Mój pierwszy wzmacniacz...

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Mój pierwszy wzmacniacz...

Post autor: _Ryba_ »

Witam wszystkich obecnych!
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zbudowania małego lampowego wzmacniacza gitarowego. Wybór padł na wzmacniacz Ax84 model P1
http://195.178.239.50/ax84/media/ax84_m37.pdf
Jako że będzie to moja pierwsza konstrukcja lampowa mam kilka pytań:
- Czy mogę użyć w preampie zamiast 12AX7A lampy ECC83? Czy będzie to wymagało jakiś dodatkowych ustawień?
- Zastanawiam się nad sposobem poprowadzenia masy. Prosiłbym o ocenę mojego projektu poprowadzenia tejże masy. Czy takie połączenie sprawdzi się dobrze? (obrazek w załączniku)
- Czy wszystkie potencjometry, przełączniki, gniazda, jeśli mają metalową obudowę, powinny być odizolowane od chassis?
- Z czego wykonać chassis? Jaka powinna być to blacha i jakiej grubości?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Załączniki
Projekt prowadzenia masy
Projekt prowadzenia masy
ax84masa.jpg (93.57 KiB) Przejrzano 3161 razy
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Re: Mój pierwszy wzmacniacz...

Post autor: Piroman1024 »

_Ryba_ pisze: - Czy mogę użyć w preampie zamiast 12AX7A lampy ECC83? Czy będzie to wymagało jakiś dodatkowych ustawień?
Możesz zastosować ECC83 lub rosyjską 6N2P - te lampy są odpowiednikami.
_Ryba_ pisze: - Zastanawiam się nad sposobem poprowadzenia masy. Prosiłbym o ocenę mojego projektu poprowadzenia tejże masy. Czy takie połączenie sprawdzi się dobrze? (obrazek w załączniku)
Wygląda na to że jest ok.
Tylko ja przyłączyłbym masę do chassis w miejscu tej wielkiej kropy na schemacie.
_Ryba_ pisze: - Czy wszystkie potencjometry, przełączniki, gniazda, jeśli mają metalową obudowę, powinny być odizolowane od chassis?
Mogą być przyłączone do chassis.
_Ryba_ pisze: - Z czego wykonać chassis? Jaka powinna być to blacha i jakiej grubości?
Stalowa lub aluminiowa - grubość taka aby można było ją w miare łatwo kształtować(wyginać,ciąć,wiercić,itp) ,a zarazem aby była wystarczająco sztywna.

Blacha stalowa - 1.5 -2mm
Aluminiowa - co najmniej 3 mm
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

1. Gdybyś chciał zastosować tani zamiennik 12AX7 czyli 6N2P tak jak to podpowiada Piroman1024 to proponuję wybrać wersję długowieczną tej lampy czyli 6N2P-EW.
Mimo, że lampy 12AX7 (ECC83) i 6N2P (6N2P-EW) są traktowane jako odpowiedniki to pamiętaj o różnicach w sposobie żarzenia tych lamp (zerknij do katalogu lampowego Franka).

2. Co do prowadzenia masy to propozycja jest według mnie OK pod warunkiem, że trzy pierwsze "lokalne" masy poprowadzisz od razu do wspólnego dla całego układu punktu umasienia. Według Twojego rysunku, jeśli dobrze go interpretuję te trzy punkty łączą się w jeden i ten dopiero połączony jest z punktem globalnej masy. Oczywiście nie twierdzę bezwzględnie, że przy takim dwustopniowym łączeniu będą występowały zakłócenia - moja sugestia wynika po prostu z mojego podejścia do prowadzenia mas (zwykle nie mam przy takim podejściu problemów z przydźwiękiem w układach :) .

3. Jeśli chodzi o grubośc blach na chassis to według mnie Piroman1024 troszkę przesadził :) . To w końcu nie jest bardzo masywny układ.
Wystarczy blacha stalowa o grubości 1mm lub aluminiowa o grubości 2mm. Obrabiałem ostatnio takie blachy - nie wyobrażam sobie gięcia w warunkach domowych blachy stalowej 2mm. Jeśli chodzi o blachę aluminiową, to blacha o grubości 3mm na giętarce po prostu Ci popęka - no chyba, że będziesz zaginał po bardzo dużym łuku, a to nie będzie wyglądało zbyt estetycznie.

