarta z Capello.
Niektóre modele Kenotronów miały identyczną jak Capello tkaninę głośnikową.
Aktualnie na wymianę: Esbrok Magnes
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Skrzynia jest identyczna jak w moim radiu.Witek pisze:Wygląda na jakiegoś "kundla"maciej1 pisze:Oto ciekawy link do czegoś co chyba też pochodzi z tej wytwórni.
Skrzynia jakby żywcem zdarta z Capello.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mój Kenotron. Skala wbrew pozorom jest oryginalna.
Radyjko zyskało naprawiony fornir i położone pierwsze warstwy politury, zregenerowane cewki i filtry p.cz., uruchomiona mechanika, odswieżone chassis i na razie tyle. Układ elektryczny, niestety, do odbudowy. To co było, to czyjaś radosna twórczośc, chociaż z ciekawości spróbuję to poskładac i uruchomic. Mam nadzieję, że zdobędę kiedyś schemat i odtworzę w/g oryginału. Radyjko z grubsza poskładane i teraz pozuje do fotografii. Układ połączeń cewek i filtrów wewnątrz ekranów wyglądał na nienaruszony, jeśli może się komus przydac, służę rysunkami, jak również zdjęciami poszczególnych cewek
-
- 3125...6249 postów
Mam pytanie a propos:jakiego typu było tam oko magiczne?
Jeżeli dobrze zrozumiałem,to Radio Pana Tomasza jest także bateryjne?
Nie mogę sobie przypomnieć oka magicznego bateryjnego poza nowoczesnymi DM7x
i chyba żrącym straszliwy prąd w porównaniu z lampami "K" "okiem" amerykańskim, bodaj 2E5?
Dzięki wielkie "z góry"za odpowiedź.
i chyba żrącym straszliwy prąd w porównaniu z lampami "K" "okiem" amerykańskim, bodaj 2E5?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Były stosowane w tego typu odbiornikach oczka DM21. Oczko 2E5 było stosowane w odbiornikach sieciowych i jest protoplastą 6E5, 6E5S, EM70.
Ratujmy stare tranzystory!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Mój jest sieciowy. W bateryjnym oka mogło nie być, obudowa może być uniwersalna do modelu. DM21 jest chyba późniejsze, do tego w Polsce nikt nie stosował lamp D, to angielski wynalazek.ballasttube pisze:Mam pytanie a propos:jakiego typu było tam oko magiczne?