Zrobię to sam - 4 tranzystory
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Re: Zrobię to sam - 4 tranzystory
Myślę, że AM jeszcze trochę pożyje. Zerknijcie tu:
http://www.dxing.info/lists/china_AM_radio.dx
Trzeba się zacząć uczyć chińskiego...
http://www.dxing.info/lists/china_AM_radio.dx
Trzeba się zacząć uczyć chińskiego...
Marek SP1CBP
Ależ, Bracia w Lampie, nie załamujcie się. Na 100% powstaną kluby, tak jak np:
samochodu Syrena, gdzie zamożni ekscentrycy będą nadawać sobie AM, Fm,
czy co tam im przyjdzie do głowy
andy
Ps a jeśli nie powstaną, to na 220% każdy kolekcjoner będzie miał taki "tyci tyci"
nadajniczek AM coby jego rydyjka nie tylko szumiały, ale grały
samochodu Syrena, gdzie zamożni ekscentrycy będą nadawać sobie AM, Fm,
czy co tam im przyjdzie do głowy

andy
Ps a jeśli nie powstaną, to na 220% każdy kolekcjoner będzie miał taki "tyci tyci"
nadajniczek AM coby jego rydyjka nie tylko szumiały, ale grały

-
- 3125...6249 postów
Od pewnego czasu w Sygnałach Dnia w radiowej "Jedynce" tuż przed godziną siódmą rano nadawany jest komunikat o konkursie na zrobione samodzielnie radio. Ma ono być całkowicie bezpieczne dla użytkownika (co niestety raczej stawia odbiorniki lampowe na przegranej pozycji, chyba że chodziłoby o lampy serii "83" na 12,6V) i odbierać zakresy AM. Nagrodą w konkursie ma być odbiornik... cyfrowy
Swoją drogą - mam lampy ECH83, EBF83 i jeszcze jakieś EF98 na końcówkę o mocy kilkunastu mW by się znalazły; w tej ostatniej roli mają też szansę nienajgorzej zadziałać lampy z rodziny 6V6 (np 6P1P) jako że katalog przewiduje ich aplikację przy 22,5V. Ciekawe co by było gdyby takie radio zgłosić?

Swoją drogą - mam lampy ECH83, EBF83 i jeszcze jakieś EF98 na końcówkę o mocy kilkunastu mW by się znalazły; w tej ostatniej roli mają też szansę nienajgorzej zadziałać lampy z rodziny 6V6 (np 6P1P) jako że katalog przewiduje ich aplikację przy 22,5V. Ciekawe co by było gdyby takie radio zgłosić?