Powodzenia w budowie :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Gsmok też przesadził. to przecież tylko dwie lampki i dwa trafa. Jeśli aluminium to może być nawet 1,5mm. Na dowód tego moje chassis w załączniku. Giąć też nie trzeba. Ja nigdy nie gnę. Chassis robię zawsze z aluminiowej płyty i z dokręcanymi kontownikami albo płaskownikami choć z kontownikami ładniej wychodzi. Zamieszczone w załącznikach chassis jest zrobione akurat z płaskowników, które z płytą główną skręcone są poprzez małe kontowniki stalowe. Na tym chassis znajdzie się o jedną lampę więcej niż to co wybrał Ryba. Jeśli chodzi o masę to ja akurat prowadzę ją po szynie (gruby miedziany drut) i dołączam do chassis przy wejściu (to zresztą patent ZoltAna). Moim i ZoltAna konstrukcjom można przyjrzeć się na Fonarze. Jako najbardziej zaawansowaną polecam Combo (jego i moje). Jedno co muszę przyznać to moje konstrukcje są bardzo wrażliwe na brak uziemienia, nie wiem jak ZoltAna, może sam się przyzna.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

wczoraj miałem jakiś kłopot z przesłaniem wiadomości na forum z załącznikami. Dzisiaj dosyłam.
Załączniki
IMG_3490.jpg
IMG_3490.jpg (23.15 KiB) Przejrzano 3116 razy
IMG_3489.jpg
IMG_3489.jpg (41.5 KiB) Przejrzano 3134 razy
_Ryba_
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: _Ryba_ »

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! :)
Mam jeszcze jedno pytanie: czym się różnią lampy 12AX7A ; 12AX7 ; ECC83 ; ECC83S ? Ta jedna literka na końcu oznacza coś konkretnego?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Te literki to są raczej "audiofilskie" dodatki. Przykładowo lampa ECC83S ma pozłacane elementy siatki - co podobno niektórzy słyszą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

painlust pisze:... Giąć też nie trzeba. Ja nigdy nie gnę. Chassis robię zawsze z aluminiowej płyty i z dokręcanymi kontownikami albo płaskownikami choć z kontownikami ładniej wychodzi ...
I w ten sposób starł się klub zwolenników kątowników i gięcia :wink:

Ja osobiście preferuję gięcie.

Samozwańczy Przewodniczący Klubu Wyginaczy Chassis :twisted:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

_Ryba_ pisze:Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! :)
Mam jeszcze jedno pytanie: czym się różnią lampy 12AX7A ; 12AX7 ; ECC83 ; ECC83S ? Ta jedna literka na końcu oznacza coś konkretnego?
W przypadku lampa amerykańskich dodatkowe litery 'A', 'W' i 'WA' oznaczały inne wykonania lampy, o podwyższonych parametrach - trwałośni, niezawodności, powtarzalności parametrów itp. Co konkretnie oznacza w każdej lampie to już zależy od tej lampy i katalog na to odpowie.
Awatar użytkownika
tomix
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: tomix »

tszczesn pisze:W przypadku lampa amerykańskich dodatkowe litery 'A', 'W' i 'WA' oznaczały inne wykonania lampy
Zaciekawiły mnie wykonania tych lamp i okazuje się, że jest więcej wersji lampy 12AX7 np. 'EH', 'LP', 'LPS', 'WB', 'WC'.
W przypadku wersji 12AX7EH dodatkowe literki oznaczają producenta - Electro Harmonix.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

słyszałem że któraś z wersji się nie świeci tzn żarnik osiąga temperaturę bez świecenia. Niestety nie mam pojęcia która to wersja. Sam używam tylko europejskich ECC83 (RFT,JJ) lub rosyjskich 6N2P.
Awatar użytkownika
MartensEleven
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MartensEleven »

Może się mylę, ale aluminium jest paramagnetykiem i trochę kiepsko ekranuje.
Lepiej wiedzieć że się myśli, niż myśleć że się wie.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Poważnie?
Awatar użytkownika
MartensEleven
50...74 posty
50...74 posty

ALuminium nie wykazuje żadnych glbalnych właściwości magnetycznych w polu elektromagnetycznym. Jest paramagnetykiem podobnie jak woda. Moim znajomi zajmujący się konstruowaniem urzadzeń audio twierdza że aluminium kiepsko się nadaje na ekran.
Awatar użytkownika
MartensEleven
50...74 posty
50...74 posty

Poprawka. Woda jest diamagnetykiem. Ale to tylko oznacza, że ma lepsze właściwości magnetyczne niż Aluminium. Spiny atomów Aluminium w ogóle nie reagują na pole elektromagnetyczne. W stali reagują bardzo mocno, wręcz tworza domeny które pochłaniają mniejsze grupki odmiennie zorientowanych dipoli. O to w całej sprawie chodzi, że gdy dipole magnetyka jakim jest stal ułożą się wzdłuż linii działania pola elektromagnetycznego, mogą przewodzić strumień magnetyczny pochopdzący od tego pola, i dalej odprowadzac go do masy w wypadku ekranowania. Tak dziala pułapka Faradaya na przykład. Jeśli użyje się paramagnetyka, wówczas nie będzie się w jego strukturze wytwarzać strumień indukcji magnetycznej pochodzacy od zewnetrznego pola, więc tak jakby nie bedzie on przewodzony do masy.
ODPOWIEDZ