Wzmacniacz Gitarowy Pierwsza konstrukcja lampowa kilka pytań

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dogu18
15...19 postów
15...19 postów

Wzmacniacz Gitarowy Pierwsza konstrukcja lampowa kilka pytań

Post autor: dogu18 »

Witam

Przymierzam się do złożenia wzmacniacza gitarowego(sam nie gram na gitarze, składam go dla kumpla)
Wzmacniacz będzie wykonany z Ecc83 na pre-ampie i el84 jako końcówka mocy, trafo głośnikowe jakie mam to TG25-2-666, transformator sieciowy ma wyprowadzenia 9.4, 32, 154, 172, 186V oczywiście zmiennego. Wzmacniacz będzie bazował na schematach
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... rans06.gif
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/images/pre2.gif

Mam w związku z tym pytanie czy mój transformator sieciowy będzie odpowiedni do tych schematów?? Do końcówki mocy bedzie chyba Ok ale co z preampem?? Pisze na schemacie ze 375V powinno być ale czy zmniejszając rezystory R5 i R10 mogę zastosować mniejsze napięcie?? jeśli tak to jakie te rezystory dobrać???

Drugim problemem są kondensatory w zasilaczu mianowicie. Mam kondensatory Elwa 50 + 50F 350V z minusem na obudowie i właśnie te minusy mi nie pasują:/ Czy mogę zastosować minus wzmacniacza na obudowie czy lepiej dać jakieś inne kondensatory i zastosować "szynę masy" albo jak to inaczej rozwiązać???

Przy żarzeniu chyba zastosuje LM317 bo jednak 9,4 to chyba za dużo to tych lamp...

wzmacniacz chce wykonać na bazie już gotowej obudowy którą mam.(wymiary 22x10,5x5,5cm)i chce w następujący sposób rozmieścić elementy. Dobrze czy raczej coś poprzestawiać??
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc:)
klik

Re: Wzmacniacz Gitarowy Pierwsza konstrukcja lampowa kilka p

Post autor: klik »

1.Jeśli chodzi o rozmieszczenie lamp, to ECC daj w miarę daleko od transformatora wyjściowego
2.Kondensatory możesz przykręcić do szaski przez podkładkę izolacyjną, wtedy masę podłączysz gdzie Ci się podoba. Ale, jeśli to nie ma wyglądać "retro" zamień się z kolegami z forum na współczesne
znacznie mniejsze.
3.Tolerancja żarzenia jest +/_ 5%. Może wystarczy zbić napięcie rezystorem
salut
andre
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

a możesz podać nazwę tego trafa zasilającego jeśli to produkt seryjny?
dogu18
15...19 postów
15...19 postów

No prawdę mówiąc to akurat te kondensatory mam w domu z wylutu wiec chciałem je zastosować, ok a jak dal bym podkładki to jak połączyć masę wtedy?? jakaś dodatkowa podkładka czy dolutować się kabelkiem prosto do obudowy?? ale jak piszesz ze spokojnie mogę dać współczesne elektrolity to też to rozważę:)

a trafo zasilające jest chyba fabryczne ale nie posiada żadnych opisów:/
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Kondensatory tego typu jak na zdjęciu wymagają podkładki izolacyjnej oraz blaszanej podkładki z wypustem do lutowania. Jedno i drugie można zrobić samemu jak się nie ma. Kondensatory te przed zamontowaniem należy uformować. A co do transformatora to o ile napięcie wyższe można zbić stosując rezystor (do obliczenia z prawa oma) to uzwojenie w przypadku żarzenia musi mieć odpowiednią wydajność prądową czyli chociaż 1,2A, a czy ma to jest już inna sprawa.
dogu18
15...19 postów
15...19 postów

Dzięki za rady:) Kondensatory w zasilaczu Anodowym zastosuje jednak "nowoczesne" mniejsze:) na 400V
mam też jeszcze 2 pytania jakiej mocy zastosować rezystory? standardowe 1/4w czy może jakieś mocniejsze??
oraz co z żarzeniem??? lepiej zostać przy zasilaniu zmiennym i je zbić rezystorem(starczy jeden czy na każdy przewód trzeba osobny?) i symetryzować czy wyprostować i potem lm317?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
federerer
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: federerer »