-
- 625...1249 postów
Byłaby sensacja (w pewnej skali oczywiście), a co za tym idzie - nagłośnienie tematu radiofonii analogowej. Jedynka jest jeszcze na tle innych stacji na tyle "staroświecka", że mogłaby to podchwycić i pozytywnie przedstawić "szerokim masom". Myślę, że bardzo by im to pasowało w takim konkursie, bo trudno sobie wyobrazić coś bardziej kojarzonego z AM niż odbiornik lampowy. No przynajmniej wśród słuchaczy jedynki. Bo w takiej zetce, to pewnie redaktorzy tak jak "target" nie wiedzieliby czego Ty od nich chcesz...
Jeśli już to taka koncepcja:Tomek Janiszewski pisze: Swoją drogą - mam lampy ECH83, EBF83 i jeszcze jakieś EF98 na końcówkę o mocy kilkunastu mW by się znalazły; w tej ostatniej roli mają też szansę nienajgorzej zadziałać lampy z rodziny 6V6 (np 6P1P) jako że katalog przewiduje ich aplikację przy 22,5V. Ciekawe co by było gdyby takie radio zgłosić?
EF97 wzmacniacz w.cz.
ECH83 - mieszacz
EF97, EBF83 - tor p.cz.
EF98
Co do stopnia mocy laob para tranzystorów TG70 albo PP na dwóch EF98.
Dlaczego tyle stopni - małe wzmocnienie na stopień, ale większa ilość obwodów pozowoli na lepszą selektywność i korzystniejszą ch-kę przenoszenia p.cz.
Optowałbym za zasilaniem mieszanym sieć/12 V z akumulatora i antena ferrytowa strojona plus zamiennie obwód do współpracy z anteną samochodową, alternatywą jeden obwód w.cz. i dołączana antena ferrytowa szerokopasmowa (jak w radiach zachodnioniemieckich z lat 50-tych)
A ruskie "miniaturowe" np. 1ż24B i 1ż29B by nie pociągnęły tego tematu.
W radiostacji R105M chodzą przy 80v. Może zeszły by niżej?
W radiostacji R105M chodzą przy 80v. Może zeszły by niżej?
-
- 3125...6249 postów
Niestety nie mam EF97. Trzeba by użyć drugiej i trzeciej EBF83, marnując w sumie cztery diody detekcyjne. Ale czy to istotnie konieczne? Nachylenie lamp ECH83 (przemiany) oraz EBF83 jest nie gorsze niż odpowiednich lamp szarotkowskich, więc nawet tylko na dwóch lampach w tunerze AM wzmocnienia zabraknąć nie powinno. Co innego w odbiornikach samochodowych: sygnał indukowany na falach długich w kilkudziesięciu centymetrach drutu mocny nie był. Tu użyłbym anteny ferrytowej, i to z tych większych. na pewno grubszej niż zastosowano w Szarotce.STUDI pisze:[Jeśli już to taka koncepcja:
EF97 wzmacniacz w.cz.
ECH83 - mieszacz
EF97, EBF83 - tor p.cz.
EF98
Zdecydowanie to drugie, radio zawierające tranzystory, nawet zabytkowe już takiego wrażenia na nietechnikach nie zrobi. Te kilkanaście miliwatów pozwoli słuchać audycji na dużym, wysokosprawnym głośniku. Można by jeszcze popróbować z telewizyjnymi pentodami a zwłaszcza tetrodami strumieniowymi do układów odchylania, np. EL86, EL81, EL36, EL500, 6P41C (6P45S to już byłoby curiosum). Te lampy musiały wszak dostarczać prądu liczonego w częściach ampera przy chwilowym napięciu anodowym wszystkiego kilkudziesięciu V, zatem jeszcze przy kilkunastu woltach mają szansę okazać się wydajniejszymi od EF98. Oczywiście, za cenę wielokrotnie większej mocy żarzenia. Do stopni napięciowych m.cz. to i E88CC a nawet ECC82 (z uwagi na niskie miiiju) powinny się nadać, zamiast EF98 których też mam niewiele. Mogłyby one wszak pracować przy niskich prądach za to z bardzo dużymi rezystorami w anodzach: przy odbiorze AM obcinanie pasma m.cz. nawet i do 4kHz szkodliwe nie będzie. Oby tylko lampy EBF83 okazały się sprawne, bo ECH83 mam NOS. Kiedyś wstawiłem na chwilę z ciekawości jedną z EBF83 do "Kankana" na miejsce EBF89: działała znakomicie i nie sfajczyła się, ale przy 200V miała szansę zadziałać nawet lampa zbyt zużyta na to aby pracować należycie przy 12V...Co do stopnia mocy laob para tranzystorów TG70 albo PP na dwóch EF98.
Bez przesady, to ma służyć głównie do słuchania "Jedynki", bo tak zrozumiałem ideę konkursu, skoro obowiązkowy jest odbiór na AM. Lampy samochodowe są zbyt deficytowe aby hojnie nimi szafować w dzisiejszych czasach. Konkurs nazywa się "Zrób sobie radio" a jego szczegóły mają być podawane w Jedynce ok. godziny 17 poczynając od 2 kwietnia. Tylko skąd ja wezmę "funkcjonalną i estetyczną obudowę" bo to też jeden z warunków konkursu? Poza tym, z tego co usłyszałem dotąd, chodzi o zaprojektowanie radia przez słuchaczy. Można by więc zgłosić poza konkursem radio bez obudowy, za to działające a przy tym naprawdę bezpieczne, choć na lampach. Ciekawe co jury zrobiłoby z tym fantemDlaczego tyle stopni - małe wzmocnienie na stopień, ale większa ilość obwodów pozowoli na lepszą selektywność i korzystniejszą ch-kę przenoszenia p.cz.

