Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz na lampach 6550 + DAC + Tuner internetowy

Post autor: krzem3 »

Problemem jest że ja nie mam miernika cyfrowego mocy i nie posiadam miernika zniekształceń,
odczytuję pomiary z nie bardzo czytelnej skali analogowej i trzeba się mocno nagimnastykować.
Nie wiem co masz na myśli,jeżeli piszesz wzmacniacz obciążony,przecież wzmacniacz obciążony
jest miernikiem mocy.Dolny zakres pasma może być podbity po zamianie kondensatora 180pF na 270pF,
połączony równolegle z rezystorem 15K w sprzężeniu zwrotnym,prawdopodobnie zostanie zamieniony.
Najbardziej zadowolony jestem z podkręcaniem gałką wzmocnienia,od zera i szeptu do łagodnego przechodzenia
w większy zakres mocy.To zasługa głębszego sprzężenia zwrotnego w celu zniwelowania poziomu zniekształceń.
Możliwe że wysokie pasmo jest ograniczone długimi przewodami pomiędzy przyrządami,a i tak na zawołanie jest 35 KHz.
Należy zwrócić uwagę,że jest to duża i głęboka konstrukcja z dużą ilością połączeń i długich przewodów ekranowanych.
Pamiętam o wykonaniu pomiaru 20 Hz i mam wykonane już zdjęcie sinusoidy,lecz ostatnio gnębią mnie różne
przeciwności. Ostatnio padł mi system w komputerze stacjonarnym i piszę z laptopa,więc muszę zrobić dzisiaj ponownie
zdjęcie sinusoidy przy 20 Hz. Zniekształcenia wzmacniacza będziesz musiał jednak odczytać z prostokąta,który
później zamieszczę przy około 30W w trybie triody,przy 32W jest już widoczne małe zniekształcenie.
Właściwie to się zastanawiam,po co wykonywać takie ekstremalne pomiary i podzielam opinie kolegi ATM,
że muzyki słuchamy przy mocy 2 X 5W. Na szczęście do końca kwietnia planuję zakończenie prac przy mojej konstrukcji.
Wyjaśniam że ja na pomiarach się nie znam,a większą ich część wykonałem pierwszy raz życiu i może są do kitu.
Myślę że tak nadmierne gimnastykowanie się przy pomiarach,może nawet obrzydzić późniejsze słuchanie muzyki.
Zmęczenie w końcu przejdzie i będzie czas na przyjemności ze słuchania muzyki,a nie oglądanie pomiarów.
Postaram się zamieścić jeszcze dzisiaj zdjęcie pasma dolnego 20 Hz przy mocy 25W w trybie triody.
Tak na marginesie,to zdjęcia prostokąta były już wcześniej zamieszczone.

Pozdrawiam
krzem3
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Na podstawie wyników pomiarów wykonanych przez Krzem-a, sporządziłem wykres pasma przenoszenia. Jak widać, góra, dla 3dB-elowego spadku, przy mocy wyjściowej wzmacniacza 5 W, osiąga 22kHz. Dół, całkowicie bez zastrzeżeń. Całkiem przyzwoicie.
To, czy na wyjściu wzmacniacza przy pomiarach pasma, uwzględniamy napięcie wyjściowe, czy też moc, nie ma żadnego znaczenia. W każdej chwili można przeliczyć jedną jednostkę na drugą. Oczywiście wzmacniacz musi być znamionowo obciążony, co zostało spełnione, a woltomierz napięcia zmiennego na którym mierzymy, musi być przystosowany do pomiarów w żądanym zakresie częstotliwości. Łatwo to sprawdzić, wystarczy woltomierz podłączyć do generatora, ustawić na wyjściu jakieś napięcie i nie zmieniając go, przemiatać cały zakres częstotliwości akustycznych. Przy nie zmieniającym się napięciu wyjściowym z generatora, również i wskazówka woltomierza, powinna stać w tym samym miejscu. Jeśli podnosząc częstotliwość przekroczymy pasmo woltomierza, zacznie on błędnie pokazywać, co natychmiast da się zauważyć. Warto sprawdzić, by być pewnym swoich pomiarów. Zgadza się to co pisze Krzem, odczyty pomiarów na przyrządzie analogowym, zwłaszcza, te dotyczące wartości napięcia po przecinku, są trudne. Pomiary pasma, można powtórzyć dla różnych mocy wyjściowych wzmacniacza. Oczywiście przebieg wyjściowy należy obserwować na oscyloskopie. Jeśli zauważymy zniekształcenia sinusa, zakładamy, że to koniec pasma przenoszenia, mimo tego, że amplituda sygnału jest jeszcze wystarczająca. Mamy wtedy gwarancję, że zniekształcenia harmoniczne na wyjściu, nie przekraczały granicy około 5%.
Załączniki
Wzm.Krzem Pasmo 5W.JPG
witko
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: witko »

