Mój pierwszy wzmacniacz...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mój pierwszy wzmacniacz...
Witam wszystkich obecnych!
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zbudowania małego lampowego wzmacniacza gitarowego. Wybór padł na wzmacniacz Ax84 model P1
http://195.178.239.50/ax84/media/ax84_m37.pdf
Jako że będzie to moja pierwsza konstrukcja lampowa mam kilka pytań:
- Czy mogę użyć w preampie zamiast 12AX7A lampy ECC83? Czy będzie to wymagało jakiś dodatkowych ustawień?
- Zastanawiam się nad sposobem poprowadzenia masy. Prosiłbym o ocenę mojego projektu poprowadzenia tejże masy. Czy takie połączenie sprawdzi się dobrze? (obrazek w załączniku)
- Czy wszystkie potencjometry, przełączniki, gniazda, jeśli mają metalową obudowę, powinny być odizolowane od chassis?
- Z czego wykonać chassis? Jaka powinna być to blacha i jakiej grubości?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zbudowania małego lampowego wzmacniacza gitarowego. Wybór padł na wzmacniacz Ax84 model P1
http://195.178.239.50/ax84/media/ax84_m37.pdf
Jako że będzie to moja pierwsza konstrukcja lampowa mam kilka pytań:
- Czy mogę użyć w preampie zamiast 12AX7A lampy ECC83? Czy będzie to wymagało jakiś dodatkowych ustawień?
- Zastanawiam się nad sposobem poprowadzenia masy. Prosiłbym o ocenę mojego projektu poprowadzenia tejże masy. Czy takie połączenie sprawdzi się dobrze? (obrazek w załączniku)
- Czy wszystkie potencjometry, przełączniki, gniazda, jeśli mają metalową obudowę, powinny być odizolowane od chassis?
- Z czego wykonać chassis? Jaka powinna być to blacha i jakiej grubości?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- Projekt prowadzenia masy
- ax84masa.jpg (93.57 KiB) Przejrzano 3161 razy
-
- 500...624 posty
Re: Mój pierwszy wzmacniacz...
Możesz zastosować ECC83 lub rosyjską 6N2P - te lampy są odpowiednikami._Ryba_ pisze: - Czy mogę użyć w preampie zamiast 12AX7A lampy ECC83? Czy będzie to wymagało jakiś dodatkowych ustawień?
Wygląda na to że jest ok._Ryba_ pisze: - Zastanawiam się nad sposobem poprowadzenia masy. Prosiłbym o ocenę mojego projektu poprowadzenia tejże masy. Czy takie połączenie sprawdzi się dobrze? (obrazek w załączniku)
Tylko ja przyłączyłbym masę do chassis w miejscu tej wielkiej kropy na schemacie.
Mogą być przyłączone do chassis._Ryba_ pisze: - Czy wszystkie potencjometry, przełączniki, gniazda, jeśli mają metalową obudowę, powinny być odizolowane od chassis?
Stalowa lub aluminiowa - grubość taka aby można było ją w miare łatwo kształtować(wyginać,ciąć,wiercić,itp) ,a zarazem aby była wystarczająco sztywna._Ryba_ pisze: - Z czego wykonać chassis? Jaka powinna być to blacha i jakiej grubości?
Blacha stalowa - 1.5 -2mm
Aluminiowa - co najmniej 3 mm
"Mathematics is the language of nature"
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
1. Gdybyś chciał zastosować tani zamiennik 12AX7 czyli 6N2P tak jak to podpowiada Piroman1024 to proponuję wybrać wersję długowieczną tej lampy czyli 6N2P-EW.
Mimo, że lampy 12AX7 (ECC83) i 6N2P (6N2P-EW) są traktowane jako odpowiedniki to pamiętaj o różnicach w sposobie żarzenia tych lamp (zerknij do katalogu lampowego Franka).
2. Co do prowadzenia masy to propozycja jest według mnie OK pod warunkiem, że trzy pierwsze "lokalne" masy poprowadzisz od razu do wspólnego dla całego układu punktu umasienia. Według Twojego rysunku, jeśli dobrze go interpretuję te trzy punkty łączą się w jeden i ten dopiero połączony jest z punktem globalnej masy. Oczywiście nie twierdzę bezwzględnie, że przy takim dwustopniowym łączeniu będą występowały zakłócenia - moja sugestia wynika po prostu z mojego podejścia do prowadzenia mas (zwykle nie mam przy takim podejściu problemów z przydźwiękiem w układach
.
3. Jeśli chodzi o grubośc blach na chassis to według mnie Piroman1024 troszkę przesadził
. To w końcu nie jest bardzo masywny układ.
Wystarczy blacha stalowa o grubości 1mm lub aluminiowa o grubości 2mm. Obrabiałem ostatnio takie blachy - nie wyobrażam sobie gięcia w warunkach domowych blachy stalowej 2mm. Jeśli chodzi o blachę aluminiową, to blacha o grubości 3mm na giętarce po prostu Ci popęka - no chyba, że będziesz zaginał po bardzo dużym łuku, a to nie będzie wyglądało zbyt estetycznie.
Powodzenia w budowie
Mimo, że lampy 12AX7 (ECC83) i 6N2P (6N2P-EW) są traktowane jako odpowiedniki to pamiętaj o różnicach w sposobie żarzenia tych lamp (zerknij do katalogu lampowego Franka).
2. Co do prowadzenia masy to propozycja jest według mnie OK pod warunkiem, że trzy pierwsze "lokalne" masy poprowadzisz od razu do wspólnego dla całego układu punktu umasienia. Według Twojego rysunku, jeśli dobrze go interpretuję te trzy punkty łączą się w jeden i ten dopiero połączony jest z punktem globalnej masy. Oczywiście nie twierdzę bezwzględnie, że przy takim dwustopniowym łączeniu będą występowały zakłócenia - moja sugestia wynika po prostu z mojego podejścia do prowadzenia mas (zwykle nie mam przy takim podejściu problemów z przydźwiękiem w układach