Moc rezystorów możesz obliczyć z prawa ohma... No i daj metalizowane niskoszumne. Dla żarzenia symetryzacja wystarczy, napięcie transformatora zmierz pod obciążeniem i wtedy ewentualnie jeśli będzie za wysokie możesz zbić rezystorem, ale coś wysokie to napięcie masz bez obciążenia - sprawdź jakim drutem jest uzwojenie nawinięte.
dogu18
15...19 postów
15...19 postów

Prawdę mówiąc mi tez wydaje się dość wysokie to napięcie żarzenia:/ ale niestety nie bardzo mam jak sprawdzić jakim drutem jest nawinięte bo transformator jest ładnie zawinięty pergaminem i zalany lakierem, jako że będzie na wierzchu chce żeby ładnie wyglądał:P
po 10 prawdopodobnie będę miał el84 wiec wtedy sprawdzę jakie napięcie jest pod obciążeniem. a jeśli zbijać napięcie żarzenia przy AC to muszę dać po jednym rezystorze na każdy przewód czy starczy na jeden jak przy DC??
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

w tej konstrukcji DC na żarzeniu to zbędny bajer.
Awatar użytkownika
AnTech
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: AnTech »

dogu18 pisze:Drugim problemem są kondensatory w zasilaczu mianowicie. Mam kondensatory Elwa 50 + 50F 350V z minusem na obudowie i właśnie te minusy mi nie pasują:/ Czy mogę zastosować minus wzmacniacza na obudowie czy lepiej dać jakieś inne kondensatory i zastosować "szynę masy" albo jak to inaczej rozwiązać???
Możesz zrobić tak ja w temacie poniżej, drugie zdjęcie :
viewtopic.php?f=19&t=17811
Kawałek laminatu izolacyjnego i blaszki ocynkowanej. Laminat odizuluje minus kondesatorów od chassis, a do blaszki przylutujesz przewód minusa zasilania. Tylko nie stosuj laminatu miedziowanego.
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β η
λ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π
§ ° Γ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Nie chce nic sugerować ale według mnie trafo zasilające jakie posiadasz jest za słabe. Jest nie wieksze jak widzę od wyjściowego. Znajdź coś innego kolego.
dogu18
15...19 postów
15...19 postów

painlust pisze:Nie chce nic sugerować ale według mnie trafo zasilające jakie posiadasz jest za słabe. Jest nie wieksze jak widzę od wyjściowego. Znajdź coś innego kolego.
:/ facet który mi je sprzedawał jakiś czas temu twierdził ze będzie akurat do jakiegoś prostego gitarowaca albo preampu:/
trafo jest wysokością i szerokością zbliżone do głośnikowego ale jest "grubsze", drut nawojowy(tam gdzie go widać) wydaje się też dość gruby.
na razie spróbuję złożyć wzmak na tym ewentualnie potem jak będzie baraki mocy to będę myślał...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Może miał na myśli końcówkę na ECC82... choć mogę się mylić. Jeśli jednak do pinów dochodzą druciki i je widac to może warto pomierzyć ich przekroje. Dopuki nie bedzisz miał lamp to zapewne nie sprawdzisz czy da radę. Życzę ci żeby dało...

A tak przy okazji... te trafo ma sporo napięć. Czy są to uzwojenia z odczepami, czy kazde jest oddzielne? Jak jest oddzielne to muszą mieć słabą wydajność prądową.
dogu18
15...19 postów
15...19 postów

painlust pisze:Może miał na myśli końcówkę na ECC82... choć mogę się mylić. Jeśli jednak do pinów dochodzą druciki i je widac to może warto pomierzyć ich przekroje. Dopuki nie bedzisz miał lamp to zapewne nie sprawdzisz czy da radę. Życzę ci żeby dało...

A tak przy okazji... te trafo ma sporo napięć. Czy są to uzwojenia z odczepami, czy kazde jest oddzielne? Jak jest oddzielne to muszą mieć słabą wydajność prądową.
drut na uzwojeniu pierwotnym ma tak około 0.20-2.25mm a na wtórnym anodowego około 0.40-0.45mm średnica rdzenia to 16x32x35mm
drutu od wtórnego żarzenia nie mam jak zmierzyć bo końcówki uzwojeń są pod pergaminem a wychodzą już kabelki.

trafo ma doczepy, napięcia jakie podałem to możliwe konfiguracje.

[Pisownia !!!!!!!!]
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Te napięcie 9V to też na odczepach? jak tak to nic z tego trafa nie będzie. Trafo pod El84 powinno mieć najmarniej 200VAC anodowego aby dostarczyć 270-280V anodowego.