Witam,
oś Y w/w wykresu to moc, czy napięcie?
pozdr, wk
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

witko pisze:oś Y w/w wykresu to moc, czy napięcie?
A jakie to ma znaczenie?
ATM pisze:W każdej chwili można przeliczyć jedną jednostkę na drugą.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Oś Y, oczywiscie w Voltach, oś X, częstotliwość w Hz. Zwyczajowo w takich jednostkach robi się wykres pasma.
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: VacuumVoodoo »

Raczej os Y w decybelach jest powszechna w wykresach pasma.
Aleksander Niemand
500...624 posty

Zgadza się, profesjonalnie powinno być w dB, nie chciało mi się przeliczać. Zaznaczyłem jednak poziom -3dB, wyznaczający granice pasma przenoszenia. Poziom 0dB, też chyba wszyscy widzą, jak kto chętny, można przeskalować.
witko
100...124 posty
100...124 posty

Ok,
w tekście jest mowa o mocy więc się zastanawiałem czy interpretacja jest dobra;
bo jak wiadomo -3 dB dla mocy to jej połowa, a dla napięcia to ~ 0,707

pozdr, wk
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dziękuję koledze ATM za wykonanie harmonogramu,a pozostałym kolegom za udział w dyskusji.
Woltomierz BM 579 którym wykonałem pomiaru napięć wyjściowych posiada pasmo od 10 Hz-15 MHz.
Dla mnie osobiście wygodniej było pomierzyć napięcia,choć trzeba było również wzrokowo 2 wolty
podzielić na kilka części. Miernik mocy PWT-5A to porządna i ciężka konstrukcja z czasów PRL-u,
lecz skala analogowa mogła być bardziej dokładna do odczytu,szczególnie dotyczy dBM.
Wykonałem ostatnio kilka pomiarów pasma przenoszenia od 10 - 50 Hz -3dB oraz górnego pasma
24,05 KHz,można będzie porównać z harmonogramem kolegi ATM.
Pasmo przenoszenia wygląda nawet obiecująco,szczególnie jego dolny zakres.
Na zdjęciach nie widać szczególnych zmian w dolnym zakresie,co potwierdziły również pomiary napięć.
Podejrzewam że spadek górnego pasma,może być spowodowany głębokim sprzężeniem zwrotnym.
Zrobiłem kilka nowych pomiarów i udało mi się dojechać do 24,05 KHz ze spadkiem -3dB,
ale to już wymuszony koniec przenoszonego pasma.
Dopisuję że pomiary wykonałem przy mocy 10W.

Pozdrawiam
krzem3
Załączniki
10 Hz - 3dB.JPG
15 Hz - 3dB..JPG
20 Hz - 3dB.JPG
24,8 Hz - 3dB.JPG
30 Hz - 3dB..JPG
34,9 Hz - 3dB.JPG
40 Hz - 3dB.JPG
45 Hz - 3dB.JPG
50 Hz -3dB.JPG
24,5 KHz -3dB.JPG
Ostatnio zmieniony czw, 5 kwietnia 2012, 14:43 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
witko
100...124 posty
100...124 posty

Wręcz przeciwnie,
czym głębsze sprzężenie zwrotne tym szersze pasmo.

pozdr, wk

Ps.
Ciekaw jestem jakie jest pasmo w otwartej pętli...
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Tak masz rację,zasugerowałem zmianą rezystora i kondensatora w sprzężeniu zwrotnym,
przypominam sobie że pasmo wynosiło około 35 KHz,ale pominąłem wówczas płytkę sygnałową RCA.
Możliwe że pasmo ograniczają długie przewody ekranowane płytka via potencjometr-stopień wejściowy.

krzem3
Ostatnio zmieniony czw, 5 kwietnia 2012, 14:57 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

ATM pisze:Oczywiście przebieg wyjściowy należy obserwować na oscyloskopie. Jeśli zauważymy zniekształcenia sinusa
Dlatego chciałem zobaczyć jak wygląda sinus przy mocy 5W i częstotliwości 10Hz czy nadal to jest sinus czy bohomazy?
Krzem3 możesz pokazać?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

djivo!
Pokazane pomiary są wykonane przy mocy 10W,może pokazać jeszcze pomiar 5Hz?
Myślę że niezbyt dokładnie śledzisz temat wzmacniacza.

krzem3
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: djivo »