Oczywiście że z sieci i akumulatora (aby zaakcentować że to naprawdę chodzi z niskiego, bezpiecznego napięcia jak odbiorniki tranzystorowe), przy czym zamiast akumulatora samochodowego można by użyć i baterii NiMH, ona i tak służyłaby tylko do celów demonstracyjnych, radio normalnie zasilane byłoby z sieci.Optowałbym za zasilaniem mieszanym sieć/12 V z akumulatora
Chyba jednak do takich komplikacji bym się nie posuwał. Widziałbym to jak najprościej, z wykorzystniem popularnych części: kondensator zmienny od Kolibra (chyba lepszy od lampowego KPOM375/500 z uwagi na znacznie mniejszą pojemność a tym samym wyższe napięcie na obwodzie rezonasowym dołączonym do wejścia mieszacza bezpośrednio, inaczej niż w odbiornikach tranzystorowych gdzie i tak konieczna jest przekładnia obniżająca, tym bardziej obiżająca im mniejsza jest pojemność kondensatora przez co zastosowanie mniejszego kondensatora strojeniowego nie daje żadnych korzyści), dwa filtry p.cz z rodziny 3-10A, może nawet cewka oscylatora (wspólna dla fal długich i średnich) od Kolibra by podeszła.i antena ferrytowa strojona plus zamiennie obwód do współpracy z anteną samochodową
No i wtedy bez stopnia w.cz. już by się nie obyło.alternatywą jeden obwód w.cz. i dołączana antena ferrytowa szerokopasmowa (jak w radiach zachodnioniemieckich z lat 50-tych)
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zamiast anteny ferrytowej można by zastosować antenę nawiniętą na kawałku rury kanalizacyjnej o średnicy 100mm. Moja koncepcja radia AM to:
PCC88 -wzmacniacz w. cz., mieszacz samodrgający,
EF183 -wzmacniacz pośredniej częstotliwości,
BAT42 -demodulator AM,
BC107 -para różnicowa, źródło prądowe, stopień sterujący,
BC177 -stopień sterujący wzmacniacz małej częstotliwości,
BD354B (para) -wzmacniacz mocy małej częstotliwości,
BYP401-100 -prostownik.
Zasilanie napięciem o wartości 24-30V, regulacja barwy dźwięku za pomocą ujemnego sprzężenia zwrotnego jak w OTVC Rubin 707p. Moc wyjściowa na obciążeniu głośnikiem 8R powinna być nie mniejsza niż 6-8W.
Zamiast anteny ferrytowej można by zastosować antenę nawiniętą na kawałku rury kanalizacyjnej o średnicy 100mm. Moja koncepcja radia AM to:
PCC88 -wzmacniacz w. cz., mieszacz samodrgający,
EF183 -wzmacniacz pośredniej częstotliwości,
BAT42 -demodulator AM,
BC107 -para różnicowa, źródło prądowe, stopień sterujący,
BC177 -stopień sterujący wzmacniacz małej częstotliwości,
BD354B (para) -wzmacniacz mocy małej częstotliwości,
BYP401-100 -prostownik.
Zasilanie napięciem o wartości 24-30V, regulacja barwy dźwięku za pomocą ujemnego sprzężenia zwrotnego jak w OTVC Rubin 707p. Moc wyjściowa na obciążeniu głośnikiem 8R powinna być nie mniejsza niż 6-8W.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Witam Kolegów!
Rano, pomiędzy 5 a 6:30 słucham jedynki i już drugi raz z rzędu usłyszałem o konkursie na radio AM ( w sensie odbiornik) , "które ma odbierać, być bezpieczne w eksploatacji..."
Zdaje się że zawieszą na stronie informację pierwszego kwietnia. Mam nadzieję że nie jest to Prima Aprilis bo na stronie nic nie ma.
Czy ktoś coś słyszał?
F.
Rano, pomiędzy 5 a 6:30 słucham jedynki i już drugi raz z rzędu usłyszałem o konkursie na radio AM ( w sensie odbiornik) , "które ma odbierać, być bezpieczne w eksploatacji..."
Zdaje się że zawieszą na stronie informację pierwszego kwietnia. Mam nadzieję że nie jest to Prima Aprilis bo na stronie nic nie ma.
Czy ktoś coś słyszał?
F.
Robert SP5RF
Nadam prototyp na lampach 12Ż1Ł. Może wygram 

Dokładnie przeczytałem "regulamin" i mam wrazenie, że to obudowa nawiązujaca do "energii'
jest najważniejsza. Szanowne jury nawet nie zajrzy do środka. Moja propozycja, może nieco cyniczna:
Jak ktoś z kolegów (oprócz radioty/oszusta) ma coś brzęczącego na AM to wsadżcie to w obudowę w kształcie np.: kolektora
słonecznego albo izolatora szklanego ze słupa energetycznego z lat 1950 - 1965 i sukces murowany.
nagroda; radio cyfrowe DO!!! 750zł
Pozdrawiam
andy
jest najważniejsza. Szanowne jury nawet nie zajrzy do środka. Moja propozycja, może nieco cyniczna:
Jak ktoś z kolegów (oprócz radioty/oszusta) ma coś brzęczącego na AM to wsadżcie to w obudowę w kształcie np.: kolektora
słonecznego albo izolatora szklanego ze słupa energetycznego z lat 1950 - 1965 i sukces murowany.
nagroda; radio cyfrowe DO!!! 750zł

Pozdrawiam
andy
-
- 625...1249 postów
Też mam takie wrażenie. Ale w ogóle śmieszna jest ta nagroda. To tak jakby ogłosić konkurs na dietę zdrowotną, a jako nagrodę ufundować big-maca z wiadrem coli.ankowalik pisze:Dokładnie przeczytałem "regulamin" i mam wrazenie, że to obudowa nawiązujaca do "energii'
jest najważniejsza.
WANILIOWEJ BEZ CUKRUtradytor pisze:Też mam takie wrażenie. Ale w ogóle śmieszna jest ta nagroda. To tak jakby ogłosić konkurs na dietę zdrowotną, a jako nagrodę ufundować big-maca z wiadrem coli.ankowalik pisze:Dokładnie przeczytałem "regulamin" i mam wrazenie, że to obudowa nawiązujaca do "energii'
jest najważniejsza.

-
- 3125...6249 postów
A kiedy to u nas wiedza była nagradzana? Bardziej opłacalne jest bieganie po boisku a i myśleć nie trzeba. Pozdrawiam.tradytor pisze: Ale w ogóle śmieszna jest ta nagroda.
O wypraszam sobie! Bardziej nagradzane jest chodzenie po scenie w kostiumie kąpielowym
i kręcenie no tą, tą, izwienitie, ja starik, zabył
i kręcenie no tą, tą, izwienitie, ja starik, zabył