3. Jeśli chodzi o grubośc blach na chassis to według mnie Piroman1024 troszkę przesadził

Wystarczy blacha stalowa o grubości 1mm lub aluminiowa o grubości 2mm. Obrabiałem ostatnio takie blachy - nie wyobrażam sobie gięcia w warunkach domowych blachy stalowej 2mm. Jeśli chodzi o blachę aluminiową, to blacha o grubości 3mm na giętarce po prostu Ci popęka - no chyba, że będziesz zaginał po bardzo dużym łuku, a to nie będzie wyglądało zbyt estetycznie.
Powodzenia w budowie

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Gsmok też przesadził. to przecież tylko dwie lampki i dwa trafa. Jeśli aluminium to może być nawet 1,5mm. Na dowód tego moje chassis w załączniku. Giąć też nie trzeba. Ja nigdy nie gnę. Chassis robię zawsze z aluminiowej płyty i z dokręcanymi kontownikami albo płaskownikami choć z kontownikami ładniej wychodzi. Zamieszczone w załącznikach chassis jest zrobione akurat z płaskowników, które z płytą główną skręcone są poprzez małe kontowniki stalowe. Na tym chassis znajdzie się o jedną lampę więcej niż to co wybrał Ryba. Jeśli chodzi o masę to ja akurat prowadzę ją po szynie (gruby miedziany drut) i dołączam do chassis przy wejściu (to zresztą patent ZoltAna). Moim i ZoltAna konstrukcjom można przyjrzeć się na Fonarze. Jako najbardziej zaawansowaną polecam Combo (jego i moje). Jedno co muszę przyznać to moje konstrukcje są bardzo wrażliwe na brak uziemienia, nie wiem jak ZoltAna, może sam się przyzna.
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
I w ten sposób starł się klub zwolenników kątowników i gięciapainlust pisze:... Giąć też nie trzeba. Ja nigdy nie gnę. Chassis robię zawsze z aluminiowej płyty i z dokręcanymi kontownikami albo płaskownikami choć z kontownikami ładniej wychodzi ...

Ja osobiście preferuję gięcie.
Samozwańczy Przewodniczący Klubu Wyginaczy Chassis

Pozdrawiam
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
W przypadku lampa amerykańskich dodatkowe litery 'A', 'W' i 'WA' oznaczały inne wykonania lampy, o podwyższonych parametrach - trwałośni, niezawodności, powtarzalności parametrów itp. Co konkretnie oznacza w każdej lampie to już zależy od tej lampy i katalog na to odpowie._Ryba_ pisze:Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! :)
Mam jeszcze jedno pytanie: czym się różnią lampy 12AX7A ; 12AX7 ; ECC83 ; ECC83S ? Ta jedna literka na końcu oznacza coś konkretnego?
Zaciekawiły mnie wykonania tych lamp i okazuje się, że jest więcej wersji lampy 12AX7 np. 'EH', 'LP', 'LPS', 'WB', 'WC'.tszczesn pisze:W przypadku lampa amerykańskich dodatkowe litery 'A', 'W' i 'WA' oznaczały inne wykonania lampy
W przypadku wersji 12AX7EH dodatkowe literki oznaczają producenta - Electro Harmonix.
- MartensEleven
- 50...74 posty
- MartensEleven
- 50...74 posty
- MartensEleven
- 50...74 posty
Poprawka. Woda jest diamagnetykiem. Ale to tylko oznacza, że ma lepsze właściwości magnetyczne niż Aluminium. Spiny atomów Aluminium w ogóle nie reagują na pole elektromagnetyczne. W stali reagują bardzo mocno, wręcz tworza domeny które pochłaniają mniejsze grupki odmiennie zorientowanych dipoli. O to w całej sprawie chodzi, że gdy dipole magnetyka jakim jest stal ułożą się wzdłuż linii działania pola elektromagnetycznego, mogą przewodzić strumień magnetyczny pochopdzący od tego pola, i dalej odprowadzac go do masy w wypadku ekranowania. Tak dziala pułapka Faradaya na przykład. Jeśli użyje się paramagnetyka, wówczas nie będzie się w jego strukturze wytwarzać strumień indukcji magnetycznej pochodzacy od zewnetrznego pola, więc tak jakby nie bedzie on przewodzony do masy.
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.