Staram się śledzić ale mało czasu dużo pracy, masz rację, przepraszam Krzem3 nie zauważyłem :( Faktycznie nie zwróciłem uwagi. Moja wina.
Ja już bym tutaj chyba nie szukał dziury w całym.
Mam coś podobnie działającego na innej lampie.
Ale tutaj jest się czym pochwalić.
A pokaż jak ten wykres wygląda w trybie triody przy mocy maksymalnej.
np 20W?
Pewnie parametry są dobre jak na moc 10W ale te lampy potrafią dużo więcej.
I rzadko będą grały przy tak małej mocy. U mnie nigdy nie gram nimi tak po cichu.
Zrób mi dwa wykresy, zobacz moc maksymalną przy jakiej przebieg sinusoidalny wygląda jak sinus przy 1Khz, a potem nic nie ruszaj z generatorem, obniż częstotliwość do 10Hz i pokaż ten wykres. Wtedy będzie wiadomo jak naprawdę pracuje przy pełnej mocy.
Pozdrawiam.(Nie myśl że piszę to złośliwie, po prostu jestem ciekawy nic więcej, włożyłeś w niego już tyle pracy, że brak słów).
Teraz luźna rozmowa czysta ciekawość nic więcej pozdrawiam zapaleńcu :)
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam djivo i pozostałych kolegów.

To ja właściwie przepraszam,ponieważ przeoczyłem wpisanie pod zdjęciem użytej mocy do pomiarów 10W,
podstawa czasu jest widoczna przy skrajnym prawym przełączniku oscyloskopu.
Aby zamieścić kilkanaście zdjęć,to trzeba wykonać kilkadziesiąt aby wybrać te najlepsze,jest to dość syzyfowa praca.
Co innego robić same pomiary,bez wykonywania zdjęć,to może być ciekawe i pasjonujące.
Zamieszczone zdjęcia dolnego skraju pasma 10,15,20 Hz,a szczególnie 10 Hz są wykonane na skraju możliwości.
Kto nie robił zdjęć na skraju dolnego pasma,to nie orientuje się,jak trudno wykonać zdjęcie przebiegu sinusoidy.
Mam na myśli oczywiście oscyloskopy analogowe,przy cyfrowych oscyloskopach prawdopodobnie inaczej to wygląda.
Obcinanie sinusoidy zaczyna się dopiero na krańcach mocy wzmacniacza,tak że 24,26W w trybie triody można uzyskać
bez widocznych zniekształceń. Przy prostokącie jest jest jeszcze lepiej,zamieszczone zdjęcie przy mocy 30W
w trybie triody,dedykuję specjalnie dla Ciebie djivo,ponieważ się o nie upominałeś.
Z wyglądu prostokąta,można również wywnioskować że parametry wzmacniacza są na przyzwoitym poziomie.
Z pomiarów zdjęcia napięcia wyjściowego i wykonania harmonogramu przez uczynnego kolegę ATM wynika,
że dolne pasmo jest całkiem na poziomie,górne jest znacznie powyżej słyszalnego pasma akustycznego.
Dodam jeszcze że napięcie wyjściowe od 2 KHz w dół pasma nawet wzrasta o 0,2-0,5V,czego nie ująłem w pomiarach,
ponieważ nie wiedziałem co się dzieje,czy to jest prawidłowe zjawisko.
Zastanawiam czy warto jeszcze dociekać,gdzie szukać przyczyny zaniżenia górnego pasma powyżej 24 KHz.
Konstrukcja wzmacniacza nie była pomyślana pod względem wyczynowym,czy audiofilskich parametrów.
Dążyłem aby konstrukcja była uniwersalna i spełniała wymogi pod względem audio-wizualnym,są wejściowe 3 gniazda
cyfrowe,sieciowe internet z Wi-Fi i mnóstwo innych gniazd wejściowych,łącznie nawet przedwzmacniaczem gramofonowym.
Przypomnę jeszcze o odtwarzaczu DVD,DVD Audio SACD,z wyjściami cyfrowymi audio,component video,tunerze int. DAC.
Pomiary na tym etapie postanowiłem już zakończyć,a klocki pomiarowe na razie schowałem do szafy,teraz muszę zająć się wykończeniem obudowy wzmacniacza.
Jeżeli jest niedosyt w jakości pomiarów,to wybaczcie nie jestem z zawodu elektronikiem i co potrafiłem pokazałem.
Wydruk napisów do naniesienia na panele mam już zrobiony,zobaczę jak to wyjdzie po naniesieniu.
Kolego djivo,słuchanie muzyki przy mocy 2X10W w pokoju o pow.18m kw,to już ciut za dużo,chyba że słuchamy chwilowo.
Jednak zgadzam się z Tobą że wzmacniacz powinien posiadać jak najszersze pasmo przenoszenia,a nie musimy
słuchać muzyki przy maksymalnej mocy.
Prawdopodobnie znawcy tematu,słuchają muzyki dla relaksu,przy znacznie mniejszej mocy niż 2X10W.

Pozdrawiam
krzem3
Załączniki
Powyżej 30W jest już widoczne zniekształcenie dolnego pionowego przebiegu.Dla realności pomiaru pokazana<br />jest rzeczywista moc wzmacniacza.
Powyżej 30W jest już widoczne zniekształcenie dolnego pionowego przebiegu.Dla realności pomiaru pokazana
jest rzeczywista moc wzmacniacza.
ODPOWIEDZ